Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Naš zadatak je da vratimo dio publike k lijepoj umjetnosti

10.01.2011. 23:00
Naš zadatak je da vratimo dio publike k lijepoj umjetnosti


Unatoč svim nedaćama, nedostatku financija i prostora HDLU i ove godine nastavlja s trendom primanja novih članova. Svi zainteresirani mogu se javiti Društvu, a jedini uvjet je da slijede struju tradicionalizma koja je opće obilježje ovog Društva, kazao je Ivo Govorčin
U Zadru trenutačno djeluju tri slikarska udruženja, Zadart, Art Forum te Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Zadar (HDUL). Najstarije od njih je HDUL koje na našoj sceni, s kratkim prekidom, djeluje 50-ak godina. Svake godine počaste Zadar s nekoliko samostalnih i zajedničkih izložbi u prostoru Kapetanove kule, a jednom godišnje organizraju tradicionalnu izložbu u povodu Dana grada Zadra u Gradskoj loži. Kroz njihove planove za 2011. godinu proveo nas je predsjednik HDLU-a Ivo Govorčin Picasso.
– Naš program svake godine je identičan. Svodi se na to da imamo dvije godišnje zajedničke izložbe te nekoliko izložbi pojedinih članova društva. Mi, naravno, planiramo i razna gostovanja autora izvana koji se prijave na izlaganje u našoj galeriji Kapetanova kula. To bi bila jedna godišnja shema, međutim mi možemo i puno više, ali ovisimo o tome koliko imamo na raspolaganju materijalnih sredstava. Ako nam ta materijalna sredstva dozvoljavaju da se proširimo to ćemo i napraviti. Kada bi postojala mogućnost, mi imamo i ambicija i ponuda da se možemo eksponirati i plasirati i van našeg grada i na taj način dati jedan obol kulturi ovoga grada, rekao je Govorčin naglašavajući da je ipak najveća kočnica u njihovom radu materijalna strana. Ipak, recesiji usprkos, ove godine HDLU je nakon dugogodišnjeg djelovanja u gradu dobio novi prostor u centru grada, a koji je pogodan za organizaciju komornih izložbi, ali i sastanke članova društva. Nova prostorija Zadranima bi mogla biti predstavljena vrlo skoro.
Otvorenje novih prostora
– Nadamo se da ćemo prvu izložbu u tim prostorima uspjeti organizirati uoči dana Svete Stošije, 14. siječnja. Međutim vrijeme je dosta kratko pa nisam siguran hoćemo li sve uspjeti organizirati u tako kratkom roku, ali planiramo. Prvi iskorak bio bi nastup svih članova s po dva eksponata manjega formata gdje bi svečano upriličili otvaranje našega novoga prostora koji smo konačno dobili, najavio je Govorčin. Također iz Društva se nadaju kako prostor neće biti samo izložbeni nego da će se s vremenom pretvoriti u jedan kulturni kutak u kojem će se organizirati i književne večeri, promocije, večeri poezije i slične kulturne manifestacije.
Ovogodišnji predloženi program HDLU-a Zadar obuhvaća organiziranje dvije samostalne izložbe, Vladimira Medanića i Zvonka Govorčina, Godišnja izložbe članova HDLU-a Zadar te veliku izložbu u povodu Dana grada. Iako zadovoljan s obzirom na situaciju, tako ograničena sredstva svakako utječu na prezentaciju Društva i uvelike smanjuju njihove mogućnosti.
– Nije dovoljno, ali s obzirom na situaciju u kojoj se nalazi grad, s obzirom na situaciju u kojoj se nalazi društvo uslijed pustih recesija i ekonomskih nedaća mi smo sretni jer smo dobili i ta sredstva. Zapravo, jedina sredstva koja mi dobivamo su ona koja nam dodjeljuje grad. Našim članovima, kojih imamo popriličan broj, njih 50-ak, ta sredstva su jedini stimulans da se pojavljuju na tim našim godišnjim izložbama. To je jedini njihov istup u javnosti, da demonstriraju svoje umijeće. Sigurno da s tim ne mogu biti zadovoljni, ne mogu se ni dokazati i potvrditi, ali što je tu je, ne možemo glavom od zid, kaže Govorčin ističući kako je osim sredstava njihov veliki problem i nedostatak prostora. Jedini prostor prigodan za njihove nastupe je Gradska loža, koja je prema Govorčinu do sada vrlo često ugošćivala nastupe bez određenih kriterija, što je svakako umanjivala njezin značaj. U Gradskoj loži HDLU u praksi izlaže jednom godišnje i to za Dan grada Zadra kada održavaju već tradicionalnu izložbu svojih članova u čast grada. Prošle godine njihova izložba u Gradskoj loži trajala je svega pet dana što je izazavalo negodovanje kulturne javnosti. Nastup u Loži očekuje se i ove godine, a koliko će trajati za sada je još nepoznato.
