Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Bebić: Nećeš mi ti naređivati; Šeks: Nećeš ti dugo ostati tu

10.02.2011. 23:00
Bebić: Nećeš mi ti naređivati; Šeks: Nećeš ti dugo ostati tu


Šeks i Jarnjak zamjerili su Bebiću da nije zaštitio zastupnike HDZ-a od uvreda Dinka Burića iz HDSSB-a, nakon čega je Bebić eksplodirao i započeo otvorenu svađu, o čemu će se očitovati i Predsjedništvo HDZ-a


Vlada i HDZ na svakom se koraku součavaju s golemim problemima, u stranku se stoga uvukla velika nervoza koja je jučer u sabornici dovela i do otvorene svađe između trojice HDZ-ovih patrijarha, Luke Bebića, Vladimira Šeksa i Ivana Jarnjaka. Na jednoj su se strani našli potpredsjednici Sabora i HDZ-a Šeks i Jarnjak, a na suprotnoj predsjednik Sabora i član predsjedništva HDZ-a Bebić. S obzirom na to da su njihovom sukobu svjedočili svi zastupnici prisutni u dvorani, kao i hrvatska javnost, taj se incident nije mogao zataškati, pa će o njemu raspravljati i predsjedništvo HDZ-a. Zasad nije jasno hoće li biti stegovnih mjera protiv Bebića kojem se ponovo žestoko zamjera da kao predsjedavajući saborskih sjednica nedovoljno štiti čelne ljude HDZ-a kad ih napadaju oporbeni zastupnici.
Požar je jučer zapalio šef Kluba zastupnika HDSSB-a Dinko Burić čija pažljivo osmišljena retorika zadnjih mjeseci HDZ-ovce pogađa u srce i tjera ih na nekontrolirane reakcije. U sklopu rasprave o predloženom zakonu o financiranju stranaka Burić je bez ikakvih razloga prozivao HDZ za kriminal.
Burićeve prozivke
– Danas nitko od najbližih Sanaderovih suradnika ništa ne zna. Niti njegova krunska nasljednica u narodu zvana vojvotkinja od Remetinca Jadranka Kosor, niti nekadašnja moralna vertikala Andrija Hebrang. Jedini za kojeg je čak i moguće da ništa nije znao ili se barem ne sjeća jest Vladimir Šeks. Ali, bilo bi zanimljivo čuti, na primjer, Jarnjaka, tadašnjeg glavnog tajnika HDZ-a, i njegov odgovor na pitanje po čijem nalogu i čijim novcem su za ruku u Saboru pojedinim novoizabranim zastupnicima, u romantičnim samoborskim ambijentima, nuđeni milijuni eura i jahte ne kraće od 13 metara i rješavanja zaposlenja svih nezaposlenih u obitelji, vadio je Burić mast HDZ-ovcima. Navodno je neimenovani zastupnik njegov stranački kolega Boro Grubišić. Bebić je Burića tijekom njegove ubojite tirade tek jednom upozorio da se ne drži točke dnevnog reda. Kad je Burić završio, predsjednik Sabora održao je slovo o potrebi veće tolerancije među zastupnicima, ali to nije zadovoljilo zastupnike HDZ-a. Prva se javila Đurđica Sumrak, bliska premijerkina prijateljica, koja je istaknula da je Burić “zavrijedio da mu se oduzme riječ”. Zastupnici HDZ-a nastavili su s replikama, a Jarnjak je prišao Bebićevom stolu da mu nešto prigovori. Kad se Jarnjak vratio na svoje mjesto, tik do Šeksovog, njih su dvojica dobacivali Bebiću, a onda je on eksplodirao.
Sočna prepirka
– Nećeš mi ni ti ni nitko naređivati kako ću ja voditi Sabor. Ni ti, ni nitko, uzvraćao je Bebić kolegama u prvom redu. Šeks se tada ustao i demonstrativno krenuo prema izlazu.
– Sjedni ovdje, ne bježi – vikao je za njim Bebić.
– Nećeš ti još dugo tu ostati – rekao je Šeks blizu vrata dovoljno glasno da su ga čuli okolni zastupnici.
– Ni ti, ni nitko u ovom Saboru dok sam ja ovdje za ovim stolom. E, tako da znate – upirao je Bebić prstom.
– Trebao si Buriću oduzeti riječ – korio je Jarnjak predsjednika Sabora.
– Kad si ti u pitanju, onda to treba, je li? A zašto mu Šeks jučer nije udijelio opomenu, a bio je još gori – pravdao se Bebić podsjećajući kako Šeks nije Buriću dao opomenu, premda mu je predao “uputnicu” za psihijatra.
Tako su se njih trojica prepucavali pred zabezeknutim zastupnicima HDZ-a i opozicije. Nakon tog vrlo ozbiljnog verbalnog obračuna Šeks je novinarima govorio samo “hvala lijepa” odbijajući komentirati neugodan događaj u sabornici.
Hebrangov ukor
– Bebiću sam samo rekao da me je trebao zaštititi pred Burićevim vulgarnim napadom i oduzeti mu riječ – izjavio je Jarnjak.
– Vidjeli ste sve što se zbilo. Šeks mi je dobacio: Nisam ja za tebe Šeks. S puno se rasprava ne slažem, ali, kako je rekao Voltaire, zalagat ću se da svatko ima pravo govoriti. Nastavit ću kako sam i započeo, a ne mogu prosuditi hoće li ovo naštetiti HDZ-u – rekao je novinarima Bebić.
Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Andrija Hebrang pokušavao je umiriti zavađene kolege, ali je jasno naznačio koga smatra krivim.
– Bebić nije fer postupio. Njegova je zadaća pod broj jedan zaštititi zastupnike od uvreda, a on to nije učinio. Predsjedništvo HDZ-a sigurno će raspravljati o ovoj neuobičajenoj situaciji i predsjednica Jadranka Kosor odlučit će hoće li biti kakvih stegovnih mjera – kazao nam je Hebrang.
Ovo je bila jedina tema razgovora među HDZ-ovim zastupnicima. Neki su smatrali da bi saborsku sjednicu trebalo prekinuti na tjedan dana kako bi se smirilo strasti, a gotovo svi su procjenjivali kako je “Šeks pukao zadnjih tjedana pritisnut kampanjom da je bio upleten u ratne zločine”.


