Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Milosrđem i razumijevanjem pomoći bolesniku

Autor: Marija Ćurko

10.02.2009. 23:00
Milosrđem i razumijevanjem pomoći bolesniku

Foto: Sebastian GOVORČIN



Hrvatska katolička udruga medicinskih sestara i tehničara (HKUMST) Zadar sa svojim prijateljima i suradnicima u povodu blagdana Gospe Lourdske, zaštitnice udruge, i Svjetskog dana bolesnika već tradicionalno posjećuje domove za stare i nemoćne te bolnice. Jučer su članovi udruge posjetili Dom za odrasle osobe Sv. Frane. Susretu su nazočile Marija Pletikosa, ravnateljica Doma uz učenike Medicinske škole Ante Kuzmanića i s. Melhiora Biošić, predsjednica Udruge. Sljedećih dana domove za stare i nemoćne će posjetiti i učenici Klasične gimnazije Ivana Pavla II.
Duhovnik udruge don Jerko Gregov predvodio je svetu misu te u propovijedi pozvao na molitvu i pouzdanje u Isusa Krista koji liječi i ozdravlja čovjeka. Štićenicima su nakon misnog slavlja podijeljeni prigodni darovi uz grančice mimoze i anđele u znaku srca kao znak Božje dobrote i ljubavi. Darovi, koje su izradili članovi udruge su s naznačenim duhovnim tekstom kao porukom za svakog pojedinačno. Izrađeno je oko 4.500 preklopnica. Ovom gestom pažnje, razumijevanja, susreta i ljubavi prema starima, bolesnima i potrebitima, članovi udruge će ovih dana razveseliti mnoge te na taj način posvjedočiti Kristove Riječi koje pozivaju na milosrdnu ljubav. Ona uvijek otvara nove prostore utjehe, suosjećanja, blizine, ali i djelotvorne pomoći.
Svjetski dan bolesnika utemeljio je papa Ivan Pavao II., a obilježava se u srijedu 11. veljače. Udruga je ove godine dala tiskati i majice sa simboličnim srcima i anđelima, koje će se također podijeliti bolesnicima, a darivanja su uvijek praćena svetom misom.