Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Poštujemo školski kalendar, nastava počinje sutra!

10.01.2017. 23:00
Poštujemo školski kalendar, nastava počinje sutra!


Sutra, u četvrtak 12. siječnja počinje nastava drugog polugodišta za sve učenike osnovnih i srednjih škola na području Zadarske županije. Odluku o datumu početka i kraja školske godine kao i o datumu i trajanju školskih praznika donosi resorni ministar, pa je tako i ovu odluku “glavom i kosom” donio bivši ministar znanosti i obrazovanja u tehničkoj Vladi RH Predrag Šustar, da bi potom njegov nasljednik Pavo Barišić “bubnuo” kako ona “djeca koja idu na skijanje” mogu opravdano izostati i doći u školu i u ponedjeljak 16. siječnja, a dva dana izostanka bit će im opravdana.
Ne treba više naglašavati, koliko je ogorčenja te rasprava i polemika u javnosti, izazvala ova njegova izjava, no on se “izvukao” na način da je u međuvremenu “lopticu” prebacio na školske odbore dajući im slobodu da sami odluče hoće li nastava početi sutra ili pak, u ponedjeljak.
– To nije u redu jer takve odluke treba i smije donisiti jedino i isključivo ministar. Svaka je škola samostalna jedino u donošenju svog plana i programa rada u okviru broja radnih sati koje mora imati. Kad smo shvatili u kojoj smo se situaciji našli, svi mi ravnatelji osnovnih škola u Županiji smo se dogovorili da ćemo poštivati unaprijed dogovorene datume praznika za ovu školsku godinu i nastava u svim školama na području Zadarske županije počinje sutra kako je bilo i predviđeno, rekla je ravnateljica jedine zadarske škole na Poluotoku, Osnovne škole Petra Preradovića Stanka Pera Martinac.
Dodala je kako ne može znati, odnosno predvidjeti koliko će se učenika doista u četvrtak pojaviti na nastavi, ali će svakako rad prilagoditi njihovu broju.
– Neće se učiti novo gradivo. Uglavnom će se malo ponavljati, a što se tiče djece koja ne dođu, ta dva dana opravadat će im roditelji – dodala je Martinac.
Davor Barić, ravnatelj Osnovne škole Zadarski otoci, izrazio je svoje ogorčenje situacijom u kojoj su se našli, ali je isto tako potvrdio da nastava za sve učenike počinje sutra, osim za nekoliko područnih škola na području Županije koje su zbog opravdanih razloga, vremenskih uvjeta – velike hladnoće i snijega, početak nastave prolongirali za ponedjeljak 16. siječnja.