Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Šeks: Nismo imali podatke o Sanaderovu načinu isisavanja novca

09.12.2010. 23:00
Šeks: Nismo imali podatke o Sanaderovu načinu isisavanja novca


Potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks izjavio je večeras za Dnevnik Nove TV kako ni on ni bilo tko od vodstva HDZ-a nisu prokazali Ivu Sanadera, jer nitko nije imao podataka o takvom obliku djelatnosti gdje se isisavao novac na način, koji je opisan u zahtjevu za istragu.
“Niti smo ga ja, niti predsjednica stranke, niti bilo tko od vodstva HDZ-a prokazali. Niti smo imali bilo kakvih saznanja o takom načina isisavanja novca, na način kako je to opisano u zahtjevu DORH-a. Nitko od nas nema nikakvih saznanja o tome”, rekao je Šeks.
Kada se posao razmahao i razgranao, što je bilo skriveno od vodstva HDZ-am te kada je Sanader otišao, stekle su se okolnosti da oni koje je upotrijebio i zloupotrijebio za svoje nakane, svjedoče u USKOK-u, kazao je. Dodao je kako ga oni dovode u istražni zatvor i eventualno na optuženičku klupu.
Na novinarsko pitanje da komentira kako je moguće da nitko u HDZ-u nije znao za “Sanaderovo torbarenje novca”, Šeks je izjavio kako vodstvo HDZ-a nije imalo nikakvih indicija ni sumnja da se obavljaju takve tranakcije.
“To je radio Ivo Sanader u jednom posebnom, paralelnom sustavu skrivenu od očiju svih ostalih članova vodstva stranke”, rekao je, uz ostalo, Šeks. Naglasio je kako nikada o tome nije bilo riječi ni na Predsjedništvu stranke niti na bilo kojem stranačkom tijelu.
Ustvrdio je kako je Sanader to “radio isključivo u četiri oka, bez pisanih tragova i telefonskih razgovora, daleko od svih nas” te dodao kako bi da su znali za to, on i bilo tko iz vrha HDZ-a to presjekao i Sanadera doveo na pravi put.
“Mi ne želimo na sebi nositi teret ni krimen kolektivne odgovornosti, koju Sanader želi instalirati za cijeli HDZ”, napomenuo je Šeks dodavši kako Sanader kolektiviziranjem krivnje želi zadati najteži udarac stranci.
Ocijenio je kako će se kroz proces utvrditi puna individualizacija krivnje.
Po Šeksovim riječima “materijalno-financijsko poslovanje HDZ-a bilo je strogo u okviru izvješća”, a odnose se na poznate i priznate donacije te na novac iz proračuna.
Istaknuo je kako su drugi tokovi kolanja novca bili tamna strana ili, kako je rekao, skrivena strana mjeseca.
Na novinarski upit hoće li HDZ vratiti novac ako se utvrdi da je dio otišao i stranci, Šeks je odgovorio kako ništa nije moglo otići u HDZ. Naglasio je kako novac nije išao za stranačke nego za osobne Sanaderove potrebe te dodao kako je sadašnje vodstvo HDZ-a potpuno čisto.
Dodao je kako je uhićenje Sanadara samo oživotvorenje pravne države i vladavine prava.