Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Vlado Gotovac zaslužjuje ulicu u Zadru!

09.12.2013. 23:00
Vlado Gotovac zaslužjuje ulicu  u Zadru!


Zadarski  HSLS-ovci ponovno pokreću inicijativu da se jedan od zadarskih ulica nazove imenom pokojnog hrvatskog političara,  pjesnika i filozofa, Vlade Gotovca. To su najavili na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji održanoj povodu 13. obljetnice Gotovčeve smrti.
O životnom putu Vlade Gotovca, na predsjedničku kampanju i posjetu Zadru,  govorio je predsjednik županijske organizacije HSLS-a Mate  Radović posebno ističući njegove stavove o ljudskim pravima i slobodama koje su itekako aktualne nakon nedavno provedenog referenduma. Zadarski HSLS-ovci su se složili da je danas, možda više nego ikad  u posljednjih nekoliko godina, potrebno razgovarati o ljudskim pravima, slobodama, manjina osobito nakon provedenog i referenduma za  koji su se skupljali potpis.
–        Vlado Gotovac o slobodi pojedinaca govorio je još prije 40 godina  zbog čega je završio i u zatvoru. Nije normalno da nakon 40 godina mi  opet raspravljamo o tim temama. Obično obljetnice smrti Vlade Gotovca obilježavamo u krugu članova naše stranke. Međutim, zbog onoga  što je Vlado Gotovac cijeli svoj život živio , u ovim vremenima kada se  opet postavljaju pitanja ljudskih prava i sloboda, osjetili smo da na 13- tu godišnjicu njegove smrti moramo opet podsjetiti javnost, napose na  Gotovčeve poruke o slobodi pojedinca., poručio je Radović. dodavši da  Goptovac  nije želio prihvatiti Hrvatsku kakva je, nakon čega je u medijima  nazvan judo-masonskom-boljševičkom strujom. Strašno ga je pogađalo što nije imao prava. Danas,  imamo dva referenduma na kojima  moramo odlučiti o slobodama pojedinca, a to ne samo da nije pravno,  nego nije ni normalno, kazao je Radović.
Predsjednik gradske organizacije Joso Knez, ponovio je riječi jednog  od Gotovčevih liječnika iz rimske bolnice Gemelli koji je rekao kako je  Gotovac bio vizionar i čovjek nove Europe.
–  Šteta je da dok je bio fizički među nama nije bio više uvažavan i  prihvaćen. Robijao je za slobodu pojedinca i države, a onda ga je u Puli  napao vojnik iste te države, dodao je Knez.