Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Tko pobijedi, ne bi trebao na klupu

09.11.2013. 23:00
Tko pobijedi, ne bi trebao na klupu


Vječna dvojba je li prije bila kokoš ili jaje u slučaju nogometaša Zadra mogla bi se okrenuti u pitanje jesu li »plavi« prije počeli pobjeđivati na gostovanjima ili gubiti kod kuće. Nadoknađuje li Zadar na strani ono što gubi kod kuće ili na domaćim utakmicama rasipa kapital koji je donio s nekih drugih stadiona? Kako god okrenuli zadarsku nogometnu stvarnost u petak navečer protiv Lokomotive na Stanovima nismo vidjeli ništa novo. Ponovno je (peti put ove sezone) momčad Ferde Milin izgubila kod kuće, ponovno bez postignutog gola, a ovaj put i bez pravih šansi, posebno u drugom poluvremenu.
Za momčad koja je u rezultatskom minusu nema gore stvari nego kad ide po izjednačenje, a pri tome ne složi pravu akciju. To znači samo jedno – nemoć. A Zadar je protiv Zagrepčana uvelike izgledao nemoćan, posebno kada bi gosti uzeli loptu. Bilo je trenutaka kada je Lokomotiva igrala »ševu«, a to ozbiljna protivnička momčad sebi ne smije dopustiti.
Ako je prije Lokomotive i bilo aktualno razmišljanje kako Zadar na Stanovima ne pobjeđuje zbog »više sile«, sada je konačno jasno da nije tako. Zadrani bodove gube kod kuće jer nemaju rješenja za protivnika
Analize utakmice nakon poraza uvijek idu u istom smjeru tražeći odgovor na pitanje: tko je kriv? U tom kontekstu prozirno je hvaliti igrače i trenera kada se pobjeđuje, a kuditi kada se gubi. U sportu se pobjeđuje i gubi, hvali i kritizira, raduje i očajava. Nije Zadar u tome iznimka. Nama se nekoliko detalja dvoboja s Lokomotivom ipak učinilo zanimljivim. Primjerice, promjene u zadnjoj liniji koja u Sigetu nije primila pogodak protiv Hrvatskog dragovoljca. Iz prvih 11 ispao je Marin Con, a Jure Jerbić je sa zadnjeg veznog prebačen u zadnju liniju. Nismo »otkrili Ameriku« kada kažemo da Milin (pre)često mijenja prvih 11. Ni to ne bi predstavljalo problem ako se na taj način želi stvoriti dominacija nad protivnikom koji se danas zove Hrvatski dragovoljac, a sutra Lokomotiva. Nema sumnje ni u tome da Milin dobro prouči svakog s kime igra njegova momčad. Samo, nekad je dojam da se Zadar previše prilagođava onome tko je s druge strane terena. Jer ako se u momčadi koja kolo ranije s gostovanja donese tri boda u prvom sljedećem nastupu promjene dva, tri ili više startera (ne računajući one koje su ozlijeđeni ili pod disciplinskim kaznama), a to se već događalo i prije Lokomotive, tada pada u vodu nepisano pravilo kako se momčad koja pobjeđuje ne mijenja. Pravilo koje nije od jučer.