Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Kalmeta i Šimičić nisu stručno osposobljeni za posao koji su radili

09.12.2010. 23:00
Kalmeta i Šimičić nisu stručno osposobljeni za posao koji su radili


– Carinici Aurelio Kalmeta i Anđelo Šimičić nisu imali stručnu osposobljenost za obavljanje posla carinika-kontrolora, obzirom da nisu imali potrebitu stručnu spremu i da nisu bili raspoređeni na poslove carinika I. vrste – rekao je vještak Žegrec pojasnivši kako je za obavljanje tih poslova potrebna visoka stručna sprema


Suđeneje desetorici optuženika: sedmorici zaposlenika Carinarnice Zadar, špediterki Aleksandri Grgić iz tvrtke “Intereuropa” te vlasniku i komercijalisti TO Sentum Zadar, jučer je nastavljeno čitanjem izmijenjene optužnice i svjedočenjem carinskog vještaka Tihomira Žegreca koji je iznio niz detalja o načinu i udjelu svakog pojedinog optuženika u počinjenju kaznenog djela.
Naime, optužnicom Županijskog državnog odvjetništva carinike i špediterku se tereti za pogodovanje tvrtki Sentum prilikom carinjenja 743 tone uvezenog šećera, čime su na koncu zajedno državni proračun oštetili za više od 1,6 milijuna kuna.
Stavljajući ovjeru i svoj potpis svi carinici su prema navodima optužnice svjesno propustili naplatiti carinu prema realnoj tarifi te tako pomogli Šariću da ostvari protupravnu imovinsku korist.
Korektorom brisali tarifni broj
Sudski vještak koji je na svjedočkoj stolici jučer više od četiri sata iznosio prikupljene podatke do kojih je došao kontaktirajući s prodavateljima inkriminiranog šećera iz tvrtki Jadran iz Slovenije i Violeta iz Gruda, pojasnio je kako nakon uvida u dokumentaciju tvrtke Violeta nedvojbeno proizlazi da je ta tvrtka TO Sentumu prodavala isključivo bijeli kristalni šećer. Što se tiče dokumentacije iz tvrtke Jadran, vještak Žegrec je istaknuo kako i tu postoje nelogičnosti, te je demonstrirajući stručnu analizu na platnu za videoprojekciju pokazao kako je na 22 dokumenta izbrisana tarifa šećera, koja u kasnijim dokumentima više nije bila viđena. Pred sudskim vjećem kojim predsjeda sudac Boris Radman, optuženicima i njihovim odvjetnicima, Žegrec je pokazao na primjerima deklaracija projektiranih na platnu jasan trag korekturnog laka kojim se brisao pravi tarifni broj, te se pisao drugi, povoljniji. Na nekoliko inkriminiranih skraćenih deklaracija u potpisu stoji A. Grdić, a što je nesumnjivo trećeoptužena Aleksandra. Vještak se osvrnuo i na nalaze vezane uz uvoz šećera iz Belgije kazavši kako institut prefrencijelnog podrijetla robe nije korišten u niti jednominkriminiranom slučaju.
– Upravo u prefrencijelnom podrijetlu robe se nalazi točan naziv robe i tarifa, naročito ukoliko se radi o potvrdi EUR1, odnosno pošiljci ovlaštenog pošiljatelja- naglasio je Žegrec dodavši kako je u ovom slučaju, a vezano za osam pošiljki iz Belgije u Vukovar, svaku od njih pratio takav dokument, no da u zadarskoj Carinarnici nije upotrijebljen za carinjenje.
Osim toga, pokazalo se kako u arhivi Carinarnice u Zadru nedostaju takozvani CMR dokumenti, prijevozni – tovarni listovi izdani pri preizimanju šećera u Carinarnici Vukovar čime je također prikriven trag o kakvom je šećeru bila riječ pri utovaru i isporuci u Carinarnicu Zadar.
Nedostaju teretni listovi
– Pregledavajući dokumentaciju u Carini nisam naišao niti na jedan CMR glede uvoza spornog šećera, a kod svakog uvoza takav je trebao postojati. U konkretnom slučaju vozač kamiona ga je trebao u jednom primjerku predati uvozniku ili deklarantu, odnosno osobi kojoj je isporučio robu – rekao je Žegrec nakon čega je sudskom vijeću pročitao sve podatke o vozačima kod kojih bi se ukoliko uredno vode knjigovodstvo, kopije tih teretnih listova mogle pronaći. No osim cijelog niza nepravilnosti vještak je istaknuo i kako carinici Aurelio Kalmeta i Anđelo Šimičić nisu mogli obavljati posao koji su na koncu obavili što je razvidno iz njihovih potpisa na dokumentaciji.
– Carinici Aurelio Kalmeta i Anđelo Šimičić nisu imali stručnu osposobljenost da obavljaju posao carinika-kontrolora, obzirom da nisu imali potrebitu stručnu spremu i da nisu bili raspoređeni na poslove carinika I. vrste – rekao je Žegrec pojasnivši kako je za obavljanje poslova carinika I. vrste potrebno imati visoku stručnu spremu, što navedena dvojica nemaju. Dodao je kako položeni ispiti koje oni imaju nisu dovoljni za obavljanje poslova carinika-kontrolora iz razloga jer ga nisu polagali za radno mjesto carinika I. vrste već za stručnou spremu koju oni imaju. Suđenje se nastavlja.