Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Šopić zatražio osobnu iskaznicu. Kad je dobije, može kud poželi…

10.02.2011. 23:00
Šopić zatražio osobnu iskaznicu. Kad je dobije, može kud poželi…


Samo dan nakon što je pušten iz zadarskog pritvora, Elvis Šopić je došao u policiju i podnio zahtjev za izdavanjem osobne iskaznice


Elvisu Šopiću nije ukinut pritvor! On je pušten iz pritvora! To je samo još jedno u nizu grubih kršenja koja se od samog početka događaju u ovom postupku. Što onda obitelj poginulog uopće može tražiti – rekao je Milan Petričić, opunomoćenik obitelji ubijenog Igora Ćustića na jučer sazvanoj tiskovnoj konferenciji organiziranoj nakon što je večer ranije njegov ubojica pušten iz pritvora. Petričić je odmah pojasnio da ne može govoriti o odluci Vrhovnog suda, kao ni o nepravomoćnoj presudi jer bi to bilo neprofesionalno, no istaknuo je kako se obitelji Ćustić kao njihov opunomoćenik obvezao da će javnosti u njihovo ime prenijeti ono što ih od početka tišti.
– Analiza i pravni komentar koji ću dati, stoga se odnose na ozbiljnost postupanja u ovoj pravnoj stvari, počevši od grubih propusta odmah nakon što je kazneno djelo otkriveno, njegov počinitelj, oružje, mjesto i sve ostalo. Istražni sudac (Ante Anić, pr. a.) tada je četiri sata rada na očevidu sveo na svega četiri rečenice. Na to sam ukazao i tijekom ponovljenog postupka i to smatram drastičnim i strašnim propustom u dokazivanju istine – pojasnio je Petričić, podsjetivši na neuspješno dokazivanje motiva ubojstva tijekom prvog, ali i drugog ponovljenog postupka, nakon čega je Šopiću prvotna kazna od 30 godina zatvora prepolovljena.
Šopić slobodan zbog aljkavosti i grubih propusta
Ni odluku Vrhovnog suda kojom je ukinuto rješenje Izvanraspravnog vijeća Županijskog suda o devetomjesečnom produljenju pritvora Petričić nije želio komentirati, no napomenuo je kako je takav ishod, slijed ranijih propusta.
– Zaključak je kako je pritvor trajao duže od zakonom propisanog. To neću komentirati, već ću postaviti protupitanje – a tko je to trebao znati i o tome voditi računa?! Isto tako, pitanje je i koji je “kalibar” sudaca porotnika u izmijenjenom vijeću tijekom drugog postupka, jer oni su na koncu odlučivali kod donošenja presude, a da nisu čuli Šopićevu obranu, niti je u zapisnik uneseno njezino čitanje – rekao je Petričić, nazvavši sve navedeno aljkavošću u obavljanju službene dužnosti zbog koje najviše ispašta obitelj žrtve. Petričić je zbog svih tih propusta ostavio mogućnost i za treće suđenje, što bi bilo i treće traumatiziranje obitelji na što je Pilip Ćustić, otac ubijenog taksista samo duboko uzdahnuo izustivši tek: “A što više reći?! Sramim se samog sebe!”.
Vijest o puštanju sinovljevog ubojice na slobodu osim oca teško je pogodila i njegovu majku te cijelu obitelj, prijatelje i poznanike koji su Šopićevo puštanje na slobodu do pravomoćnosti presude dočekali s nevjericom. Smatraju da je to jedna velika sramota kako za državu, a tako i za pravosuđe.
– Samo što mi srce nije stalo kada sam čuo da su ga pustili. Takva odluka nepojmljiva je, tu nema prava niti pravde. Tužno je sve ovo i žalosno. Nemam riječi kojima bih opisao kako se ja i moja obitelj sada osjećamo – ponovio je Pilip Ćustić i u četvrtak, nakon što je tu vijest prespavao, a slično misli i sestra ubijenog taksista Marijana, koja je kratko tek kroz suze komentirala:
– Žalosno je ovo što svih godina prolazimo, sva ta suđenja… I kad misliš da je to konačno riješeno, ovo se dogodi. Ubojicu puste nakon samo tri godine vani! Sada može i pobjeći preko granice i nikome ništa. Ovo je žalosno, zaključila je kroz suze.
Obitelj se boji Šopićeva bijega u inozemstvo
Pilip Ćustić komentirao je i mogućnost da ubojicu svoga sina sretne negdje na ulici kazavši kako zaista ni sam ne zna kako bi tada reagirao. Oprostiti mu, kaže, ne može, niti će moći dok je živ, pa je stoga i posljednja Šopićeva isprika koju je izrekao u srijedu navečer, odmah po izlasku iz pritvora, ostala neprihvaćena.
Šopić je, naime, rekao da nije imao namjeru ubiti Igora Ćustića i da mu je jako žao što se sve dogodilo na način na koji jest. Rekao je kako zna da njegova isprika Ćustićima ne može vratiti život njihovom sina, no da je iskreno daje. Pojasnio je da nije monstrum kakvim ga se prikazuje te da je sve zapravo nesretan slučaj, a svoju krivnju vidi u činjenici da je kobne večeri nosio pušku.
Ispričao je kako je puška slučajno opalila dok su se on i pokojni taksist naguravali u vozilu nakon prepirke oko njegove “ekavice”. Kada ga je vidio mrtvog pobjegao je zbog straha, a automobil nije zapalio već je došlo do samozapaljenja. To je tvrdio i u svojoj obrani i smatra da mu je upravo stoga prvotna presuda i ukinuta. Ovu drugu, u trajanju od 15 godina, spreman je izdržavati u zatvoru, a snagu za sve to što ga čeka pronaći će u svom sinu, koji je rođen svega nekoliko dana po njegovu uhićenju, i kojeg tijekom vremena na slobodi planira vidjeti.
 Šopić će uskoro natrag iza rešetaka
No, iako je javnost šokirana Šopićevom slobodom, ona je, kako saznajemo, vrlo kratka vijeka. Očekuje se kako će Vrhovni sud već do kraja ovog mjeseca odlučivati o njegovoj presudi kojom je u ponovljenom postupku osuđen na 15 godina zatvora. Ukoliko odluka bude pravomoćna, Šopić se vraća u pritvor gdje bi trebao provesti još 12 godina. No, ukoliko presuda bude ukinuta i vraćena na ponovno suđenje, Šopićeva sudbina opet je jednaka. I u tom slučaju on se prema odredbama zakona o određivanju i trajanju pritvora vraća natrag iza rešetaka.
Podsjetimo, Ćustić je ubijen 29. siječnja 2008. godine oko 0.30 sati iz skraćene lovačke puške. Šopić mu je iz neposredne blizine sa suvozačkog mjesta BMW-a ispalio jedan hitac u glavu na cesti nadomak selu Korlat pokraj Benkovca. Šopić je uhićen odmah sutradan, a otkriven je po mucanju. Kada mu je policija pokucala na vrata ubojstvo je odmah priznao, odveo ih do mjesta gdje je odbacio pušku, no paljevinu vozila u kojem je tijelo nesretnog taksista karbonizirano, je zanijekao.


