Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Služena misa za pokojnog predsjednika Franju Tuđmana

09.12.2010. 23:00
Služena misa za pokojnog predsjednika Franju Tuđmana


Misu zadušnicu za dr. Franju Tuđmana, prvog hrvatskog predsjednika, sinoć u katedrali Sv. Stošije u Zadru predvodio je katedralni župnik mons. Ivan Mustać. On je u uvodnim mislima rekao da je vrijeme Došašća, vrijeme u kojem nas Božja Riječ poziva da budemo budni i pripremimo put Kristu i njegovu spasenju koje dolazi.
– Već godinama se spominjemo našeg prvog pokojnog predsjednika i molimo za njega, ne samo za njega, jer on je simbol svega onoga što je hrvatski narod sanjao i dosanjao, što je htio i što je ostvario. Sjetimo se i svih onih koji su umrli i poginuli za tu ideju, osobito za sve one koji su trpjeli, za sve one znane i neznane, koji su trpjeli čitav svoj život, nepravedno, trpjeli kao nevini, uvodne su riječi katedralnog župnika.
 U prvom dijelu propovijedi, predvoditelj svete mise govorio je o smislu trpljenja u čovjekovom životu, koje je prilika da se može očitovati Bog i djela Božja.
– Susreo sam i ljude koji su bili u zatvoru, puno sam razgovarao s ljudima koji su prolazili križni put i zatvore, koji su imali brojne obitelji, koji su živjeli siromašno i oskudno. Pri kraju svog života svjedočili su o snazi vjere u trpljenju i patnji i o osloncu koji su imali u Bogu i obitelji, ženi i djeci.