Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Kuće u Nadvodi pod vodom

Autor: Ante Vidović

10.01.2010. 23:00
Kuće u Nadvodi pod vodom

Foto: Filip BRALA



U Obrovcu je s gornje strane mosta poplavljena šetnica na lijevoj obali, dok je na desnoj strani Zrmanja opasno zaprijetila obiteljskim kućama pa čak i poplavila podrume od nekih. Staru gradsku jezgru i ove godine od potopa sačuvao je sustav obrane od poplave koji je preklani završen


Obilne oborine tijekom zadnjih dana dovele su do porasta podzemnih voda i izlijevanja Zrmanje na obrovačkom području. Poplavljena je četvrtina Žegarskog polja, a ujedno stradaju i kuće u blizini rijeke.
U Nadvodi je poplavila kuća u vlasništvu Srećka Novaka. On je kuću kupio od prijašnjeg srpskog vlasnika 2003. godine i od tada se svake godine bori s poplavljivanjem.
– Od srijede smo samo u četvrtak imali malo odmora. U prizemlju ne damo da razina vode pređe više od deset centimetara. Rijeka se inače nalazi sedamdeset metara od kuće dok je sada ta cijela udaljenost poplavljena, kaže Novak i nastavlja:
– Zaštitni materijal, daske, najloni, vreće s pijeskom i crpke uvijek su spremni za upotrebu. Nama veći problem predstavljaju podzemne vode od Zrmanje. Kada pada puno kiše kao što je to bilo prethodnih dana, oborinske se vode slijevaju s Velebita i dolazi do poplave. Zbog toga ne bi imalo smisla da izgradim zaštitni zid. Time bih samo spriječio otjecanje vode i pogoršao stvar.
Novakovi susjedi komentiraju da su prije poplave trajale dan-dva i to dok bi se topio snijeg s Velebita. Sada kada kiša već neprestano pada danima pitaju se gdje će se sva voda povući i što je još važnije kada.
U Obrovcu je s gornje strane mosta poplavljena šetnica na lijevoj obali, dok je na desnoj strani Zrmanja opasno zaprijetila obiteljskim kućama pa čak i poplavila podrume od nekih. Staru gradsku jezgru i ove godine od potopa sačuvao je sustav obrane od poplave koji je preklani završen. Obrovčani još pamte siječanj 2006. godine, kada je izlijevanje Zrmanje iz korita poplavilo centar grada. U to vrijeme Obrovac je bio jedini grad u Hrvatskoj bez sustava zaštite od poplava pa je izlijevanje rijeke imalo za posljedicu materijalnu štetu od oko pola milijuna kuna. Tek nakon toga je pokrenuta inicijativa za izgradnju sustava zaštite. Radi se o sustavu visokog stupnja zaštite, ranga pojave vode jednom u sto godina. Jednostavno rečeno, to znači da se radi o obrani od poplave vode tako velikog intenziteta koja se može pojaviti jedanput u 100 godina. Ipak, Obrovčani koji s mosta promatraju rijeku strahuju od novih kiša jer je samo četrdesetak centimetara ostalo dok Zrmanja ne prijeđe zadnji rub zaštitnog zida te se nadaju da to baš neće biti ova godina.