Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Šetnja po otocima i svjetionicima

Autor:

09.12.2009. 23:00
Šetnja po otocima i svjetionicima

Foto: Sebastian GOVORČIN



U ‘Arsenalu’ je u srijedu otvorena prva samostalna izložba Jurice Gašpara, svima ponajviše poznatog kao novinara Novog radija.
Izložbu je otvorila Romana Galović, likovna voditeljica ‘ZadArt-a’. Napomenula je kako je riječ o prvoj Gašparovoj izložbi, ali kako se to ne bi dalo naslutiti iz samih fotografija. Istaknula je prevladavanje dalmatinsku tematiku, te briljantno zapažanje. Također, Galović je naglasila kako ove slike, uz osjetilo vida koje je potrebno upotrijebiti u razgledavanju ove izložbe, zahtijevaju upotrebu i drugih osjetila. Jurica Gašpar član je foto sekcije Zadarta.
U katalogu koji potpisuje za izložbu Gašpar kaže:
– Životni put od djetinjstva me vodio Jadranom, jer otac mi je bio svjetioničar. S diplomom povijesti i geografije, koju sam branio na temu “Povijest jadranskih svjetionika”, krenuo sam na turneju lanternama. I tako je počelo. U ljeto 2005. s malim compactom, Olympus C730 UZ, krenuli su i moji prvi kadrovi.
Pišući usput putopisna zbivanja za časopis “Morsko prase” i “Slobodnu Dalmaciju”, fotografijom su se bilježili trenuci, koje ponekad čovjek riječima teško može opisati. S vremenom svjetionici su postali brodovi, brodovi galebovi, galebovi nebo, a nebo more. U godinama koje su slijedile, kadrovi su se množili, a jedno im je bilo zajedničko – slagali su veliku sliku o Zemlji dalmatinskoj.
Moj ponos, uzor i poticaj za ovo što s velikim guštom radim, bio je moj otac Ivan, koji nas je iznenada napustio u lipnju ove godine. Životom svjetioničara tako sam započeo priču o skrovitim škojima koji noću svitle pomorcima, a pripovidanjem o životu u Dalmaciji, želim je zaokružiti i posvetiti Njemu, kome puno dugujem; Ćaći, svjetioničaru i Dalmatincu, kaže Jurica Gašpar.
Jurica Gašpar, rođen je 1979. godine u Makarskoj, živi u Zadru, gdje radi kao voditelj i novinar Novog radija. Sudjelovao je na nekoliko skupnih izložbi i fotografskih natjecanja i izlagao u galerijama internetskog portala HRphotocontest.
S crno-bijelom fotografijom “Povijest hrvatskog naroda” osvojio je prvu nagradu na natječaju Gradske knjižnice Zadar 2009. godine, na temu “Čitanje”. Na 13. Međunarodnom natjecanju pod nazivom “Otok i more 2008.” dodijeljena mu je Diploma za potankost (Honorable Mention for detail) i crno-bijelu fotografiju pod nazivom “Treći kamenčić od Sunca”.
Izložba će u Arsenalu biti otvorena do 19. prosinca u 12 sati.