Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Pošip Kraljevskih vinograda iz Petrčana potvrdio šampionsku titulu

Autor: Ante Vidović

09.12.2012. 23:00
Pošip Kraljevskih vinograda iz Petrčana potvrdio šampionsku titulu

Foto: Zvonko KUCELIN



Zajedno s kraljevskim Pošipom šampionskom titulom ovjenčali su se Plavina saborskog zastupnika iz Lisičića Branka Kutije, crno vino Ivice Nimčevića iz Nadina i maslinovo ulje Mirjane Šoše iz Zadra


Pošip Kraljevskih vinograda iz Petrčana nakon VINCRO-a i Sabatine potvrdio je kvalitetu i na 4. degustaciji mladih vina i maslinovih ulja u Nadinu gdje je osvojio šampionsku titulu. Zajedno s kraljevskim Pošipom, odnosno Zoranom Pantalonom, direktorom Kraljevskih vinograda, šampionskom titulom ovjenčali su se Plavina saborskog zastupnika iz Lisičića Branka Kutije, crno vino Ivice Nimčevića iz Nadina i maslinovo ulje Mirjane Šoše iz Zadra.
Na ovogodišnjoj nadinskoj degustaciji, koju organiziraju Udruga vinara i vinogradara Nadin uz pomoć Grada Benkovca, prijavilo se 76 vina iz Zadarske i Šibensko-kninske županija te 37 maslinovih ulja.
Nadinska degustacija održava se u najekološkijem mjestu u Hrvatskoj. Od 400 hektara vinograda na području Nadina je osamdeset hektara u ekološkoj proizvodnji. U Zadarskoj županiji pod ekološkom proizvodnjom je ukupno 115 hektara.
– U četiri godine napravili smo veliki napredak. Prve godine počeli smo sa jedanaest vina i pet maslinovih ulja, a danas je taj broj premašen za sedam puta. U početku je naša manifestacija bila namijenjena vinarima i uljarima iz Nadina. Cilj nam je bio potaknuti što veći broj ljudi koji proizvode vina i maslinova ulja i koji do tada nisu sudjelovali na ocjenjivanjima da donesu ulja i vina na stručnu komisiju. Naša namjera je dala konkretne rezultate i do tada anonimni uljari i vinari počeli su ostvarivati odlične rezultate na drugim manifestacijama. Nakon dvije godine odlučili smo otvoriti vrata drugim vinarima i uljarima, kaže predsjednik Udruge vinara i vinogradara Nadin Tomislav Glavić.
Vina u Nadinu ocjenjivana su najzahtjevnijom metodom 100 bodova u skladu s prijedlogom Međunarodne organizacije za vinogradarsvo i vinarstvo. Ocjenjivačku komisiju činili su Marina Pavlović, Zvonimir Vlatković, Ante Grubišić, Ivica Kostović, Ferdinand Pučjić i Viktor Zdilar. Maslinova ulja ocjenjivali su senzorski analitičari profesionalnog panela Olea. Rezultati ocjenjivanja pokazali su visoku kvalitetu ulja i vina.
– Osamdeset posto zaprimljenih uzoraka maslinovog ulja bilo je ekstra djevičanske kvalitete što je izuzetan napredak za ovu manifestaciju, rekla je Anastazija Milardović iz Olee.
Kvalitetu vina komentirao je Zvonimir Vlatković.
– Kod bijelih vina vidi se veliki pomak. Mnogi vinari su dotjerali svoja vina, prije svega dali su im aromu svojstvenu sorti i bistrinu. Crna vina su vrlo korektna, na dobrom su putu i ona će svoj potencijal pokazati u kasnijem razdoblju pa je to dobra najava za stankovačku degustaciju vina koja se održava u siječnju.


Novinari prepoznavali vina




U sklopu 4. degustacije mladih vina i maslinovih ulja u Nadinu organizirano je natjecanje u prepoznavanju sortnih vina za novinare zadarskih redakcija. Prvo mjesto osvojio je novinar Zadarskog lista Ante Vidović koji je prepoznao pet od šest vina. Zajedno s njime vina su prepoznavali urednik fotografije Zadarskog lista i vrsni vinar Zvonko Kucelin te direktor i glavni urednik Radio Benkovca Marin Lepur. Natjecanje kao i cijeli nadinski program vodio je voditelj Radio Benkovca Mihovil Mijo Brkić. (R. I.)


