Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Naša najveća zagovornica na nebu

Autor: Marija Ćurko

10.01.2010. 23:00
Naša najveća zagovornica na nebu

Foto: Zvonko KUCELIN



Don Anđelko Buljat pozvao je na nasljedovanje Stošijine snage i jakosti koje je ona imala za vrijeme svoga zemaljskog života


Prošlog tjedna započela je devetnica uoči svetkovine Sv. Stošije, mučenice i zaštitnice Zadarske nadbiskupije.
Anastazija (Stošija) je mučeničkom smrću, u Sirmiumu, današnjoj Srijemskoj Mitrovici, 25. prosinca, na Božić 304. godine, za vrijeme progona cara Dioklecijana dala život za Isusa Krista. Relikvije su joj 457. godine prenesene u Carigrad, odakle ih je početkom 9. stoljeća zadarski biskup Donat donio u Zadar i stavio ih u kameni sarkofag, u koji je dao urezati natpis u čast svete Stošije. Stošijin duhovni vođa bio je svećenik Krševan, također zadarski zaštitnik.              
– Ove godine slavimo 1.200 godina od prijenosa Stošijinih moći koje je u Zadar donio biskup Donat. Ono što je ona kroz 1.200 godina činila svojim zagovorom za naš grad i Zadarsku nadbiskupiju, vjerujem da će i u ovom vremenu, kao i u budućem činiti kao zagovornica, rekao je don Anđelko Buljat, župnik Belafuže, na misnom slavlju u petak u prigodi hodočašća vjernika župa Uznesenja BDM s Belafuže, Sv. Josipa s Plovanije i Sv. Šimuna i Jude Tadeja s Bokanjca s njihovim zborovima.
Don Anđelko je pozvao na nasljedovanje Stošijine snage i jakosti koje je ona imala za vrijeme svoga zemaljskog života kad je njezina vjera bila na ispitu, a potvrđena mučeništvom.
– To je najveći stupanj ljubavi koju je imao pojedini svetac prema Kristu, a tako i sveta Stošija, kazao je između ostalog belafuški župnik.
 Na kraju svete mise izmolila se devetnica u čast svetoj Stošiji, kojoj su u petak hodočastili i mons. Šime Perić, župnik Plovanije te don Jerko Gregov, župnik Bokanjca.
Devetnica u zadarskoj katedrali će se odvijati do četvrtka 14. siječnja kada u katedrali Sv. Stošije u Zadru u 18 sati započinje Svečana Večernja koju predvodi zadarski nadbiskup Ivan Prenđa. Zadarska prvostolnica dobila je nove orgulje te će za vrijeme Svečane Večernje kolaudacijom novih orgulja, mons. Prenđa blagosloviti taj vrijedni instrument.
U slavlje devetnice posebno su pozvani mladi i sudionici priprema za Susret hrvatske katoličke mladeži u Zadru, a molit će se na nakanu SHKM-a s ciljem da se nadolazećim generacijama prenosi blago vjere kako je to činila i ranokršćanska mučenica sveta Stošija.
U devetodnevnoj duhovnoj pripremi sudjeluju svećenici i župljani gradskih župa u Zadru, redovništvo, župni zborovi i ministranti. Na misama koje svakog dana počinju u 18 sati u zadarskoj katedrali propovijedaju župnici župa čiji vjernici hodočaste. Danas će u devetnici sudjelovati župe Sv. Stošije i Sv. Šime s Poluotoka te Gospe Loretske iz Arbanasa, sutra župa Blaženog Alojzija Stepinca s Bilog briga i Kraljice mira sa Stanova , a u srijedu župljani župa Srca Isusova s Voštarnice i Sv. Ivana s Relje.


 SVEČANO SLAVLJE U PETAK




Svetkovina Sv. Stošije svečano se slavi u petak 15. siječnja u katedrali Sv. Stošije u Zadru. Svete mise su u 7, 8 i u 9 sati, a koncelebrirano slavlje u 11 sati predvodi zadarski nadbiskup Ivan Prenđa.
 Svečano koncelebrirano misno slavlje u zadarskoj prvostolnici u 18 sati, uz sudjelovanje hrvatskih biskupa, predvodi mons. dr. Marin Srakić, metropolit đakovačko-osječki i predsjednik HBK.