Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

U županijskom HSS-u potrebno je brusiti odnose

09.12.2010. 23:00
U županijskom HSS-u potrebno je brusiti odnose


Neposredno prije održavanja programske konferencije HSS-a Zadarske županije, predsjednik stranke Josip Friščić gostovao je na tiskovnoj konferenciji u Zadru. Na pitanje snosi li i HSS dio odgovornosti zbog toga što je podržavao Vladu Ive Sanadera i način njegova vladanja, Friščić je odgovorio da bi se moglo postaviti i pitanje: “Je li i HSS doprinio situaciji da se dokine takva situacija?” Posebno se to odnosi na doprinos HSS-a, da se na neka ministarska mjesta postave nestranački ministri.
– Najlakše bi bilo da sad ja kao i drugi kažem: “Nek funkcionira pravna država!” Ako su procesi otvoreni, nek se završe jer oni nisu samo u funkciji zatvaranja poglavlja 23 – Pravna država i temeljna prava. Nije dobro da Sanader ne stane pred pravosudne organe, a ne vidim zašto bi se u svemu ja i HSS osjećali politički suodgovornima kad smo se uvijek zalagali za proceduru i transparentnost, rekao je između ostalog Josip Friščić, dodavši da je aktualna politička situacija vezana za Ivu Sanadera samo nešto što se gomilalo godinama.
Friščić nije izravno rekao da će ponovno u koaliciju s HDZ-om, ali je dodao da poput oporbe, tj. okupljanja lijevog centra, i on razmišlja o potrebi ujedinjenja desnog centra. Problem je po Friščiću što on u oporbi ne vidi programe osim želje da se smijeni aktualna vlast.
Predsjednik HSS-a kaže da nije razgovarao s premijerkom  Jadrankom Kosor o rekonstrukciji Vlade, nego samo o načinu funkcioniranja, iako je iza Đurđe Adlešić u Vladi ostalo upražnjeno mjesto potpredsjednika. Friščić se ne zabrinjava ni spoticanjem da mu ministar turizma Damir Bajs ne zna niti jedan strani jezik. Tom prilikom rekao je da je Hrvatska imala ministre koji su znali više jezika, ali da se Bajs nije kandidirao za prevoditelja i da mu taj nedostatak nije smetao da razgovara s svim najvećim svjetskim tour-operatorima te da riješi npr. pitanja viznog režima s nekim zemljama, bez obzira koliko poznaje ili ne poznaje strani jezik.
Na tiskovnoj konferenciji bilo je govora i o prilikama u županijskom HSS-u. Komentirajući slučaj galovačkog načelnika Slavka Šare, Friščić je rekao da je on svoju općinu vodio na osebujan način. To po Friščiću možda nije dobro, ali procedura unutar stranke kaže da čim je netko od članova optužen pred pravosudnim organima, automatski mu slijedi suspenzija što ne znači da je osuđen. Govoreći o aktualnim isključenjima iz stranke, Friščić je rekao kako je HSS u Zadarskoj županiji udvostručio članstvo, ali je potrebno brusiti odnose.
– Nije mi drago što u “press-clipingu” čitam o problemima unutar županijskog HSS-a, umjesto o programima, rekao je Josip Friščić najavljujući za 18. prosinca u Zagrebu glavnu programsku skupštinu stranke.