Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Ispunjeni uvjeti za nadogradnju jaseničke škole

10.01.2012. 23:00
Ispunjeni uvjeti za nadogradnju jaseničke škole


OŠ Petar Zoranić će 1. rujna obilježiti rijedak jubilej, 160 godina školstva u Jasenicama, ima 130 učenika od kojih 15 učenika pohađa Područnu školu u Rovanjskoj. Ove godine u prvi razred ide 18 učenika


Načelnik Općine Jasenice Martin Baričević i ravnatelj Osnovne škole Petar Zoranić iz Jasenica Ivan Bucić potpisali su ugovor o pravu građenja, odnosno nadogradnje postojeće školske zgrade na općinskom zemljištu. Pored predsjednika Općinskog vijeća Ante Baričevića i pročelnika Leonarda Rončevića na prigodnoj svečanosti u Maloj vijećnici u općinskoj zgradi nazočio je i Ivan Šimunić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Zadarske županije.
– Riječ je o zemljištu površine 4.760 metara četvornih. Općina Jasenice, osim poklonjenog zemljišta, odrekla se i komunalne naknade čime je školi uštedjela oko milijun kuna sredstava, naglasio je načelnik Baričević.
Kako bi zadovoljila kriterije Ministarstva obrazovanja škola izgrađena u poslijeratnoj obnovi mora izgraditi još četiri učionice, a u planu je i izgradnja školske dvorane na općinskom zemljištu površine 4.834 metara četvornih.
160 godina školstva u Jasenicama
– Općina je zasad ishodila sve potrebne dozvole za dogradnju školske zgrade. Ovo je jedan od uvjeta za potvrdu glavnog projekta, odnosno za ishođenje građevinske dozvole. Procijenjena vrijednost dogradnje škole iznosi oko jedan milijun eura ili 7,5 milijuna kuna, navodi Baričević.
Istovremeno u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem u Zadru održat će se i tečajevi za određena deficitarna zanimanja, poručio je Martin Baričević.
UPU-om središta Maslenice u sklopu škole, općinske zgrade, poštanskog ureda i tzv. zdravstvene zgrade ishođene su sve suglasnosti za izgradnju crkve, vatrogasnog doma, doma kulture, dječjeg vrtića i sportske dvorane.
– OŠ Petar Zoranić koja će 1. rujna obilježiti rijedak jubilej, 160 godina školstva u Jasenicama, ima 130 učenika od kojih 15 učenika pohađa Područnu školu u Rovanjskoj. Ove godine u prvi razred ide 18 učenika. Zbog uštede financijskih sredstava, poglavito štednje energenata potreban je rad škole u jednoj smjeni, ističe ravnatelj Bucić.
Jaseničani su nekad živjeli na velikom prostoru od mora pa do udaljenih velebitskih predjela. Premda su žitelji djelomice obnovili i te svoje velebitske zaseoke, došlo je do još veće izgradnje predjela uz more, prvenstveno Maslenice, Rovanjske i Modriča.
Više rođenih nego umrlih
– Općina Jasenice je mjesto budućnosti. Osim što je broj naseljavanja stanovnika iz raznih krajeva republike Hrvatske u porastu, protekle godine u župi Jasenice rodilo se 22 djece a umrlo 16 žitelja, obznanio je ravnatelj Ivan Bucić pošto se načelniku i njegovim suradnicima zahvalio na brizi i skrbi o učenicima, općenito o osnovnoj školi.
Zadarska županija nema fiskalni kapacitet za potrebe kupovanja zemljišta školi, stoga su ovakve suradnje lokalnih jedinica i školskih ustanova itekako dobrodošle. Županija ne stoji skrštenih ruku već poduzima brojne mjere kako bi podignuli razinu pismenosti i stručne osposobljenosti stanovništva.
– Ulaganje u školstvo nama u Zadarskoj županiji je jedan od prioriteta. Bez podizanja razine znanja ne možemo ni razmišljati o bržem gospodarskom razvoju. Osim što smo obnovom i modernizacijom škola podignuli pedagoški standard naših učenika, školskim objektima naveliko se koriste i građani, istaknuo je pročelnik Ivan Šimunić naglašavajući krajnji cilj obnove, izgradnje i modernizacije  škola, “da svi učenici nastavu pohađaju u jednoj smjeni”.
Zadarska županija ima mnogo razloga za zadovoljstvo raspodjelom sredstava iz programa CEB V, od sveukupno odobrenih 402.456.000 kuna za cijelu Republiku Hrvatsku u Zadarskoj županiji u razdoblju od 2003. do 2011. godine sveukupna vrijednost projekta iznosi 161.339.631,73 kuna, odnosno 40 posto sveukupno odobrenih sredstava.
– Što se tiče financiranja škole u Jasenicama i drugih školskih objekata, u Državnom operativnom programu stvorene su pretpostavke za financiranje ovakvih projekata iz sredstava EU putem novog programa CEB VII koji ovisi isključivo o državnom proračunu. Program, međutim, još nije krenuo s realizacijom i struktura financiranja dogradnje jeseničke škole još nije definirana, kazao je Šimunić.


Otkrivanje kipa dr. Franje Tuđmana




Svečanost Dan općine Jasenice, koji se obilježava u povodu oslobodilačke vojno-redarstvene akcije Maslenica, održat će se u subotu 21. siječnja. Glavni događaj bit će, rekao je načelnik, otkrivanje kipa dr. Franje Tuđmana u prirodnoj veličini, kod općinske zgrade. Sveukupna vrijednost projekta je 100-tinjak tisuća kuna, Općina sudjeluje s 50.000 kuna, dok je kamen donirala Općina Pučišća na otoku Braču. Kip izrađuje 45-godišnji Martin Šoša u Rovanjskoj. Otkrit će ga Tuđmanov sin, dr. Miroslav Tuđman.