Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Među nagrađenima urednik fotografije Zadarskog lista Zvonko Kucelin

09.11.2016. 23:00
Među nagrađenima urednik fotografije Zadarskog lista Zvonko Kucelin


U Muzeju Mimara u Zagrebu sinoć je otvorena izložba najboljih radova 37. po redu Zagreb salona. Izloženo je 80 fotografija, uglavnom nagrađenih autora, a jedna od njih je i ona Zvonka Kucelina, urednika fotografije u Zadarskom listu, za koju je dobio FIAP Zlatnu medalju.
Ovogodišnji salon ima četiri teme: slobodna u boji, slobodna crno bijela, detalj i putovanja. Kao i svake godine pokrovitelji salona su FIAP i Hrvatski fotosavez, a od ove godine po prvi puta je pokrovitelj i PSA (Photographic Society of America). Međunarodni žiri u sastavu: Matej Peljhan, KMF FZS, EFIAP iz Slovenije te Neda Rački, EFIAP/G i Aleksandar Tomulić, EFIAP iz Hrvatske odabrao je i nagradio najbolje fotografije, a među njima i Kucelina, poznatog zadarskog fotografa, često nagrađivanog za svoje uratke.
– U ovoj godini sudjelovao sam na 44 izložbe u 32 zemlje, a ukupno sam osvojio 16 nagrada. Prije nekoliko dana stigle su mi dvije nagrade, no bez obzira na sve ova mi je najdraža, jer je kući najteže biti majstor, kazao nam je Zvonko Kucelin, inače član Foto kino video kluba Zadar. Kaže kako redovito šalje svoje radove na izložbe kojima je pokrovitelj FIAP.
Dugom tradicijom organizacije Zagreb salona, Fotoklub Zagreb je poznat u regiji i širom svijeta. Obzirom da u Hrvatskoj nema mnogo fotografskih salona, ovakvom organizacijom klub učvršćuje svoju lidersku poziciju.
Na ovogodišnji natječaj prijavljeno je ukupno 331 autora iz 46 zemalja. Hrvatskih autora ima 106, dok su ostali iz: Argentine, Austrije, Australije, Belgije, BiH, Kine, Engleske, Danske, Cipra, Francuske, Grčke, Indije, Mađarske, Irske, Italije, Makaa, Omana, Nigerije, Rumunjske, Slovenije, Slovačke, Turske, SAD-a, Vijetnama, Hong Konga, Švicarske i dr.
Izložba ostaje otvorena do 24. studenog, a osim u Zagrebu, salon će se prezentirati u Trogiru i Šibeniku.