Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Polaganjem vijenaca obilježena 13. godišnjica smrti Franje Tuđmana

Autor: Hina (H)

09.12.2012. 23:00
Polaganjem vijenaca obilježena 13. godišnjica smrti Franje Tuđmana

Foto: PIXSELL



Izaslanstvo Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) s Tomislavom Karamarkom na čelu položilo je danas vijenac i zapalilo svijeće na grobu prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana na zagrebačkome groblju Mirogoju u povodu 13. godišnjice njegove smrti.
Zajedno sa stranačkim izaslanstvom vijenac su položili i svijeću zapalili i članovi Tuđmanove obitelji – supruga Ankica, kći Nevenka i sin Miroslav.
Svojemu prvom vrhovnom zapovjedniku vijence su položili i svijeće zapalili generali Ante Gotovina i Mladen Markač, predstavnici udruga iz Domovinskog rata, alkari, mnogi članovi stranke te mnogi građani.
Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je da je Tuđman, kako vrijeme prolazi, sve veći i veći. “Tek danas, kad smo pred ulaskom u Europsku uniju, postoji prava svijest o tome što znači imati svoju državu, tek danas vidimo koliko je država bila skupa i koliko je žrtava koštala hrvatski narod. Tek danas vidimo koliko je mudrosti i hrabrosti trebalo imati u onom trenutku za povući prave poteze, a to je mogao dr. Franjo Tuđman, koji je osjetio taj trenutak i znao što treba napraviti – stvoriti hrvatsku državu za kojom je narod težio stoljećima”, rekao je Karamarko.
Napomenuvši da je svaki europski narod u 20. stoljeću imao osobu koja je za svoj narod odradila povijesnu zadaću, Karamarko je rekao da su Hrvati imali Franju Tuđmana, što se mora cijeniti te ne smije politizirati. “On je u temelju hrvatske države i HDZ-a”, istaknuo je.
Na pitanje na koga je od stranačkih kolega mislio kad je nedavno rekao da su se odrekli Tuđmana i provodili detuđmanizaciju, predsjednik HDZ-a izbjegao je konkretan ogovor. “Činjenica jest da se u jednom trenutku počeo odvijati sramni proces detuđmanizacije stranke koju je on stvorio i koja ima najdublje korijene u hrvatskom narodu. Detuđmanizirati HDZ značilo je dekroatizirati HDZ”, rekao je Karamarko.
General Gotovina, na pitanje što za njega danas znači dr. Franjo Tuđman, odgovorio je da je on bio i ratni predsjednik koji je ustrojio oružane snage koje su oslobodile Hrvatsku. “Oslobođena domovina kročila je putem demokracije, postala je članica NATO-a i uskoro EU-a. On je bio taj početak zajedno s nama braniteljima”, istaknuo je.
Na pitanje je li, oslobađajući sebe na Haaškome sudu, zapravo oslobodio dr. Tuđmana i Hrvatsku, general Gotovina je odgovorio da je to bila zajednička pobjeda, a ne samo njegova.
General Markač istaknuo je da je prvi hrvatski predsjednik najzaslužniji što danas imamo slobodnu Hrvatsku. Na pitanje kako gleda na to da su se Tuđmana zadnjih desetak godina mnogi odricali, odgovorio je kako to dobro zna jer su se i njih mnogi odricali. “Sada je drugačije vrijeme, dolazi bolji život i mnogo toga će se promijeniti”, rekao je general Markač.