Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Sanader uhićen na autocesti kod Salzburga

09.12.2010. 23:00
Sanader uhićen na autocesti kod Salzburga


Hrvatska policija zaprimila je telefonsku obavijest policije Republike Austrije da je, temeljem međunarodne tjeralice, bivši premijer Ivo Sanader uhićen danas u 15,50 sati u salzburškoj regiji.
– Očekujemo, sukladno uobičajenoj proceduri, i pismenu obavijest koju ćemo dostaviti nadležnom sudu i Ministarstvu pravosuđa Republike Hrvatske radi pokretanja postupka izručenja. U ovom trenutku nemamo više pojedinosti o samom uhićenju, priopćio je Krunoslav Borovec, glasnogovornik MUP-a RH.
Sanader će nakon uhićenja na autocesti u Austriji biti pripraćen na zemaljski sud u Salzburgu i nadležne pravosudne vlasti će odlučiti što će biti s njim u sljedećim danima ili tjednima, izjavio je za Reuters glasnogovornik austrijskog ministarstva vanjskih poslova Alexander Markovits.
Markovits je rekao da je policija djelovala nakon što je zaprimila međunarodnu tjeralicu za Sanaderom. “Naša policija je tragala za njim i locirala ga je na autocesti tijekom popodneva”, dodao je.
Po pisanju austrijskih medija, Sanader je uhićen u 15.45 sati na postaji za naplatu cestarina St. Michael na autocesti A10 (Villach-Salzburg), stotinjak kilometara od samog grada Salzburga. Uhitili su ga policajci u civilu, objavio je Kurier.
Austrijsko veleposlanstvo u Zagrebu je ranije u petak na upit Hine odgovorilo da ne postoji nikakvo uporište po kojem bi bivši hrvatski premijer Ivo Sanader posjedovao austrijsko državljanstvo.
Austrijski list Kurier u petak je poslijepodne na svojoj internetskoj stranici objavio da je bivši hrvatski premijer Ivo Sanader uhićen u blizini Salzburga.


 SANADER U PORUCI: NISAM BANDIT


Bivši premijer Ivo Sanader javio se ranije sms porukom Hini u kojoj izjavljuje da će se u poslijepodnevnim satima vratiti u Hrvatsku i odazvati pozivu hrvatskih institucija.
“Bio sam na unaprijed dogovorenom poslovnom putu. Kada sam sinoć čuo što se dogodilo vezano za ukidanje imuniteta i određivanje pritvora odlučio sam se odmah vratiti, iako sam se trebao vratiti za nekoliko dana. Dakle, nije bilo riječi ni o kakvom bijegu o čemu svjedoči činjenica da sam se stalno vraćao iz SAD-a”, navodi Sanader.
Također u poruci ističe da nije bio “na čelu bande, nego na čelu Vlade RH i HDZ-a s kojom je dva puta za redom na izborima dobio povjerenje birača”.
“U svemu ovome glavnu riječ vodi politika koja se služi progonima za političke ciljeve”, tvrdi Sanader u sms poruci.