Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Sudbini Zaraušeka presudili su prejaki lobiji, zadarski tajkuni i jaka braniteljska grupacija

10.02.2011. 23:00
Sudbini Zaraušeka presudili su prejaki lobiji, zadarski tajkuni i jaka braniteljska grupacija


Na trosatnom Aktualnom satu koji se, kako je komentirao i predsjednik Gradskog vijeća Živko Kolega pretvorio u aktualno prijepodne najčešće spominjana tema bilo je rušenje zgrade Zaraušek.
– Sudbini zgrade Zaraušek presudili su natjecatelji iza kojih su stajali prejaki lobiji protežirani pripadnicima jednog ministarstva, zadarski tajkuni i jaka braniteljska grupacija i u tim okolnostima gradska vlast nije imala kapacitete odvažnosti da izabere niti jednu ponudu, već se našla formula o bezvažnosti zgrade i mogućih gospodarsko-uslužnih djelatnosti na toj lokaciji. Ovako nešto nikad ne bi napravili Talijani i Španjolci. Na lokacijama koje su dodiru s morem Mediteranci osmišljavaju svaki metar prostora. Zašto ste prije šest, sedam godina platili razvojni dokument pod nazivom „Zadar – metropola Mediterana” kad donosite odluku u suprotnosti s tim dokumentom? Kako možete koristiti stavku uklanjanja ratnih ruševina za rušenje ove zgrade, kad je jedina njezina veza s ratom to što je jedan od simbola „Zadranke” koja je ratnih godina robno i financijski opustošena, i hoćete li nadoknaditi trošak kojeg ste napravili poništavanjem natječaja?, rekao je Željko Mikin (SDP)
Vrančić je odgovorio kako je „sve to insinuacija” i kako je zgrada bila “devastacija zadarske spomeničke baštine i u trenutku kad je sagrađena”.
– Zadnje desetljeće se više ne koristi, doista je ruševina i bilo kakvo njezino adaptiranje bi koštalo više desetaka milijuna kuna. Grad Zadar i nema toliko sredstava, a niti smo mogli prepoznati kakva bi namjena opravdala tako značajna sredstva. Bilo je pokušaja da se namijeni u komercijalne svrhe i da privatni investitori daju neke sadržaje koji bi bili od javnog interesa. Povjerenstvo kojeg sam ja imenovao odlučilo je da podneseni prijedlozi nisu od posebnog interesa, svodili su na kafiće i restorane. Ne znam da je bilo ikakvog pritiska prema meni, bila je to nezavisna odluka povjerenstva i moja osobna. Struka od relevantne važnosti; i konzervatorska, i urbanistička i arhitektonska je dala suglasnost za rušenje,a čak smo tražili i mišljenje Vijeća za kulturu na državnoj razini. Nismo sad u financijskoj prilici nešto tamo raditi, ostat će slobodan kvalitetan javni prostor za kojeg će tek sada postojati prigoda da ga damo na javni na natječaj i da se svi kvalitetni projektanti uključe i osmisle bilo koji od javnih sadržaja. Ne znam što vam znači da smo to stavili u stavku ratnih ruševina? Nema ratnih ruševina, ima ruševina iz svih ratova u prošlom stoljeću. Bio je javni natječaj, odabran je izvođač, i taj će se ugovor prema količini odvezenog materijala platiti iz proračuna kao i sva ostala uklanjanja ruševina, odgovorio je Vrančić.
– Dok mnogo naši sugrađani gladuju i na dug kupuju kruh i mlijeko, vi nemate druge brige nego kako ukloniti palme ispred crkve sv. Šime, zaključila je Ingrid Antičević Marinović dok je njezina stranačka kolegica Omerka Šarić rekla da je ’95. palme ispred Providurove palače sadio Kalmeta, a da je inicijativa Živka Kolge da u zgradi „Zaraušek” budu mediteranski sadržaji.
Šarić je ponovila je inicijativu da se unutar Zadra organiziraju sve snage kako Zadar ne bi izgubio poziciju regionalnog centra i kako je nezadovoljna odgovorom kako još nema prijedloga o kojem bi se bilo moguće očitovati.
Vrančić je odgovorio kako nije u neslozi ni s Kalmetom, ni Kolegom .
– Postoji iznimna harmonija između nas trojice i svih nas u Predsjedništvu HDZ-a, poručio je Vrančić te dodao kako je Vlada preko Ministarstva uprave pokrenula inicijativu naziva „Funkcionalna decentralizacija i nova regionalizacija Hrvatske” razrađujući sedam kriterija koji se temelje ne zemljopisnim, demografskim i ekonomskim pokazateljima, te kako su s predstavnicima Sveučilišta obavljeni razgovori o formiranju radne grupe koja će raditi na predstavljanju ovih kriterija.
-Stručnjaci su nam ’95. rekli da sadimo palme, a 2011. da vadimo palme, a i sađenje i vađenje plaćaju građani. E, pa ne možemo tek tako! Oni su stručnjaci, ali mi smo građani i imamo pravo sudjelovati u odlukama, a ne može – sad sadi, sad vadi!, uzvratila je Šarić
Josip Vlahović (DSU) napomenuo je kako zgrada „Zaraušek” „nije u povijesnoj jezgri, nego na nasipu iza bedema”, a Vrančić je reagirajući na često spominjanje okolnosti koje su dovele do rušenja zgrade reagitao navodeći:
-Ako bih ja zamišljao što bi bilo na tom prostoru, onda bi tamo bio veliki zadarski zdenac od kojeg ni jedan tajkun nikakve koristi ne bi imao, ali o tom potom, samo sam rekao metaforu.


OPTUŽENI ZA FACEBOOK-PRIJEVARU PRAVDA SE NAMJEŠTALJKOM


Sabinu Glasovac (SDP) je zanimalo je li točna informacija da je osoba protiv koje je podignuta kaznena prijava za krađu identiteta na dviju djevojaka na Facebooku zaposlenik gradske uprave, te je ustvrdila kako smatra da je nad tim djevojkama počinjeno seksualno uznemiravanje
-Ja sam prije sedam dana čuo takvu kuloarsku priču. Ne pada mi napamet zataškavati, i ako je to istina, bit će od mene najoštrije kažnjeno. Tražio sam od Policijske uprave informaciju i dobio odgovor da mi informaciju ne mogu dati. Čim dobijem službenu informaciju reagirat ću, ali ne znam kakva će ona biti. Osobu o kojoj se kuloarski govori je nadležni pročelnik pozvao na razgovor i ta je osoba rekla daje to namještaljka, odgovorio je Vrančić.