Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Počele pripreme nogometaša Zadra

Autor: Šime Ćurko

10.01.2010. 23:00
Počele pripreme nogometaša Zadra

Foto: Filip BRALA



Što će i hoće li uopće Zadar nešto dobiti angažiranjem igrača iz Velebita, Raštana i Primorca može se samo nagađati, no jedno je sigurno – u Stadionskoj 2 su se odlučili za logičan put


Danas su počele pripreme nogometaša Zadra za proljetni dio prvenstva,, koje su donijele zaokret već pri samom angažmanu nogometaša. Zadar se takopotpuno okrenuo Trećoj ligi u traženju potencijalnih pojačanja. Velika je to promjena u odnosu na proteklo razdoblje, u ovom slučaju od sezone 2001./02., u kojem su na Stanovima pokušavali u zimskom, a posebno u ljetnom prijelaznom roku naći odgovarajuća nova rješenja za prvu momčad. Isto pokušavaju i danas, a razlika je u tome što su se do sada igrači iz nižeg ranga teško probijali do svlačionice zadarskog prvoligaša.
Promjena koja se dogodila ove zime, pretpostavljamo, ponajviše je uvjetovana financijskim razlozima, ali nije na odmet spomenuti i svijetle primjere klubova koji su zavirili u “unutarnje rezerve”. Najbolji posao u tom dijelu napravili su Šibenik i Cibalija, a i u većini ostalih prvoligaša više se ne rasipaju novcem svjesni da je sve manje “de-luxe” igrača koje bi u Prvoj HNL zanimalo nešto ispod ranga Dinama ili Hajduka.
Dalibor Zebić u razgovoru na kraju jesenske polusezone rekao je da bi volio da Zadar krene putem Šibenika koji “nam može biti uzor u tome kako se sastavlja momčad”. Najavio je Zebić tako prijelazni rok u kojem će igrači mahom iz Treće lige imati prigodu pokazati da mogu i u Prvoj HNL. Nikola Žilić, Luka Batur, Marko Rašo, Marko Anić, Igor Banović i društvo pokušat će Zebićevu želju pretvoriti u stvarnost. Hoće li na kraju i uspjeti vidjet ćemo, ali ako ništa drugo nakon svih koji su imali priliku u “plavom” dresu zaslužili su da i oni pokušaju. Ne prođu li uvijek se mogu vratiti tamo odakle su i došli svjesni da im je najviši rang (za sada) neuhvatljiv.
Logičan put
Što će i hoće li uopće Zadar nešto dobiti angažiranjem, a u nekim slučajevima i povratkom (svojih) igrača iz Velebita, Raštana i Primorca može se samo nagađati, no jedno je sigurno – na Stanovima su se odlučili za logičan put. Praksa iz prethodnih sezona, pa i ove koja je aktualna, pokazuje da su u Zadar rijetko dolazila prava pojačanja, u mnoštvu igrača iz drugih sredina malobrojni su ostavili ozbiljniji trag. Navijači se većine igrača koji bi se na početku jeseni ili proljeće našli u rubrici dolasci ne sjećaju, a malobrojni su primjeri onih koji su u Zadru izdržali više od jedne sezone. To u Stadionskoj 2 kao da sve ove godine nisu željeli ni shvatiti ni prihvatiti. Naime, uporno su ponavljali iste pogreške dovodeći igrače koji ne samo da nisu bili bolji od onih koji su prije njih otišli nego je nejasno zašto se umjesto takvih rješenja klub nije okrenuo svojim juniorima među kojima su tek rijetki dobivali pravu priliku. Matej Jonjić, junior kojeg je Hajduk posudio Zadru prošle jeseni, pokazao je koliko mladom igraču znači stalno igrati, a ne samo ulaziti pred kraj utakmice kad je ionako uglavnom sve gotovo. Zadar svojim “jonjićima” uglavnom nije vjerovao, a to je imalo svoju cijenu. Prošlo ljeto konačno se krenulo drugim smjerom, vraćeni su u momčad Marin Kurtin, Tomo Gluić, Antonio Mršić, a malo nakon njih i Ivan Santini. Kurtin nije prošao, Gluić je pričuva Ježini, a Mršić i Santini su pokazali da je za njih u prvoj momčadi bilo mjesta i u prijašnjim sezonama. Možda to nisu igrači koji će se sutra skupo unovčiti i otići u neku izrazito jaku sredinu, ali ovakvi kakvi jesu Zadru su dovoljni. Zapravo, vjerojatno i bolji od nekih drugih rješenja sličnih onima za kakvima je Zadar stalno posezao.
Tomasov i Subašić
Posljednje desetljeće u zimskom prijelaznom roku na Stanovima nije ponudilo previše senzacija. Štoviše, dvaput se dogodilo da nijedan novi igrač nije u zimskom razdoblju došao u Zadar. Najzvučnija imena koja su bila aktualna u ovom razdoblju posljednjih godina su Marin Tomasov i Danijel Subašić, dvojac koji je prošle zime i službeno napustio Zadar. Subašić je to zapravo učinio šest mjeseci ranije, no pola godine ga je Zadar formalno posudio Hajduku. Posao s Tomasovim i Subašićem je završen prije godinu dana i njih dvojica najvažnije su što se Zadru dogodilo između dvije polusezone u ovom tisućljeću. Druga je stvar što nije bilo riječ o dolascima, već odlasku igrača.
Lani su došli Bećiri, Šaranović, Skočibušić, Jozinović i Ćurjurić, a za sada je od te petorice momčad napustio samo Bećiri s time da je Jozinović igrač Hajduka na posudbi. Promjena je prošle zime bilo i na klupi gdje je Dalibor Zebić zamijenio Ivicu Datkovića, čovjeka koji je prethodno momčad preuzeo baš od Zebića.


 ZIMSKI PRIJELAZNI ROK




2009./10.
Došli: Marko Rašo (posudba Primorac), Igor Banović (posudba Raštane), Marko Anić (Primorac), Nikola Žilić (Velebit), Luka Batur (Raštane).
Otišli: Erdžan Bećiri, Semiran Cela, Sabit Alimanović.


 


 BATUR, BARNJAK, ŽUPAN, BURČUL…


Antonio Mršić i Ivan Santini samo su neki od igrača koji su se posljednjih godina vratili u matično jato nakon što su nogometni kruh zarađivali po drugim klubovima. Lani je tako u dresu seniorske momčadi Zadra konačno zaigrao Marin Batur, prije njega tu su priliku dobili Dragan Župan, Leonardo Barnjak, pa Goran Burčul, Ante Morić, Josip Modrić… Svima njima je zajedničko da su nakon juniorskih (neki i ranije) dana sa Stanova krenuli u potragu za nekim sretnijim mjestom pod nogometnim suncem. Ono što su nakon povratka odigrali u dresu Zadra bilo je ponekad skromno, a ponekad i vrlo solidno. Kako bilo, za svoj su Zadar – zaigrali.