Poštivati tradicionalizam
– Prošlogodišnji problemi rezultat su zapravo nesređenosti i nekakvog nepotizma po kojem se do sada taj prostor dodjeljivao. Ja se nadam će u budućnosti biti drugačije, ali do sada se prostor dodjeljivao po simpatijama, a ne značaju. Rukovodiocu koji je bio u Narodnom muzeju mi vjerojatno nismo bili simpatični pa nas je nastojao na sve moguće načine onemogućiti, iako je Loža oduvijek bila na raspolaganju članovima HDLU-a za izlaganje za Dan grada Zadra i oduvijek je ta izložba bila posvećena tom danu. To su godišnji recentni radovi naših članova, jedini reprezentativni nastup gdje se pokaže godišnji profil rada, ističe Govorčin komentirajući ovogodišnje petodnevno izlaganje čistom lakrdijom i igrama koje ne dolikuju ljudima koji vode kulturu ni Narodni muzej. Ipak Društvo je zadovoljno radom nove ravnateljice čiji su se dosadašnji rad, ideje i koncepcije već pokazale drugačijima.
Govorčin se prisjeća i vremena kada je HDLU u Zadru imao puno veći značaj te su osim Gradske lože za društvo svake godine bile osigurane i tri otkupne nagrade i tri nagrade, sredstva za obiman katalog, plakat, domjenak. Na taj način članovi Društva bili su stimulirani za svoj rad te im je takav status predstavljao i određeni izazov budeći kreativnost. Danas vlada jedna opća zanemarenost.
Unatoč svim nedaćama, nedostatku financija i prostora HDLU i ove godine nastavlja s trendom primanja novih članova. Svi zainteresirani mogu se javiti Društvu, a jedini uvjet je da slijede struju tradicionalizma koja je opće obilježje ovog Društva.
– Svake godine primamo nekoliko novih članova jer danas više nemate samo Akademiju u Zagrebu nego i akademije u Širokom Brijegu, Splitu pa svake godine ima priliva. I ove godine primili smo oko četvero akademaca pa čak i magistara slikarstva u Udrugu, međutim i tu smo limitirani. Mi ćemo primiti sve, nema problema međutim što je više članova imamo veće probleme s prostorom za vrijeme zajedničkih godišnjih izložbi. Ali snalazimo se, u tim slučajevima izlagat ćemo po jedan eksponat ili dva manjih formata. Koncepcija je udruge da se poštiva tradicionalizam, da se poštivaju tradicionalne tehnike jer su ove pojavnosti poput nekakvih instalacija i performansa po mom mišljenju, a mislim da dijelim mišljenje mnogih članova, zapravo otuđile publiku od izložbi. Ako dođete na izložbu gdje su zastupljene takve avangardne izložbe ljudi ne znaju gdje su i što je to. To može biti eksponat za neko usko društvo koje to može pratiti, međutim naš zadatak je da vratimo dio publike k lijepoj umjetnosti, da vide sliku, motiv, da ih nešto zaokupi jer je to zadatak umjetnosti, ističe Govorčin jedini uvjet pristupanju Društvu čiji stav je odstupanje od dekadencije koja po njihovu mišljenju distancira publiku od umjetnosti.
Za one koji prate rad HDLU-a ili su željni kulturnih događaja uskoro će moći pogledati prvu godišnju zajedničku izložbu u Kapetanovoj kuli, a Društvo će kao i do sada popratiti i prigodne datume koliko god im to sredstva dopuste.