Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Sutra nova Asseria, u četvrtak izložba “Gospe od stakla”

09.12.2013. 23:00
Sutra nova Asseria, u četvrtak izložba “Gospe od stakla”


Prosinac u Muzeju antičkog stakla, naziv je programa koji se kroz tekući mjesec održava u istoimenom muzeju. Na jučer održanoj konferenciji za novinare događanja koja slijede najavio je dr. sc. Ivo Fadić, ravnatelj Muzeja antičkog stakla.
– I ove godine pripremili smo poseban blagdanski program. Očekuju nas radionice, izložba, promocije i koncert, kazao je Fadić.
Već sutra, u MAS-u će se, s početkom u 12 sati, održati predstavljanje desetog broja časopisa Asseria. Prvi broj je izašao, dakle, 2003. godine, a njemu je prethodila monografija “Pet godina istraživanja Asserie”.
– Na ovoj lokaciji po kojem je časopis dobio ime vode se arheološka istraživanja već punih 16 godina, podsjetio je dr. Fadić. U Asseriji se donose teme od rane povijesti do srednjeg vijeka, a dosad je objavljeno oko 2000 stranica stručnih radova.
– Posebno raduje činjenica da se sve mlađi ljudi uključuju i objavljuju radove, a posljednjih pet brojeva izlazi u dvojezičnom izdanju, istaknuo je Fadić.
Učenici iz OŠ Šime Budinića u Muzeju antičkog stakla u petak, 13. prosinca od 9.30 sati oslikavat će staklene kuglice, a ista radionica najavljena je i za subotu, 21. prosinca za sve zainteresirane (prijaviti se može na broj telefona 023/363-842).
“Gospe od stakla” naslov je izložbe koja će se u MAS-u otvoriti u četvrtak, 19. prosinca u 19 sati. Autor je austrijski umjetnik Rudolf Weninger, a izložba je najavljena kao središnji događaj “Prosinca u Muzeju antičkog stakla”.
Po otvorenju izložbe, od 20 sati u MAS-u započinje božićni koncert mješovitog pjevačkog zbora Condura Croatica.
Rudolf Weninger voditelj je staklarske radionice u Koflachu, a ova izložba je, kako je kazao ravnatelj Fadić, još jedna u nizu izložbi sakralne tematike koje u MAS-u imamo priliku vidjeti tijekom zimskih mjeseci. Među ostalim, bit će izložene velike skulpture od stakla.