Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Žena upala u šaht i ozlijedila se

Autor: Suzana Bandić

10.01.2010. 23:00
Žena upala u šaht i ozlijedila se

Foto: Filip BRALA



Dok je sa suprugom pod ruku hodala prema zgradi “socijalnog” 64-godišnja je žena nagazila na šaht koji joj se pod nogama otvorio te je upala u njega. Srećom, tek je lakše ozlijeđena, no i ona i njezin suprug pretrpjeli su veliki šok


Samo pukom srećom, 64-godišnja Danica Alar, nije teže ozlijeđena nakon što je jutros oko 8.30 sati upala u šaht ispred zgrade Zavoda za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, u samom centu grada, gdje se sa suprugom uputila kako bi predala dokumentaciju upravo vezanu uz zdravstveno osiguranje.
– Nešto iza osam sati ja i moja supruga krenuli smo na socijalno produžiti participaciju. Kako smo tek nedavno doselili u Pridragu iz Zagreba, ne poznajemo baš najbolje grad, pa smo polagano hodali tražeći tu zgradu. Supruga me držala pod ruku i taman kad smo došli nedaleko zgrade osjetio sam trzaj na ruci i ona mi je naprosto nestala. Jednostavno joj se šaht otvorio pod nogama kad je nagazila na njega i ona je cijela upala u njega – ispričao nam je Franjo Alar, suprug nesretne žene koja je, osim što je doživjela užasan šok, zadobila i ozljede na potkoljenici i bedri lijeve noge, koljenu desne noge, ogrebotine na desnoj šaci te ozljedu lijevog ramena.
S obzirom da je on umirovljeni građevinski tehničar kazao je kako je mišljenja da taj šaht nije adekvatno napravljen pa se usljed brojnih prolazaka dostavnih kamiona pomakao iz svog ležišta.
– Taj poklopac ne odgovara ležištu jer je veći od utora na unutarnjoj strani šahta pa ne naliježe kako treba. Na tako frekventnom mjestu je to vrlo opasno i neodgovorno tako držati ma tko god da je vlasnik ili odgovorna osoba – kazao je vidno uznemiren Franjo Alar dodavši kako je njegova supruga zapravo još i dobro prošla te da je mogla poginuti. Iz šahta ju je, kaže, izvukao uz pomoć slučajne prolaznice kojoj je izuzetno zahvalan na pomoći. Nedugo potom na mjesto nezgode došla su kola Hitne medicinske pomoći te su njegovu suprugu odvezli na pretrage u zadarsku Opću bolnicu. Tamo su joj, kako doznajemo, konstatirali lakše tjelesne ozljede te je nakon liječničkih pretraga puštena na kućnu njegu.
Iz zadarske policije potvrdili su nam da je žena nagazivši na šaht upala u njega, te da je tom prilikom zadobila lakše tjelesne ozljede. O događaju su, kažu, obavijestili komunalne redare i tvrtku Odvodnja, a sačinjeno je i posebno izvješće koje su proslijedili državnom odvjetništvu.
Direktor tvrtke Odvodnja d.o.o., Grgo Peronja, pod čijom nadležnošću su šahtovi na području grada, kazao nam je kako je tu zapravo riječ o nesretnom slučaju koji nitko nije mogao predvidjeti.
– Najvjerojatnije je došlo do zasićenja materijala uslijed brojnih svakodnevnih prolazaka kamiona koji na Poluotok ulaze zbog građevinskih radova i dostave robe trgovinama. Takvo što se ne može predvidjeti, a niti držati pod kontrolom jer na području grada ima oko 13 tisuća šahtova. Osim toga, na području Poluotoka godinama već nismo postavljali nove šahtove pa je taj najvjerojatnije star na desetke godina – kazao je Peronja. Priznaje da je tvrtka kojom upravlja zakonski odgovorna u slučajevima takvih nezgoda, no napominje kako bi trebalo povesti računa i kršenju odredbe o ulasku kamiona i dostavnih vozila na područje stare jezgre grada i pješačke zone.
– Ti šahtovi su napravljeni od lijevanog željeza pa su oni otporni na pritisak, a slabi na udarna opterećenja kakva upravo kamioni izazivaju prelazeći preko njih, a uz to još i opterećeni materijalima koje prevoze – pojasnio je Peronja.