Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Plaće liječnicima prema evidenciji radnog vremena

09.11.2013. 23:00
Plaće liječnicima prema evidenciji radnog vremena


Liječnici koji su sudjelovali u štrajku dobit će manje plaće za mjesec listopad. Odlučeno je to na prekjučer održanoj sjednici Vlade, a osim odluke neki članovi vlade, ministar financija Slavko Linić i premijer Zoran Milanović, imali su i oštre riječi za štrajkaše nazivajući ih među ostalim zabušantima i neradnicima, dok je Linić štrajk liječnika koji traje već 53. dan nazvao cirkusom.
Linićeva vaga
Na koji način će se utvrđivati tko je koliko radio, a koliko sati proveo u štrajku još je nejasno, a sanacijska upraviteljica Opće bolnice Zadar Mirjana Mrčela jučer je rekla kako će se odluka vlade donesena na sjednici poštovati i provoditi sukladno evidenciji radnog vremena.
– Ovog trenutka nemam saznanja i komentara o tome kakva će isplata plaća biti. Trebali bismo se ponašati sukladno evidenciji o radnom vremenu, ali kako još nikakvih detalja nemam za sada ne bih dodatno komentirala cijelu situaciju, rekla je Mrčela.
Liječnici, s druge strane, tvrde kako je nemoguće izračunati tko je koliko sati štrajkao s obzirom da su oni svi za vrijeme štrajka bili na svom radnom mjestu, te obavljali sav posao koji im je bio propisan.
– Zaista me zanima kako će ministar Linić i kojom to vagom utvrditi tko je i koliko štrajkao, ako smo svi bili u bolnici i radili za svog radnog vremena. Samo smo iskoristili svoje pravo da radimo 48 sati tjedno koje nam je zagarantirano luksemburškom konvencijom. Do sad smo radili po 400 sati tjedno i sad kad konačno koristimo svoje pravo prijeti nam se da nam neće biti plaćeno. Mi ne tražimo basnoslovne plaće, već samo da se plate naši odrađeni sati, rekla je sindikalna povjerenica Hrvatskog liječničkog sindikata u Zadru dr. Milka Matešić Hoti.
Nemoralne izjave
Naime, liječnici upozoravaju kako je prelazak na 48-satni radni tjedan, na koji imaju zakonsko pravo, dugoročno neodrživ za zdravstveni sustav kojem nasušno nedostaju liječnici te da se na nekim odjelima kroz takav način rada ionako stignu obrađivati samo hitni pacijenti. Da je takav način rada također umnogome utjecao na liste čekanja u bolnici nedavno je prokomentirao i zamjenik sanacijske upraviteljice dr. Robert Karlo.
Što se izjava premijera i ministra financija tiče Matešić Hoti je istaknula kako su njihove izjave nemoralne te neprimjerene intelektualcima, a kamoli premijeru vlade jedne članice EU.
– Premijer se na ovu temu osvrnuo tek 50. dan štrajka, pa gdje je bio do sada? Na osnovu svega onoga što su rekli i on, ali i gospodin Linić, postavlja se pitanje znaju li oni uopće kako funkcionira hrvatski zdravstveni sustav i što rade liječnici koji su ga samo svojom ljubavlju prema poslu održavali. Neisplatom plaća, upozorila je Matešić Hoti, vlada krši luksemburšku konvenciju.
Liječnici su još pred neki dan zaprijetili kolektivnim otkazom, odnosno predajom kuvertiranih otkaza ako se do ponedjeljka ne završe pregovori o kolektivnom ugovoru. Iako će se daljnji plan akcije znati u ponedjeljak Matešić Hoti je rekla kako su otkazi izvjesni i jedna od mogućih mjera.