Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Najmanji registrirani brod na svijetu

Autor: Ante Rogić

10.02.2010. 23:00
Najmanji registrirani brod na svijetu

Foto: Filip BRALA



Od utorka se u ‘Arsenalu’ može razgledati izložba mozaika Tonke Alujević. Izložbom “Sve o mojoj majci” Tonka Alujević cvjetne motive prenosi u klasičnoj likovnoj tehnici mozaika kojom se služi na tradicionalan način kombinirajući kamen, mramor i murano staklo. Autorica, za kojom je već zapažen opus primijenjenih radova u crkvama i hotelima, sama ručno na nakovnju lomi i obrađuje kamen i murano staklo, oživljavajući svojim trudom ovu, u suvremenom svijetu, zanemarenu tehniku.
Iako najavljivao, službenog otvorenja izložbe nije bilo. Sve je prošlo u ležerno, tako da se spojilo prikazivanje filma i otvorenje izlobe. Naime, početkom u 18.30 sati, počelo je prikazivanje dokumentarnog filma “Pol oriha”. Riječ je o dokumentarnom filmu o viškom gucu, najmanjem registriranom brodu na svijetu. Autori filma su Tonka Alujević i Alen Krstulović. Viški guc u vrijeme projekcije filma bio je izložen u Arsenalu.
Povod nastanka filma bila je manifestacija “Hrvatska na svjetskom festivalu mora i mornara Brest 2008”. “Pol oriha” doprinos je očuvanju hrvatske maritimne kulture, ali i izraz želje autora za poticanjem razvoja tradicijske gradnje drvenih brodova. Prilog o ovom filmu bio je dvadesetak puta prikazan na francuskim Tv postajama kao France 3, TV5 Monde i TV Thalassa.
Tonka Alujević rođena je 1964. godine u Splitu, završila je umjetničku školu, smjer organizator u kulturnim djelatnostima, studirala na Filozofskom fakultetu etnologiju i španjolski jezik. Niz godina radila kao modni kreator i organizator modnih revija u diplomatskim krugovima. Izrađuje umjetničke mozaike za hotele, crkve i privatne objekte. Aktivno sudjeluje kao ronilac u nizu arheoloških, hidroarheoloških akcija kao i ekoloških akcija čišćenja i očuvanja podmorja. Autor je scenarija i serijala “Mediteranski krug” emitiranog na HRT-u, piše za novine, objavljuje u magazinima i revijama. Stalni je kolumnist časopisa “Otvoreno more”. 2006. napisala je i izdala knjigu “Samo moru virujen”.
Alen Krstulović rođen je 1957. godine u Splitu, djetinjstvo proveo na Visu, završio je elektrotehničku školu, apsolvirao na studiju turizma u Zagrebu, instruktor je jedrenja i sudionik mnogih internacionalnih regata. Prejedrio više od 150.000 milja i prevalio motorkotačem preko 200.000 kilometara.
Izložba ostaje otvorena do 9. ožujka.