(Ne)zapostavljena plavina


Novost ovogodišnje nadinske degustacije jest da se počelo s projektom promoviranja i brendiranja domaće sorte plavine koja je neopravdano zapostavljena zadnjih dvadesetak godina. Organizirano je posebno ocjenjivanje plavina kupaže gdje su brončanu medalju osvojili plavina Branka Kutije, Sveučilišta u Zadru i Drage Lemića iz Zadra.
– Plavina je sorta koja je nepravedno zapostavljena i koja zaslužuje valorizaciju i drugačiji pristup. Treba se reducirati urod i voditi računa o agrotehnici što će rezultirati kvalitetnim rodom. Kad imamo kvalitetan rod imat ćemo i dobro vino. Rezultatom ovogodišnjih plavina možemo biti i više nego zadovoljni. Vina od plavine su lagana i osvježavajuća i ona bi osvojila tržište. Plavina se pokazala dobra i u kombinaciji s drugim sortama. Upravo je ona u 2011. i 2012., kada je bilo velikih problema u vegetaciji, izvukla vina, kaže Vlatković.


Medalje za najbolja vina


Kod crnih vina kupaže zlato je osvojio Ivica Nimčević iz Nadina, srebrnu medalju osvojili su Viktor Prtenjača iz Polače, Trifun Poljak iz Dikla. Brončanu medalju osvojili su Tomislav Glavić iz Nadina, Milan Vrsaljko iz Nadina i Vinarija Jokić iz Lišana Tinjskih. Kod sortnih crnih vina srebrne medalju osvojili su: Obrt Egi Marka Glavića iz Nadina, Tomislav Glavić iz Nadina (dvije medalje), Denis Odžaković iz Nadina, Veselko Glavić iz Nadina, G&J Vina Đina Matulića iz Zadra, Denis Plastić iz Zadra, Trifun Poljak iz Dikla (dvije medalje), Slavko Vrsaljko iz Nadina, Viktor Prtenjača iz Polače. U istoj kategoriji brončanu medalju osvojili su: Tomislav Glavić iz Nadina, Momir Paleka iz Žerave, Božo Glavić iz Nadina, G&J Vina Đina Matulića iz Zadra, Milan Vrsaljko Slavkov iz Nadina, Obitelj Fiolić iz Zadra, Vinarija Jokić iz Lišana Tinjskih i Šime Škaulj iz Nadina.
U konkurenciji rosea Tomislav Glavić iz Nadina osvojio je srebrnu, a Željko Glavić iz Nadina brončanu medalju. Crno desertno vino Marijana Vrsaljaka osvojilo je srebro, za jedan bod mu je izmaklo zlato.
Kod bijelih vina zlato je osvojio Pošip Kraljevskih vinograda iz Petrčana te su priznanja otišla u ruke  Pantalona, Srebrnu medalju za kvalitetu svog vina dobili su: Vinarija Jokić iz Lišana Tinjskih (četiri medalje), Zvonko Kucelin iz Dikla, Damir Bilosnić iz Zemunika Donjeg, PZ Mas – Vin iz Polače (dvije medalje), Veselko Glavić iz Nadina, Mladen Dušević iz Ljubča, Božo Glavić iz Nadina, Obrt Egi Marka Glavića iz Nadina, Srećko Troskot iz Zadra, Sveučilište u Zadru. Brončanu medalju za kvalitetu vina dobili su Šime Škaulj iz Nadina, Branko Kutija iz Lisičića (dvije medalje), Tomislav Glavić iz Nadina, Mile Vrsaljko Antin iz Nadina i Rade Odžaković iz Nadina.


Zlatna maslinova ulja


Zlatnu medalju za kvalitetu maslinovog ulja dobili su: Mirjana Šoša iz Zadra (tri medalje), UO Buddy iz Zadra (dvije medalje), Ivica Vlatković iz Novigrada (dvije medalje), Ante Vulin iz Pakoštana (dvije medalje), Denis Ožaković iz Nadina, PZ Maslina i Vino iz Polače, Marino Vanjak iz Islama Grčkog, Mile Vrsaljko Božin iz Nadina, Stošija Modriš iz Zadra, Agro Kotari iz Biljana Donjih i Svetko Župan iz Škabrnje.