Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Humanitarni koncert za djecu oboljelu od raka

09.12.2011. 23:00
Humanitarni koncert za djecu oboljelu od raka


Veliki za male – tako bi se mogao nazvati humanitarni koncert održan u četvrtak navečer u Arsenalu kojim je najpoznatiji zadarski pjevač evergreena Davor Strenja proslavio 45 godina glazbenog djelovanja. U proslavi, ali i ovoj vrijednoj akciji Strenji se pridružila grupa “Zadrani” te brojni gosti: Tovareća muzika iz Sali, Bepo Matešić i David Ricov, Vili Kalmeta te klape Kontrada i Barufa.
Koncertom u Arsenalu Strenja je proslavio 45 godina kontinuiranog pjevanja evergreena koje bez prekida izvodi od 1966. godine sve do danas. Strenja i sam priznaje kako je upravo na djecu, s kojima je kao profesor engleskoga jezika radio dugi niz godina, najosjetljiviji pa je tako i ovu proslavu iskoristio kao priliku da djeci pomogne. Kontaktirao je ljude iz Lige za borbu protiv raka Zadar koji, među ostalim, pomažu djeci oboljeloj od malignih bolesti i njihovim obiteljima, a sve ostalo je povijest. U akciji su ga podržali i Arsenal te Turistička zajednica Grada Zadra, ali i brojni građani koji su odlučili donirati simboličnih 20 kuna za ulaznicu i na taj način pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija. Osim ulaznicom uplatnice su poslane na adrese nekoliko tvrtki i privatnih poduzetnika te su na taj način mnogi od njih donirali prihod za ovu akciju.
– Ukupan prihod od ulaznica, ali i donacija ići će za pomoć obiteljima čija djeca boluju od malignih bolesti i liječe se u Zagrebu ili izvan Hrvatske. Ovaj prihod značit će im sigurno mnogo, no to još uvijek nije rješenje. Stoga planiramo dugoročnu i sustavnu pomoć roditeljima čija su djeca na liječenju. Naime, liječenje traje pet godina. Prvu godinu dijete provodi u bolnici, a zatim, ako se pokaže uspjeh slijedi kontrola jednom tjedno. Pomoć od države u iznosu od 1.200 kuna mjesečno nije dovoljna jer ti roditelji odriču se svega, uključujući i poslove kako bi mogli biti uz svoje dijete. Oni se zapravo presele u drugi grad, a samo rijetki imaju sreću pronaći posao u Zagrebu. Možete samo zamisliti o kolikim se tu troškovima radi, osobito ako roditelji imaju nekoliko djece. Naš dugoročni cilj je, u suradnji s Ligama iz drugih gradova osigurati Centar u Zagrebu u kojem bismo smjestili te obitelji, kazala je Lada Šokota, članica predsjedništva Lige za borbu protiv raka Zadar.
Zbog liječničke etike točna brojka djece oboljele od malignih bolesti u Zadarskoj županiji nije poznata, no Šokota je istaknula kako se zadarskoj Ligi za sada javilo osam obitelji čija djeca boluju i kojima je pomoć potrebna. Također, i sve ostale obitelji koje se suočavaju ovom teškom situacijom mogu se obratiti za pomoć u Ligu, a saznajemo kako je, nažalost, i nekoliko djece umrlo lani. Isto tako Šokota je iznijela zabrinjavajući podatak kako je, prema evidenciji, prije nekoliko godina od malignih oboljenja umiralo jedno dijete godišnje, a sada je ta brojka upeterostručena te godišnje umire petero djece.
– Javila nam se jedna majka čije je dijete nakon pet godina izliječeno. Ona je večeras s nama kako bi podržala ovu akciju. To je priča zbog koje možemo biti sretni, istaknula je Šokota.
Osim što su uživali uz glazbu i ples, Zadrani su pokazali da zaista imaju veliko srce. Roditeljima čija djeca se bore s ovim opakim bolestima svaka pomoć je dobro došla, a osim financijske zasigurno će im mnogo značiti i ova moralna poruka da nisu sami u svojoj borbi.