Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Božja poruka po Svetoj Skolastici

Autor: Marija Ćurko

10.02.2009. 23:00
Božja poruka po Svetoj Skolastici

Foto: Zvonko KUCELIN



Jedino je potrebno poput Marije odabrati bolji dio, a to je – slušati Božju Riječ. To nam Bog poručuje po svetoj Skolastici. To je moguće postići boreći se protiv oholosti i želje da budemo zapaženi, vršeći volju Božju u svom životu, u poniznosti, rečeno je u propovijedi
Misno slavlje na blagdan Sv. Skolastike, djevice, sestre blizanke svetog Benedikta i utemeljiteljice ženskog benediktinskog reda, u crkvi Sv. Marije u Zadru predvodio je don Zdenko Dundović, katedralni župni vikar. Uz desetak svećenika, nazočili su sjemeništarci te brojni vjernici koji su molitvom i pobožnošću pratili svetu misu.
– Biografi svjedoče da je sveta Skolastika živjela samozatajno, nasljedujući svoju vjeru u Isusa Krista, potaknuta duhovnim razgovorima s bratom Benediktom i ljubavlju koju je osjećala od Boga te snagom Duha Svetoga kojom se posvećivala u svom redovničkom životu. Ova snaga Duha djeluje i onda kad se najmanje nadaš, započeo je svoju propovijed don Zdenko Dundović. Posebno je istaknuo put samozatajnog života, skrovitosti, poniznosti, molitve, ljubavi prema Kristu, služenja Bogu i ljudima, ne tražeći svoj dio i svoju slavu, nego u svemu Božju proslavu.
– To je moguće živjeti u svakodnevnom životu, a ne samo u samostanima. Bog nas poučava da upravo ako živimo stavljajući Boga i ljude ispred sebe i svoje slave, ne tražeći da za svaki svoj čin budemo nagrađeni hvalom i priznanjima, nego da se u svemu proslavi Otac, možemo rasti u pravoj pobožnosti i duhovnosti. Evanđelje nam govori ako slušamo Božju Riječ, nećemo promašiti u životu. Kao što Isus kaže Marti: “Brineš se i uznemiruješ za mnogo, a jedno je potrebno”, tako i nama danas kaže da se ne opterećujemo bespotrebnim i prolaznim stvarima. Jedino je potrebno poput Marije odabrati bolji dio, a to je – slušati Božju Riječ. To nam Bog poručuje po svetoj Skolastici. To je moguće postići boreći se protiv oholosti i želje da budemo zapaženi, vršeći volju Božju u svom životu, u poniznosti, rekao je u propovijedi katedralni župni vikar.


 SVETA SKOLASTIKA


Sveta Skolastika je rođena oko 480. godine u Nursiji, današnjoj Umbriji, prema predaji, kao sestra blizanka svetog Benedikta. Pri porodu im je majka umrla, a od djetinjstva su rasli u Božjoj milosti i mudrosti. Skolastika je još kao djevojčica živjela u samostanu blizu Monte Cassina. Kad je Benedikt osnovao red benediktinaca, Skolastika je utemeljila ženski benediktinski red. Njihovi su samostani bili sagrađeni jedan blizu drugoga, kao blizanci. Benedikt i Skolastika susretali su se jednom godišnje, na pola puta između samostana. Benedikt se jednom prilikom za vrijeme velikog nevremena zadržao duže kod Skolastike, u duhovnim razgovorima “o radostima nebeskog života”. Prema predaji, Benedikt je tri dana poslije u viđenju, vidio dušu svoje sestre kako leti prema nebu u obličju bijele golubice. To je označavalo njezinu smrt. Umrla je 547. godine.