Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Ringwald na sudu pokazao dobro poznavanje Kaznenog zakona

10.01.2012. 23:00
Ringwald na sudu pokazao dobro poznavanje Kaznenog zakona


– Po Kaznenom zakonu, nakon pravomoćnosti optužnice, raspravu treba zakazati u roku od jednog mjeseca, a u ovom slučaju to je učinjeno nakon 18 mjeseci. Osim toga, optužnicom su obuhvaćena dva različita kaznena djela, a kako ne postoje nikakvi dokazi, niti ja imam veze s kaznenim djelom pod točkom 2, predlažem da se ta dva kaznena djela odvoje – zatražio je Ringwald


Rječnikom vrsnog odvjetnika i “Kaznenim zakonom” u ruci svoja je prava i prijedloge predsjedniku sudskog vijeća Borisu Radmanu izložio Šibenčanin Stipe Ringwald (39), bivši motociklistički as i vlasnik 120 kaznenih prijava, koji je iz splitskog pritvora doveden na Županijski sud u Zadru zbog optužbi da je s još petoricom krajem 2009. godine dilao marihuanu.
– Časni suče, ja već 700 dana stojim u splitskom pritvoru zbog ove rasprave i zato predlažem da Sud hitno uzme u rad ovaj predmet. Po kaznenom zakonu, nakon pravomoćnosti optužnice, raspravu treba zakazati u roku od jednog mjeseca, a u ovom slučaju to je učinjeno nakon 18 mjeseci. Osim toga, optužnicom su obuhvaćena dva različita kaznena djela pod točkama 1 i 2, a kako ne postoje nikakvi dokazi, niti ja imam veze s kaznenim djelom pod točkom 2, predlažem da se ta dva kaznena djela odvoje – britkim tonom, tečno navodeći stavke i članke KZ-a te njihova pojašnjenja, prije čitanja optužnice i očitovanja o krivnji zatražio je Ringwald od suca Radmana. “Pravni lisac” osim toga predložio je i da se u nastavku postupka, za koji se zbog nedolaska trećeoptuženog Marija Puhijere, Mljećanina sa zadarskom adresom, odmah znalo da će biti odgođen, kao svjedoci saslušaju njegovi roditelji Vanja i Zdravko Ringwald što je sudac Radman i prihvatio. Iako su s prijedlogom za odvajanjem postupka bili suglasni odvjetnici drugo i treće optuženih, to ipak nije “prošlo” jer je Ringwaldu “doskočio” zastupnik optužbe Slobodan Denona navodeći da se radi o jedinstvenim dokazima prikupljenim tijekom prikrivenog nadzora.
– Točno je da se radi o dva odvojena kaznena djela, ali njih povezuju na jedinstven način prikupljeni dokazi pa treba voditi računa da se ne ugrozi dokazna masa koja se nalazi u predmetu – pojasnio je Denona.
Šestorica optuženika za dilanje i posredovanje “pali” su još polovinom prosinca 2009. godine u svojevrsnu policijsku klopku nakon što ih je prikriveni istražitelj, koji je jednoga od njih mjesecima pratio i prisluškivao, povezao u “istu priču”.
Zadarski policajci “ekipu” su tada dočekali na izlazu Zadar 2, a nakon što su ih krenuli legitimirati, šestorka se razbježala. Nakon polusatne, gotovo filmske, potjere uhićeni su Stipe Ringwald, Mario Puhijera (30), dvojica Splićana Jure Rađa-Juka (27) i Ivica Alebić (39) te Šibenčanin Vice Mihaljević (29), dok je šesti ortak, Zdravko Babić uhićen nešto kasnije u Splitu.
Policajci su im tada, u pretrazi automobila registriranog na Puhijeru, pronašli 100-tinjak grama marihuane, pet grama heroina i preciznu vagu za mjerenja opojnih droga.
Suđenje šestorici nastavlja se polovinom ožujka kada će putem videolinka biti neposredno ispitan prikriveni svjedok pseudonima “Svjedok s-1”, Tomislav Prskalo i Ringwaldovi roditelji.


Ringwald poznat i francuskoj policiji




Šibenčanin Stipe Ringwald, koji je prebivalište pred uhićenje zamijenio zagrebačkom adresom, široj javnosti postao je poznat kada je 2006. godine s tadašnjom djevojkom Karlom Krnetom i jednim prijateljem na Hvaru prebio dvojicu britanskih turista. Osim toga, jednome od njih tada je odgrizao uho, a drugom izbio zube. Dvije godine kasnije, u centru Poreča, dobio je metak u leđa kada je po njemu i njegovu tada bliskom prijatelju, zagrebačkom odvjetniku Darku Zadri, pucao Vinkovčanin Hrvoje Vincetić. Ringwald je dolazio u sukob i sa stranim policijama. Još 2004. godine bio je uhićen u Francuskoj i osuđen zbog posjedovanja 21 kilograma hašiša.


Mama i sin Ringwald osuđeni za dilanje trave u Splitu


Stipe Ringwald i njegova majka Vanja nepravomoćno su osuđeni 18. veljače prošle godine na splitskom Županijskom sudu zbog dilanja marihuane zajedno s Vicom Mihaljevićem iz Bilica i Darkom Vukšićem iz Vrgorca. Travu su nabavljali u BiH, a Vukšić je bio zadužen za transport robe do Šibenika gdje ju je preuzimao Mihaljević, koji je marihuanu potom odnosio u kuću mame Ringwald, tamo ju skladištio i pakirao za uličnu prodaju. Četvorka je osuđena za marihuanu vrijednu 240 tisuća kuna.
Šef Ringwald dobio je tada pet godina i četiri mjeseca zatvora, Vukšić i Mihaljević po pet, dok je mama Ringwald osuđena za pomaganje pa joj je izrečeno dvije godine zatvora.