Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Vlada će zgradu DHM-a darovati Sveučilištu

09.12.2016. 23:00
Vlada će zgradu DHM-a darovati Sveučilištu


Sveučilištu u Zadru i Poslovnom centru Sveučilišta više ne prijeti deložacija iz prostora Doma hrvatske mladeži na Poluotoku, jer je Država povukla tužbu.
Spor za dokazivanje prava vlasništva nad tim atraktivnim prostorom smještenim na vrlo atraktivnoj lokaciji vodio se na Trgovačkom sudu u Zadru između Republike Hrvatske i Grada Zadra, koji je zadarskom Sveučilištu prostor dao na korištenje još u prošlom desetljeću nakon čega je donesena i presuda u korist Države. Sveučilištu je lani ponuđeno mirno rješenje za iseljenje, a potom je ponovno pokrenut postupak pred sudom za prisilnu deložaciju, no od nje se odustalo, a neslužbeno doznajemo kako će Vlada RH prostor trajno ustupiti Sveučilištu.
– Mi taj prostor nesmetano koristimo i sve je u redu. Govorilo se kako će u te prostore useliti DORH, ali do toga neće doći. Nama nije važno je li Grad Zadar vlasnik ili Država, već samo da možemo koristiti te prostore za kojima postoji realna potreba, kratko je prokomentirala rektorica Dijana Vican.
Dom hrvatske mladeži izgrađen je uz zgradu Sveučilišta samodoprinosom građana Zadra 1978. i 1981. godine. U sklopu brisanja instituta “društvenog vlasništva” Općinski sud u Zadru 2011. godine obrisao je uknjižbu u korist nekadašnjeg Saveza socijalističke omladine Hrvatske – Općinske konferencije Zadar i temeljem zakonskih odredbi o prijelazu imovine nekadašnjih društveno-političkih organizacija naložio uknjižbu prava vlasništva u korist Republike Hrvatske. No Grad Zadar nije takvom odlukom bio zadovoljan pa je podnio tužbu pozivajući se na Zakon o lokalnoj samoupravi. Spor je završio odbačajem zbog neosnovanosti.
Republika Hrvatska, koju pred sudovima zastupa Županijsko državno odvjetništvo s Gradom Zadrom radi dokazivanja prava vlasništva vodi još uvijek veliki broj sporova, a većinu pokrenutih i dobiva u svoju korist. Prema nekim neslužbenim informacijama čak 80 posto gradske imovine upitno je. Tako je, primjerice, Grad izgubio i vlasništvo nad prostorom u zidinama iza crkve sv. Ilije gdje je ujedno i ubirao najam za tamošnji ugostiteljski prostor.