Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Što je obilježilo polusezonu nogometaša Zadra?

12.12.2010. 23:00
Što je obilježilo polusezonu nogometaša Zadra?


Najbolji igrač
Sa sedam asistencija i tri pogotka Antonio Mršić nametnuo se kao prvo ime momčadi sa Stanova. Mršić je tek prošle sezone debitirao u Prvoj HNL, ali lani nije igrao u kontinuitetu. Dalibor Zebić često je Mršiću zamjerao slabiji obrambeni angažman. Ove sezone Mršić je konačno zaigrao na poziciji središnjeg veznog igrača, po potrebi i povučenog napadača, a to je njegova idealna pozicija.
Najbolji strijelac
Sedam golova postigao je Ivan Santini i uvjerljivo je najbolji strijelac svoje momčadi. Na drugom mjestu je Antonio Mršić koji je postigao tri pogotka. Santini je tako nastavio u lanjskom ritmu, kada je također bio najefikasniji zadarski igrač. Po dva pogotka postigli su Josip Bilaver i Želimir Terkeš nakon kojih slijedi skupina od devet igrača s jednim pogotkom.
Najviše igrao
Jure Jerbić nastupio je u svih 18 utakmica, no samo pet puta je na terenu proveo svih 90 minuta. Po 17 nastupa imaju Ante Puljić i Ivan Santini. Puljić je tako odradio maksimalnih 1530 minuta, dok je Santini skupio 1444 minute. Marin Con, Antonio Mršić i Igor Banović imaju 16 nastupa. Ukupno su za prvu momčad nastupila 23 igrača.
Najveća pobjeda
Dvaput su Zadrani slavili s tri gola prednosti. Najprije u 12. kolu na gostovanju kod Hrvatskog dragovoljca (4:1), a potom i u 16. kolu kod kuće protiv Varaždina. Osim te dvije, Zadar je još zabilježio pet pobjeda, sve kao domaćin (Karlovac 2:0, Zagreb 2:1, Istra 1961 2:0, Split 1:0, Rijeka 1:0).
Najvažnija pobjeda
Kao prekretnica može se izdvojiti uspjeh na gostovanju kod Hrvatskog dragovoljca u 12. kolu. Prije te utakmice Zadar je poražen triput zaredom (Lokomotiva 2:3, Šibenik 1:4, Inter 0:1) i prijetio je potpuni raspad sistema. On se nije dogodio, a Zadar je nakon HD-a imao još nekoliko vrlo dobrih izvedaba.
Najveći poraz
Najgore je Zadar prošao u 10. kolu kod kuće protiv Šibenika (1:4). Bilo je to nešto poput filma katastrofe za momčad sa Stanova. Nakon vodstva od 1:0 Šibenik je potpuno razbio Zadrane koji kao da nisu bili na terenu. Prijetio je još teži poraz, no i tih 1:4 je itekako bilo ponižavajuće. A Šibenik je na Stanove došao sa svega šest bodova iz devet utakmica.
Najveće pojačanje
Marin Con, riječki stoper, koji je lani igrao u Drugoj ligi za Pomorac, prošlo ljeto pojačao je zadarske redove. Zadar je u Conu dobio kvalitetnog stopera, koji može u prekidima zaprijetiti i pred protivničkim golom. Veliko pojačanje bilo je i povratak u momčad Stjepana Skočibušića koji se nametnuo kao pr(a)vo rješenje na poziciji korektora.
Najviše kartona
Zadrani se nisu proslavili kad su u pitanju javne opomene. U 18 kola Zebićevi igrači dobili su 48 žutih i tri crvena kartona (Igor Banović dva). Čak sedam žutih kartona dobio je Želimir Terkeš, dok je Josip Bilaver poluseznu završio sa šest javnih opomena. Slijedi Antonio Mršić s pet “žutića”… U redoslijedu za Fair play Prve HNL Zadar je na 13. mjestu, više su kažnjavani igrači Istre 1961, Šibenika i Zagreba. Najkorektnija momčad lige je Dinamo.
Najveća nepoznanica
Luka Begonja sezonu je počeo u prvoj momčadi na poziciji zadnjeg veznog. Kako je polusezona išla kraju Begonja je igrao sve manje, uglavnom je bio na klupi, a nastupe je skupljao za juniore. U istu kategoriju mogao bi se uvrstiti i Tomo Gluić. Osim u 1. kolu protiv Varaždina branio je na tri posljednje jesenske utakmice. Nije iskazao veliku sigurnost, ali nije ni imao previše posla.
Najneugodnije iznenađenje
Neposjećenost. Zadar svake godine prati sve manje gledatelja, a atmosfera na tribinama malokad je navijačka. Domaće utakmice Zadra svele su se na 500-tinjak navijača koje obično zovemo najvjernijima. Uglavnom, Stanovi su se u tom dijelu uklopili u hrvatski prosjek. Nekad se tražila ulaznica više, a danas je i ovo malo tribina što je ostalo oko igrališta – previše.
Najbolji potez
Proteklih sezona Zadar je na lijevom boku mijenjao igrače praktički svakih pola sezone. Ivan Elez, Jozo Pletikosić, Goran Jozinović, Tomislav Čuljak, samo su neki od igrača koji su dolazili i odlazili sa Stanova gdje su igrali na lijevoj strani napada. Prošlo ljeto konačno zaokret pa su priliku dobili domaći igrači, Perica Šare i Ivan Anton Vasilj, lanjski juniori. Ostanu li obojica u Zadru riješit će nekad najkritičniju poziciju prvoligaša sa Stanova.
Najveći eksperiment
Marko Gospić došao je u Zadar prošlo ljeto iz Raštana gdje je posljednjih sezona bio najbolji strijelac (neki kažu i igrač). Odlično je Gospić krenuo na pripremama, Terkeš je tada izjavio da ga je Zadar trebao i ranije dovesti. No, sredinom jeseni Gospić se najprije ozlijedio, a potom je uslijedio razlaz između njega i Zadra. Gospić je otišao, a prvijenac u Prvoj HNL nije dočekao. Za Zadar je Gospić upisao deset nastupa.