Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Svjedok se više ne sjeća ničega

Autor: Suzana Bandić

10.01.2013. 23:00
Svjedok se više ne sjeća ničega

Foto: Zvonko KUCELIN



Svjedok koji je, u vrijeme tučnjave na Pagu, bio konobar za šankom kazao je da se više ničega ne sjeća jer je od događaja nakon kojeg je Joso Nekić preminuo prošlo 20 godina
U nastavku suđenja četvorici Pažana koji se terete da su do smrti pretukli Josu Nekića, još davne 1993. godine, jučer je na Općinskom sudu u Zadru saslušan svjedok koji je u vrijeme nemilog događaja u diskoteci Menego bio konobar za šankom.
No konobar se, kao ni na prethodnoj raspravi saslušani svjedoci, nakon dvadeset godina više ne sjeća ničega pa je pročitan njegov iskaz koji je dao u istrazi i tijekom postupka prije osam godina vođenog pred sutkinjom Dijanom Grancarić.
Nije gledao što potpisuje
Po onome što se jučer u sudnici moglo čuti, svjedok je deset godina nakon događaja u sudnici dao znatno drugačiji iskaz od onoga u istrazi, neposredno nakon događaja, no ostao je pri izmijenjenom iskazu gdje je naveo kako je bio za šankom kad su pokojni Nekić i dvojica njegovih prijatelja zatražili još jednu “turu” pića.
– Šef, Ante Sabalić, odbio im je dati piće rekavši kako je kraj radnog vremena. Danas pokojni Nekić odgovorio mu je kako će sve dignuti u zrak ukoliko mu ne da piće, pa je Ante otišao po bombu i stavio je na šank nakon čega su se posvađali. Nekić je prvi fizički krenuo na njega udarivši ga šakom u glavu nakon čega je Ante pao na pod – kazao je tada konobar dodavši da je potom nastao opći metež zbog čega je on pobjegao. To je i razlog zbog čega nije vidio da je itko tukao danas pokojnog Nekića i da je on bio na podu. Svjedok je tada kazao kako navode da je Domagoj Vičević udarao Nekića on nije pred istražnim sucem iznosio te da ne zna kako je to dospjelo u spis. Upitan je li potpisao iskaz i je li slušao diktat istražnog suca, odgovorio je kako ga nije najbolje baš čuo, da ne vjeruje da je on namjerno iskrivio njegove riječi, ali je ostao pri tome da to nisu njegove riječi. Svoj potpis na zapisniku opravdao je zbunjenošću kazavši kako su mu dali papir i rekli da potpiše što je on i učinio ne gledavši što potpisuje.
Udarali ga dok je ležao na podu
Za premlaćivanje na smrt Josipa Nekića prije 20 godina četvoricu Pažana optužio je Vojni sud, a nepravomoćnu osuđujuću presudu koju je 2005. godine donijela sutkinja Dijana Grancarić Županijski je sud je ukinuo i vratio na ponovno suđenje.
Optužnica Vojnog suda kojom su za nanošenje teških ozljeda sa smrtnom posljedicom optuženi Ante Sabalić (61) zvani Menego, nezaposleni ugostitelj s Paga, Domagoj Vičević (41), profesor tjelesne kulture, a sada umirovljeni časnik HV-a, Mate Crljenko (43), te Romeo Baraba (48), sezonski radnik koji sada živi u Puli, pročitana im je ponovno, no sada pred sucem Željkom Đerđem.
Četvoricu optuženih tereti se da su se 19. prosinca 1993. godine na Pagu, u disku “Menego”, u ranim jutarnjim satima verbalno sukobila s Nekićem, nakon čega je prvooptuženi Sabalić donio ručnu bombu i udarao ga njome po glavi. Nekić je tada pao na pod, a ostala trojica su ga nogama i šakama udarala po glavi i tijelu, te je zbog supturalnog hematoma mladić sutradan umro u Općoj bolnici u Zadru.
Sva četvorica izjavila su kako se ne osjećaju krivima te da će svoje obrane iznositi na kraju dokaznog postupka.
Suđenje se nastavlja 4. veljače.