 ŠOPIĆ ĆE USKORO DOBITI OSOBNU ISKAZNICU!




Samo dan nakon što je pušten iz zadarskog pritvora, prema pouzdanoj informaciji kojom raspolaže Zadarski list, Elvis Šopić je došao u policiju i podnio zahtjev za izdavanjem osobne iskaznice. Samim tim nametnulo se pitanje ima li Elvis Šopić možda namjeru pobjeći iz zemlje? Njemu je naime, pritvor bio produljivan zbog težine kaznenog djela, a ne zbog opasnosti od bijega. U njegovom slučaju, zadarska policija apsolutno nema prema čemu postupati, jedino u slučaju ukoliko to od policije ne zatraži sud. U tom slučaju Šopić je dužan obavještavati policiju o svom kretanju i javljati se za potrebe kaznenog postupka.
S obzirom na to da je kazneni postupak okončan i čeka se pravomoćnost presude, kako nam je objašnjeno, postoji sasvim realna mogućnost da kada dobije osobnu iskaznicu, a nema razloga da je ne dobije, Elvis Šopić “otputuje”.
M. G.


 PUŠTEN NA SLOBODU RJEŠENJEM VRHOVNOG SUDA


Glasnogovornica Županijskog suda u Zadru, Dijana Grancarić jučer je novinarima pojasnila zbog čega je Elvis Šopić morao biti pušten na slobodu. Naime, Vrhovni sud Republike Hrvatske je svojim rješenjem od 9. veljače ove godine ukinuo rješenje kojim je nakon donesene nepravomoćne presude Županijskog suda u Zadru, optuženom Elvisu Šopiću produljen pritvor temeljem odredbe čl. 109. st.2 ZKP-a, a po odredbi čl.102 st.4. Tim rješenjem u točki 2., Vrhovni sud je naložio optuženikovo puštanje na slobodu.
– Optuženi Šopić je nepravomoćnom presudom zadarskog Županijskog suda osuđen za kazneno djelo ubojstva iz čl.90 KZ-a, a ne zbog kaznenog djela teškog ubojstva iz čl. 91. st. 1. točke 3, 4 i 5 KZ-a kako mu se to optužnicom županijskog državnog odvjetništva stavljalo na teret. Kako se maksimalno trajanje pritvora utvrđuje prema kazni zapriječenoj za kazneno djelo za koje je optuženi osuđen, u konkretnom slučaju ubojstvo iz čl. 90 KZ-a, to je maksimalno trajanje pritvora u njegovom slučaju isteklo, a što je potvrdio i Vrhovni sud svojim rješenjem o ukidanju pritvora i puštanja na slobodu Elvisa Šopića – pojasnila je novinarima glasnogovornica Županijskog suda u Zadru, Dijana Grancarić.
M. G.


 BAKOČEVIĆU SVE POHVALE


Nižući primjedbe ponajprije na rad istražnog suca Anića, a potom i raspravnog Babića, Petričić se osvrnuo i na rad branitelja optuženog Šopića, no za njega je imao samo riječi hvale.
– Kolegi Smiljanu Bakočeviću mogu samo čestitati na profesionalizmu. Odradio je svoj posao izuzetno korektno, rekao je Petričić.
S. B.