Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Povijest Hrvatske gledana kroz poštanske marke

Autor: Ante Rogić

10.01.2013. 23:00
Povijest Hrvatske gledana kroz poštanske marke

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Izložene su sve poštanske marke Republike Hrvatske izdane od osamostaljenja 1991. godine pa do 2012. godine, zatim najljepše poštanske marke Hrvatske, te marke koje su osvojile međunarodne nagrade


U Gradskoj loži otvorena je izložba pod nazivom “Poštanske marke Republike Hrvatske”, na kojoj je je predstavljeno više od 1 000 poštanskih maraka.
Autori izložbe su Igor Černigoj i Milenko Radović, a organizator Hrvatsko filatelističko društvo Zadar u suradnji s Narodnom muzejom. Izložene su sve poštanske marke Republike Hrvatske izdane od osamostaljenja 1991. godine pa do 2012. godine, zatim najljepše poštanske marke Hrvatske, te marke koje su osvojile međunarodne nagrade. Na markama su zabilježeni brojni važni događaji, od povijesnih tema, sportskih uspjeha, prirodnih ljepota i raznoraznih tema. Izložba se sastoji od tri dijela, u prvom su sva redovna izdanja objavljena od osamostaljenja, a za postav je zaslužan Milenko Radović, dok su na drugim izlošcima koje je postavio Igor Černigoj prikazane najljepše poštanske marke odabrane na izboru koji organizira Hrvatska pošta još od 1998. godine te poštanske marke koje su osvojile međunarodne nagrade i priznanja.
– Gledajući sve ove marke možemo gledati povijest Hrvatske, kazao je Igor Černigoj.
Izložbu je otvorila Renata Peroš, ravnateljica Narodnog muzeja Zadar istaknuvši lijepu suradnju institucije kojoj je ona na čelu i Hrvatskog filatelističkog društva Zadar. Podsjetila je kako je Narodni muzej u povodu 180. obljetnice muzeja izdao doplatnu marku i prigodni žig.
Izložba ostaje otvorena do 20. siječnja.


Plava marka




Igor Černigoj je podsjetio kako je prva poštanska marka Republike Hrvatske nastala dosta rano. Naime, Vlada RH je 17. srpnja 1991. donijela odluku o tiskanju prve poštanske marke, a mogla se kupiti na pošti već 9. rujna. Ključnu ulogu odigrao je pokojni akademik Dalibor Brozović, a marku je dizajnirao akademski slikar i grafičar Zlatko Jakuš. On je dobio posao pod uvjetom da prikaže povezivanje Dubrovnika sa Zagrebom te da crtež bude gotov u dva do tri grada. Na crtežu su prikazani tornjevi zagrebačke katedrale i panorama Dubrovnika snimljena sa Srđa, a između njih putnički zrakoplov.