Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Viktor Baljak iz Lovinca najbolji cvitaraš od Nina do Knina

Autor: Velimir Brkić

09.12.2012. 23:00
Viktor Baljak iz Lovinca najbolji cvitaraš od Nina do Knina

Foto: Velimir BRKIĆ



Šampion u etnosvirci na usnoj harmonici ovogodišnje šeste po redu Cvitarijade u Nadinu je 33-godišnji automehaničar Viktor Baljak iz Lovinca


“Najbolji cvitaraši od Nina do Knina” imaju novog šampiona u sviranju na cvitarama, odnosno na usnoj harmonici. Nakon trostruke pobjede Mirka Kalcine Baće iz Lišana Ostrovičkih i dvostrukog pobjednika Josipa Jole Sakića, dječaka sa zadarskih Ploča, šampion u etnosvirci na usnoj harmonici ovogodišnje šeste po redu Cvitarijade u Nadinu je 33-godišnji automehaničar Viktor Baljak iz Lovinca, djelatnik Inej Autocentra u Zadru.
– Cvitare sam započeo svirati kad sam imao devet godina, međutim s Domovinskim ratom nastala je i stanka, srećom privremena. Prije četiri godine u KUD-u Carza Poličnik ponovno sam se vratio svojoj velikoj ljubavi cvitarama i ovo mi je treća Cvitarijada. Nakon jedanaestog i četvrtog došlo je i prvo mjesto koje su mi u tajnom glasovanju dodijelili upravo kolege cvitaraši, svi natjecatelji, priča nam Baljak.
Očuvanje starih običaja
– Svako ljudsko biće, netko više netko manje, u sebi nosi nešto što se zove pjesma, svirka, ritam, ples, zaključio je Viktor Baljak, obiteljski čovjek koji je slobodno vrijeme posvetio vježbanju na cvitarama, očuvanju starih običaja, tradicije i folklora.
Na pozornici se izmjenjivao 21 samouki cvitaraš od Nina do Knina, od 9-godišnjeg Ivana Vidića iz hercegovačke Čapljine do 69-godišnjeg Dane Jurića iz Dubravica kod Skradina. Drugo mjesto osvojio je Branko Narančić Baćo iz Pridrage, a treće Mirko Kalcina Baćo iz Lišana Ostrovičkih koji je, kao da je preplaćen na nagrade, nakon tri prva i dva druga na 6. Cvitarijadi izborio treće mjesto.
Cvitarijadu su otvorili domaćini KUD Nadin, koji pod pokroviteljstvom Grada Benkovca i Zadarske županije i organizira manifestaciju, a sve je blagoslovio župnik don Josip Lisica. Program su vodili Anđela Marić i Mihovil Mijo Brkić.
Oštra konkurencija
– Cvitare su uvijek imale svoju publiku, u uvodnom slovu je rekao Dragan Brzoja, predsjednik KUD-a Nadin, glavni pokretač ove etnoglazbene manifestacije.
Izvan konkurencije nastupile su i cvitarašice Ivana Čirjak iz Briševa, Ljubica Miočić iz Rtine, Josipa Magaš iz Nina i Marija Jurlina iz Starigrada. Za dobru atmosferu su bili zaduženi ženska pjevačka skupina Golubica iz Knina, HKUD Blaćani Biograci iz susjedne BiH, etnopjevač Zdenko Damjanović, KUD-ovi Rtina i Nadin, narodni guslar Dane Jurić, diplar Mile Nimac i orzači iz Lišana.
Festival je dobio i međunarodnu vrijednost tako što je sedam svirača s Cvitarijade nastupilo i postiglo zapažen uspjeh na WHF festivalu poznatom kao svjetsko prvenstvo svirača usne harmonike u Trossingenu u Njemačkoj. U tom je gradu smješten i najpoznatiji svjetski proizvođač cvitara tvrtka Hohner koja je u suradnji s glavnim distributerom za Hrvatsku i Sloveniju, tvrtkom Music Max iz Celja, zlatni sponzor nadinskog etnoglazbenog festivala. Pored nekoliko natjecatelja cvitaraša zbog nevremena nije doputovao ni poznati hrvatski blues glazbenik i šoumen Tomislav Goluban, zaštitni znak jedinstvenog nadinskog festivala. Osim posjetitelja iz šireg okruženja nedostajao je i pun autobus žitelja Premanture u Istri, potomaka devet obitelji Nadinjana koji su se 1597. godine pred najezdom Turaka iselili u ovo naselje pored Medulina.
Prije natjecateljskog dijela održao se okrugli stol na temu: “Tradicijsko glazbovanje Ravnih kotara i Bukovice”. Predavač je bio etnolog Livio Marijan.