Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Mali Arsenal dobio dodatnih 100 tisuća eura

10.01.2017. 23:00
Mali Arsenal dobio dodatnih 100 tisuća eura


Skinuta je ograda s Malog Arsenala, ispred vrata su postavljena stakla kroz koja se vide arheološki nalazi, a unutra su postavljena stakla za multimedijalnu projekciju. Treba još instalirati softver i opremu koji su već spremni, postaviti prozore i sve zatvoriti – vratima. Staklo ispred ulaza je postavljeno kako bi se vidjelo pročelje Malog Arsenala, s obzirom da ono seže dublje u zemlju nego što je to danas. Unutra je postavljeno i osvjetljenje koje će dodatno istaknuti dugo skriveni dio pročelja. Kako kaže Lovro Jurišić, voditelj europskog projekta HERA, u sklopu kojeg se obnavlja Mali Arsenal, očekuje se da će radovi kompletno završiti do kraja mjeseca.
– Postavljanjem stakla završen je jedan važni dio projekta. Unutra je sve zapravo završeno i oprema i softver su u skladištu, ali bilo je važno pratiti redoslijed jer nismo mogli postaviti vrata dok se ne unesu ta velika stakla… Sad još treba ugraditi opremu, prozore i vrata, kazao je Jurišić.
U projektu je Mali Arsenal zamišljen kao jednostavni posjetiteljski centar te nisu bili očekivani ovako opsežni radovi. No, tijekom realizacije i razvoja projekta ideje su samo rasle pa će Mali Arsenal na kraju posjetiteljima nuditi niz multimedijalnih sadržaja, igara, kvizova i mobilnih aplikacija s temom fortifikacija. Srećom, ideje je pratio i proračun pa je za Mali Arsenal izdvojeno 103.000 eura više no što je planirano.
– Naime, na projektu HERA – Upravljanje održivim turizmom zasnovanim na zajedničkom kulturnom nasljeđu Jadrana, sudjeluje 19 partnera iz 8 država jadranskog bazena. Ukupna vrijednost projekta je 8,8 milijuna eura koji su na početku projekta fiksno podijeljeni između partnera. Za trajanja projekta kod nekih su se stvorile uštede, a kod nekih povećale potrebe. Tako smo mi za Mali Arsenal, rebalansom u dva navrata dobili dodatna sredstva. Prvi put to nije bilo nešto značajno, a sad smo dobili dodatnih 103.000 eura, što je odlična vijest, rekao je Jurišić.
Ukupna vrijednost projekta uređenja Malog Arsenala je 385.000 eura, od čega je Europska unija preko IPA Programa jadranske prekogranične suradnje financirala 327.000 eura, a Zadarska županija 58.000 eura. Uz troškove projektiranja, nadzora, konzervatora i ostalog, kao najskuplje u troškovniku za Mali Arsenal izdvajaju se dvije stavke: projekt unutarnjeg uređenja, izvedbe multimedije i opreme u ukupnom iznosu od 1,3 milijuna kuna te samo izvođenje radova, također u ukupnom iznosu od oko 1,3 milijuna kuna.