Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Miočić: Njemački milijunaš radi što ga volja

10.02.2011. 23:00
Miočić: Njemački milijunaš radi što ga volja


Ralf Siegiesmund 2006. godine kupuje nekretnine u Ražancu i bez suglasnosti Ministarstava počinje s rušenjem. Neke dokumente o katastarskim česticama uz pomoć geodeta krivotvori, a iako su kuća i dvor Miletić bili pod preventivnom zaštitom Ministarstva kulture od 6. listopada 2009. godine, bez suglasnosti počinje s rušenjem, govori Miočić


Ako se ovo legalizira, to bi mogao biti opasan sudski presedan te bi nakon njega devastacija kulturnih dobara bila omogućena svima, kazao je sociolog Marinko Miočić na jučerašnjoj konferenciji za medije koju je sazvao kako bi ukazao na devastaciju kulturnog dobra u Ražancu.
Naime, kako je rekao Miočić, Ralf Siegesmund, njemački tvorničar koji se bavi antikvitetima, pokupovao je u Ražancu nekoliko kuća koje su kao kulturno dobro registrirali Ministarstvo kulture RH i Konzervatorski odjel Zadar te je unatoč zabranama započeo s “preuređivanjem”.
– Ralf Siegiesmund 2006. godine kupuje nekretnine u Ražancu i bez suglasnosti ministarstava počinje s rušenjem. Neke dokumente o katastarskim česticama uz pomoć geodeta krivotvori, a iako su kuća i dvor Miletić bili pod preventivnom zaštitom Ministarstva kulture od 6. listopada 2009. godine, bez suglasnosti počinje s rušenjem, govori Miočić čija je kuća neposredno uz nekretnine koje je kupio Siegiesmund, pokazujući filmove na kojima je snimljeno rušenje građevina uz pomoć bagera.
Iako je u rujnu 2010. godine stiglo rješenje Ministarstva kulture za obustavu radova, oni se ipak nastavljaju.
– Razbili su mi volat, izbili grede iz kuće, porazbijali prozore i stavili materijal. Kuću su načeli tako da mi više nije sigurno ući u nju i to su sve napravili bez suglasnosti Ministarstava. Siegismund ne samo da je devastirao svoju česticu, nego i okolne. S obzirom na to da je milijunaš za kojega govore da može što hoće, pokupovao je nekretnine i ja sam u Ražancu pretvoren u građanina trećeg reda. Zbog prijetnji više ne mogu tamo doći sam, kazao je Miočić.
Miočić tvrdi i da se u ovom slučaju radi o korupciji na više razina. Sudski postupak je pokrenut, a kao prijedlog sankcije predložena je novčana kazna iako je prema kaznenom zakonu, uz novčanu kaznu, za djelo uništenja kulturnog dobra preporučena kazna zatvora u trajanju od jedne do osam godina zatvora. Tvrdi i da se Siegismund nalazi pod zaštitom njemačke ambasade, a o njegovim radnjama je pismenim putem obavijestio i kancelarku Angelu Merkel te predsjednika RH i predsjednicu Vlade RH.
– Pisao sam Angeli Merkel, a u odgovoru koji mi je stigao stoji da očekuju od njihovih institucija da istraže o čemu se radi, no Nijemac i dalje radi što ga volja, on je nedodirljiv. Njemačka ambasada štiti svojega građanina i ne dopušta istitucijama RH da mu bilo što naprave, govori Miočić i kaže da čeka odgovore Angele Merkel te ga je strah da će uspjeti legalizirati građevinu unatoč svim zabranama, a to bi postao opasan presedan i bilo bi zeleno svjetlo za sve da rade što ih je volja. 
Marinko Miočić je sve svoje tvrdnje potkrjepljivao iscrpnom dokumentacijom, a između ostaloga pokazao je i primjere na koje su neke isprave lažirane. Za korupciju u ovom slučaju prozvao je djelatnike suda, Općinskog državnog odvjetništva i građevinske inspekcije, geodete te djelatnike Ministarstava kulture i graditeljstva.