Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Četvorka za dva mjesta

Autor:

10.02.2009. 23:00
Četvorka za dva mjesta

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Kombinacija je na kraju mnogo, a sigurno je jedino da bez pobjede nad Brođanima u subotu sve kalkulacije za Borik-Puntamiku padaju u vodu


Gostovanje u Rijeci za košarkaše Borik-Puntamike je završilo neuspjehom. Poraz od sedam razlike (67:74) protiv direktnog konkurenta unazadio je njihove ambicije za ulazak u Ligu za prvaka, a međusobni skor s Riječanima je nakon ove utakmice otišao na stranu Kvarnera, što bi moglo biti bitno na kraju ako se nađu rame uz rame na ljestvici. Ostaje žal za propuštenom prigodom u utakmici u kojoj su Puntamičani imali i priliku iznenaditi nakon što je mirisalo na katastrofu u trećoj četvrtini kada je Kvarner ostvario veliku prednost od čak 17 razlike (33:50). Povratak na minimalni zaostatak početkom četvrte četvrtine (57:58) bilo je sve što su uspjeli zeleni utržiti u Dvorani Mladosti.
Svoju priliku za skupljanje bodova koji će ih približiti ili Ligi za prvaka ili hvatanju što bolje pozicije u mukotrpnoj Ligi za ostanak morat će tražiti u preostala četiri kola do kraja prvenstva. Neizvjesna situacija na ljestvici koja je kroz svih 14 odigranih kola nagovješćivala triler završnicu prvenstva ipak je nešto jasnija i najvažnije je za Puntamičane u cijeloj priči što još uvijek ovise o svojim rezultatima. Od četiri mjesta koja vode u najelitniji hrvatski košarkaški rang, slobodna su još dva, jer je teško vjerovati da će Šibenik izgubiti sva četiri susreta do kraja.
Za preostala dva mjesta konkuriraju četiri kluba. Dubrovnik koji je trenutačno u najboljoj poziciji jer osim što su u najboljoj sportskoj formi (četiri pobjede zaredom) imaju jednu pobjedu više od pratećeg terceta koji čine Svjetlost, Borik-Puntamika i Kvarner. No, ni oni nisu bezbrižni jer u sljedeća četiri kola imaju doma Šibenik i Cedevitu, a idu na “vruća” gostovanja Alkaru i Trogiru kojima je svaka pobjeda od životne važnosti.
Po svemu sudeći mrtva trka će se voditi u tom kvartetu jer je teško povjerovati da će Trogir, koji, istina, ima samo pobjedu manje od gore navedenog terceta, uspjeti u sljedeća četiri kola preko Cedevite doma, ili Kvarnera i Svjetlosti u gostima uspjeti dostići Ligu za prvaka. Zato ćemo “rendgenskom snimkom” rasporeda koji imaju ove četiri momčadi pokušati predvidjeti šanse Puntamičana za plasman među četiri najbolja.
Borik-Puntamici slijedi domaća utakmica protiv Svjetlosti koja će dati najbolji odgovor, jer uspjeh u toj utakmici je pretpostavka za sva proročanstva navedena u ovom tekstu. Ako Puntamičani uspiju Brođane pobijediti s više od 11 razlike onda će njihove akcije još više porasti.
Uz pobjedu nad Brođanima, zeleni će u preostale tri utakmice morati tražiti još dvije pobjede. Možda će im u idealnom scenariju biti potrebna samo još jedna, ali onda bi im se morali poklopiti kiksevi direktnih konkurenata. Dosta će bitan biti i susret Svjetlosti i Kvarnera u Slavonskom Brodu u 16. kolu koji će do kraja razjasniti sliku ukupnih međusobnih omjera ova četiri kluba.
Puntamičani, što se tiče međusobnih omjera, imaju pozitivnu situaciju s Dubrovčanima (+2), negativnu s Riječanima (-4) zbog čega će im biti možda od presudne važnosti nadmašiti Svjetlost s najmanje 11 razlike. Iz rasporeda utakmica ostalih konkurenata “zelenih” može se iščitati najlakši raspored Svjetlosti koji osim Jazina sljedećeg vikenda imaju u svojoj dvorani, u kojoj su još neporaženi, dvije utakmice zaredom i Zabok u gostima na kraju. Kvarner će morati tražiti treću pobjedu u Brodu ili u Šibeniku što još nije uspjelo nijednom gostu ove sezone. Zavrzlama kojoj nema kraja, a sigurno će se otpetljavati iz kola u kolo.
Možda presudnu ulogu mogu odigrati upravo klubovi kao Cedevita i Šibenik, koji će možda i kalkulirati u zadnjim kolima jer su “blaženi” po pitanju svojih planova. Zato će klubovi iz donjeg dijela sigurno igrati pošteno do kraja jer im je svaki bod bitan za ostanak u ligi. Tu se u sudbini “Borika” uzastopno pojavljuje Zabok koji tako ima igrati osim s njima i sa Svjetlošću i Kvarnerom. Sigurno je jedino da Alkaru i Zaboku više odgovara prolaz Puntamičana u Ligu za prvaka, jer s njima trenutačno imaju negativan omjer, dok je sa Svjetlošću i Kvarnerom situacija puno optimističnija (Alkar je bolji ukupno od Svjetlosti i Kvarnera, dok Zabok ima -13 iz Jazina).
Kombinacija je na kraju mnogo, a sigurno je jedino da bez pobjede nad Brođanima u subotu sve ove kalkulacije za Borik-Puntamiku padaju u vodu, a onda bi slijedila grčevita borba za ostanak koju nitko ne želi, pogotovo dok ovisiš o svojim rezultatima.


 TKO S KIM DO KRAJA




Dubrovnik 8-6; ŠIBENIK, Alkar, CEDEVITA, Trogir
Svjetlost 7-7; B.-Puntamika, KVARNER, TROGIR, Zabok
Borik-Puntamika 7-7; SVJETLOST, Zabok, ŠIBENIK, Alkar
Kvarner 7-7; TROGIR, Svjetlost, ZABOK, Šibenik.