Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

U Zadru započeo prvi sudski “Facebook slučaj” u Hrvatskoj

09.12.2011. 23:00
U Zadru započeo prvi sudski “Facebook slučaj” u Hrvatskoj


– Imala sam više propuštenih poziva s nepoznatih brojeva pa sam uzvratila na prvi broj. Javio mi se muški glas i rekao mi da je moj broj našao na Iskrici. Pitao me je koliko koštam. Uslijedio je i niz neprimjerenih SMS poruka – jecajući je izustila S.P. dodajući kako je zbog šoka završila na psihijatriji, ostavila posao i zapostavila studij


Zbog šoka više nisam bila sposobna raditi, a od zarađenog honorara financirala sam svoje školovanje. Nisam bila sposobna učiti niti izlaziti na ispite. Pala sam semestar. Nisam se mogla javljati na telefon niti izlaziti iz kuće. Proživljavala sam horor tih dana – drhteći, na rubu plača, prepričavala je jučer na Općinskom sudu u Zadru 26-godišnja studentica završne godine studija psihologije ono što je proživljavala nakon što su joj u siječnju ove godine na Facebooku i Iskrica.com portalu otvoreni lažni profili. Općinsko državno odvjetništvo temeljem provedene istrage za to je optužilo sada suspendiranog djelatnika zadarske Gradske uprave Matu Kožula (26), što je ujedno i prvi “Facebook slučaj” na sudu. Djevojka je ispričala kako je za lažni profil doznala 20. siječnja po završetku prakse u zadarskoj bolnici.
Zbog stresa završila na psihijatriji
– Imala sam više propuštenih poziva s nepoznatih brojeva pa sam uzvratila na prvi broj. Javio mi se muški glas i rekao mi da je moj broj našao na Iskrici. Pitao me je koliko koštam – jecajući je izustila do tada odlična studentica s prosjekom ocjena od 4,75. Osim poziva dobila je i više SMS poruka neprimjerena sadržaja u kojima su je razne osobe zapitkivale o “uslugama” koje nudi i nudili joj se. U razgovoru s godinu dana mlađom prijateljicom saznala je kako su i njoj otvoreni lažni profili na istim internetskim stranicama, ali je njoj bio objavljen broj mobitela koji više nije koristila. Zajedno su sve prijavile policiji, a potom saznale da je prema IP adresi otkriven i počinitelj – njihov poznanik Mate Kožul. Profili s Iskrice odmah su im uklonjeni intervencijom policije kod administratora stranice, ali oni na “faceu” ostali su i dalje aktivni.
– Dva dana kasnije na Iskrici je otvoren novi profil pod imenom “Dvije lezbače” i slikom nas dviju, a ponovno je aktiviran i moj lažni profil na “faceu”. Užasno me to uznemirilo. Stalno sam gledala je li uklonjeno, a mobitel je i dalje zvonio. Zbog stresa, završila sam na psihijatriji, a roditelji su mi na savjet liječnika uzeli mobitel i uklonili računalo – jedva susprežući suze ispričala je S.P. dodajući kako su to bili teški dani i za njezinu obitelj zbog objavljenog kućnog telefona. Osim toga, autor je s njezina “pravog” profila izuzeo fotografije na kojima je snimljena s prijateljima, mahom s rođendana, nazvao ga “sve moje ljubavi” i pod lokacijom naveo “gdje god me odvedu”. Njezina prijateljica T.R. zbog objavljene kućne adrese i telefonskog broja preselila je roditeljima. U stanu zgrade u kojoj i Kožul stanuje živjela je sama, a u podacima na lažnim profilima bilo joj je navedeno da pruža seksualne usluge i da se njoj može doći bez najave. Zbog proživljenog stresa danima nije mogla funkcionirati bez tableta za smirenje i spavanje, a doživljavala je i da ju zbog “profila” zaustavljaju na ulici.
Profili otvoreni s Kožulove IP adrese
– Kada me policija pitala da navedem potencijalne krivce, navela sam i Matino ime. On je hodao s našom zajedničkom prijateljicom, a nas dvije smo ga nedugo prije prekida vidjele s drugom. Sama nam je rekla da Mate upravo nas dvije krivi za sve jer misli da smo ga “cinkale”, iako nismo – ispričala je T.R. Jednako kao i S.P. napomenula je da se u zajedničkom društvu pričalo kako Mate iz zafrkancije drugima otvara lažne profile na “faceu” i šalje SMS poruke s nepoznatih brojeva.
– To je bio obrazac njegova ponašanja – zaključila je S.P., no Kožul je sve negirao istaknuvši da nije kriv. Naveo je da njegovo kućno računalo koriste i njegovi roditelji, sestra, a ponekad i prijatelji. Naglasio je da djevojke slabo poznaje te da nije mogao znati podatke objavljene na njihovim lažnim profilima.
Tužiteljstvo je zbog neovlaštenog korištenja tuđih osobnih podataka predložilo uvjetnu osudu za optuženog Matu Kožula u trajanju od deset mjeseci s rokom kušnje od dvije godine. Suđenje se nastavlja početkom veljače kada će biti saslušana policajka koja je vodila istragu u ovom slučaju i to na okolnost kako je policija došla do lozinki za Facebook profile.


Zajedno u mladeži HDZ-a




– Mogao je imati sve moje podatke, počevši od brojeva, adrese pa do datuma rođenja. Sve to bilo mu je dostupno iz moje pristupnice mladeži HDZ-a gdje me upravo on pozvao i uključio. Često mi je na mobitel slao SMS-obavijesti za stranačke sastanke – rekla je S.P.