Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Kalmeta: Ne bježimo ni od svoje izborne odgovornosti

09.12.2011. 23:00
Kalmeta: Ne bježimo ni od svoje izborne odgovornosti


Hvala svim našim članovima, simpatizerima, volonterima, svim vrijednim i poštenim ljudima, koji su stvarali ovu stranku s pokojnim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom i koji nisu posustali ni kada je bilo najteže, kazao je Kalmeta


Županijski odbor HDZ-a pod predsjedanjem Božidara Kalmete u stranačkim prostorijama u Medulićevoj ulici u četvrtak kasno navečer održao je prvi radni sastanak nakon parlamentarnih izbora. Šef zadarskog HDZ-a istaknuo je kako nije bilo povišenih tonova, nego se pričalo o rezultatima izbora, razmišljalo o idućim potezima te planiralo obilježavanje 12. obljetnice smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, osnivača Hrvatske demokratske zajednice.
Zahvala članovima i simpatizerima
– Zadovoljni smo rezultatima u 9. izbornoj jedinici i s osam osvojenih mandata. Naravno da nismo sasvim zadovoljni sa sveukupnim rezultatima i osvojenih 47 mandata u sedmom sazivu Hrvatskog sabora jer odlazimo u oporbu, rekao je Kalmeta navodeći kako će se kvalitetnim radom u Hrvatskom saboru istovremeno pripremati i za lokalne izbore u svibnju 2013. godine.
Hvala svim našim članovima, simpatizerima, volonterima, svim vrijednim i poštenim ljudima, koji su stvarali ovu stranku s pokojnim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom i koji nisu posustali ni kada je bilo najteže. Vaši glasovi značajno su doprinijeli pobjedi HDZ-a u 9. izbornoj jedinici, poruke su Kalmete, koji je zahvalio svima na povjerenju u Hrvatsku demokratsku zajednicu.
– Ukoliko se u obzir uzme činjenica u kojim se okolnostima HDZ našao neposredno prije izbora ovo je dobar rezultat. Bili smo pod napadima većine medija, protiv HDZ-a je pokrenuta istraga, a ne bježimo ni od svoje vlastite izborne odgovornosti. Bit ćemo konstruktivna oporba i tražit ćemo način da ispunimo svoj plan i program, navodi Kalmeta istaknuvši pritom kako je HDZ u 20 godina ostvario ključne državne ciljeve.
– Hrvatskoj treba demokršćanska opcija. Štoviše, uvjeren sam da će rezultat na lokalnim izborima za godinu i pol dana biti sasvim drugačiji. HDZ će ostvariti uspjeh, tvrdi Kalmeta.
Prema riječima potpredsjednika i glasnogovornika HDZ-a Zadarske županije Željka Lončara, o mogućim sankcijama i o prijevremenim unutarstranačkim izborima se nije govorilo.
HDZ ostao snažna stranka
– Redovni četverogodišnji stranački izbori su na proljeće i zaista nema potrebe za nekim prijevremenim izborima. Slijede uobičajene postizborne analize u svakom temeljnom, općinskom i gradskom odboru HDZ-a. Je li se moglo više, je li se negdje možda pogriješilo, pokazat će analize. O svemu će potom raspravljati Predsjedništvo stranke i Županijski odbor, sjest ćemo, razgovarati i analizirati sve uzroke i posljedice bez zamagljivanja i guranja pod tepih, objašnjava Lončar.
Parlamentarni izbori i lokalni izbori dosta se razlikuju, kaže, parlamentarni izborni nisu što i lokalni.
– Rezultati parlamentarnih izbora u pojedinim gradovima i općinama ne znače da su se građani okrenuli protiv HDZ-a. Poznato je da građani ne glasuju jednako na parlamentarnim i lokalnim izborima. Na parlamentarnim izborima 2000. godine u Zadru nismo osvojili 28 posto glasova kao prije 5-6 dana, već znatno manje. Tada smo osvojili tek 17 posto glasova da bi godinu i pol dana potom pobijedili na lokalnim izborima, podsjeća Lončar.
HDZ je ostao snažna stranka sa snažnim utvrdama u pojedinim dijelovima Hrvatske, i Željko Lončar ne očekuje neke velike potrese u stranci.


Slijede unutarstranački izbori




– Za nekoliko mjeseci slijede unutarstranački izbori u HDZ-u na svim razinama i tamo u demokratskoj atmosferi svatko može reći što želi i kandidirati se, zaključio je Lončar navodeći da će najavljenim statutarnim izmjenama ojačati unutarstranačku demokraciju – tako da svaki član može utjecati na izbor vodstva od temeljnih ogranaka do vrha HDZ-a.