 REKLI SU JEDNI DRUGIMA




– Nećeš mi ni ti ni nitko naređivati kako ću ja voditi Sabor. Ni ti, ni nitko – uzvraćao je Bebić Šeksu i Jarnjaku.
Šeks se tada ustao i demonstrativno krenuo prema izlazu.
– Sjedni ovdje, ne bježi – vikao je za njim Bebić.
– Nećeš ti još dugo tu ostati – rekao je Šeks blizu vrata dovoljno glasno da su ga čuli okolni zastupnici.
– Ni ti, ni nitko u ovom Saboru dok sam ja ovdje za ovim stolom. E, tako da znate – upirao je Bebić prstom.
– Trebao si Buriću oduzeti riječ – korio je Jarnjak predsjednika Sabora.
– Kad si ti u pitanju, onda to treba, je li? A zašto mu Šeks jučer nije udijelio opomenu, a bio je još gori – pravdao se Bebić.


 OD KUĆNIH PRIJATELJA DO UVRIJEĐENIH VELIČINA


Bebić i Šeks dugo su godina bili politički istomišljenici i kućni prijatelji. Ljeti je Šeks često posjećivao Bebićevu vikendicu u Komarni. I Sanader je dolazio tamo. No, odnosi između Šeksa i Bebića zahladnjeli su kad je Sanader nakon izbora 2007. godine odredio da u novom sazivu predsjednik Sabora više ne bude Šeks nego Bebić. Kad se Sanader povukao s dužnosti premijera Bebić nije prekinuo komunikaciju s njim, štoviše sudjelovao je na “pučističkom sastanku” zbog kojeg je bivši lider HDZ-a izbačen iz stranke. Nakon toga Šeks je često u medijima pričao kako ga je Sanader ponizio jer je bez obrazloženja odlučio da ga makne s dužnosti koja mu je toliko bila važna. “Nikome od nas otac nije ostavio u nasljeđe da bude predsjednik Sabora”, izjavio je jednom Bebić kojeg su iritirale stalne Šeksove žalopojke. Kako neslužbeno doznajemo njih su dvojica nedavno, nakon godinu dana, popili kavu. Taj dan premijerka Jadranka Kosor bila je u Slavoniji, a Šeksa nije pozvala u svoju pratnju. Razočarani Šeks otišao je na kavu u ured predsjednika Sabora. “Vlado, već drugi put ti se ovo događa. Prvi put za vrijeme Tuđmana i sada opet. Ja ću s tobom uvijek popiti kavu, ali drugi neće”, navodno je Bebić tada rekao Šeksu.
Inače, Bebić vodi saborske sjednice dopuštajući da se razvije rasprava, pa i oštra politička borba u kojoj se poseže i za uvredama, dok Šeks smatra da sabornica nije Hyde park i skloniji je davanju opomena i oduzimanju riječi. Premijerka je više puta, naročito kad je tijekom aktualnog prijepodneva bila izložena žustrim napadima opozicije, bila nezadovoljna kako Bebić vodi sjednicu. Jadranka Kosor znala je čak otići do predsjedavajućeg stola i narediti: Luka, zaštiti me. Ipak, Bebić nije odustao od uvjerenja da parlament mora biti politička arena u kojoj se sučeljavaju različiti stavovi, pa i pod cijenu verbalnih grubosti.


 PROBLEMI S KVORUMOM


U HDZ je nervozu unio i neuspjeh da u srijedu skupe kvorum potreban za uvrštanje u dnevni red drugog čitanja prijedloga izmjena zakona o sprečavanju sukoba interesa. Ogorčeni što im Šeks nije dopustio da raspravljaju o šovinističkom istupu splitskog HDZ-ovca Dujomira Marasovića, SDP-ovi zastupnici nisu htjeli sudjelovati u glasovanju o dopuni dnevnog reda. Kako koalicijskih zastupnika nije bilo dovoljno, to je odgođeno. Jučer je kvorum skupljen, ali tek nakon što je ujutro bila sjednica Kluba na kojoj je bilo “ribanja” zastupnika kojih dan ranije nije bilo u Saboru. Naročito je stradao Josip Salapić kojem se isključio mobitel, pa nije znao da treba doći na glasovanje. No, Šeks nije uvažio njegovu ispriku i žestoko je prekorio mladog Osječanina.