Petak, 10. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

SAD: Sveučilište Columbia otkazalo suradnju Sanaderu

09.12.2010. 23:00
SAD: Sveučilište Columbia otkazalo suradnju Sanaderu


Harrimanov institut pri Sveučilištu Columbia u New Yorku objavio je u četvrtak da je prekinuo suradnju s bivšim hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom, koji je ove godine postao njegov suradnik.
“Sanader više nije povezan s institutom. Nemamo daljnjih komentara”, priopćila je predstavnica Sveučilišta Columbia za odnose s javnošću Tanya Domi.
Sanader, koji je u četvrtak uhićen u Austriji prema međunarodnoj tjeralici koju je izdao hrvatski MUP zbog optužbi za korupciju, od rujna ove godine bio je angažiran kao gost suradnik u Programu za jugoistočnu Europu, Harriman institita, specijaliziranog za ruske, euroazijske i istočnoeuropske studije.
Inače, američki veleposlanik James Foley odbio je u petak potvrditi medijska nagađanja da je SAD bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu odbio vizu, rekavši samo kako je “SAD od jučer blisko surađivao s hrvatskom policijom”.
“Ne mogu komentirati konkretne slučajeve”, rekao je Foley nakon svečane akademije u Hrvatskom saboru, odgovarajući na novinarsko pitanje jesu li istinita nagađanja da je SAD odbio vizu Sanaderu.
“Mogu reći samo da je SAD od četvrtka blisko surađivao s hrvatskom policijom”, rekao je Foley, istaknuvši kako je “važno podupirati pravdu u Hrvatskoj”.
“Mislim da je Hrvatska uspjela sama ostvariti rezultate, ali normalno je da surađuje s policijama u mnogim državama kako bi bivšeg premijera privela pravdi”, izjavio je Foley.