Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Vode moraju ostati u vlasništvu svih građana

10.02.2011. 23:00
Vode moraju ostati u vlasništvu svih građana


Gledajući tešku situaciju s vodama u svijetu siguran sam da vode moraju ostati u vlasništvu svih hrvatskih građana. Mislim da se u ovom slučaju jako dobro može primijeniti indijska poslovica koja glasi: Ono što imamo posudili smo od svojih praunuka, rekao je Željko Lončar


Nakon što su se krajem studenog prošle godine saborski zastupnici SDP-a usprotivili izmjenama Zakona o vodama i Zakona o financiranju vodnog gospodarstva, upozoravajući da ti zakonski prijedlozi, čije donošenje vlada predlaže po hitnom postupku, stvaraju pretpostavke za privatizaciju vodnih resursa, ovih je dana i Komisija Hrvatske biskupske konferencije (HBK) Iustitia et pax danas predstavila “Izjavu o neprihvatljivosti predloženih izmjena zakona o vodama”, navodeći da predložene izmjene otvaraju vrata privatizaciji i poskupljenju usluga.
Voda je kao sunce i more
Iustitia et pax upozorava da trgovačko društvo ne može i neće braniti niti obraniti javni interes u sektoru voda jer, kako ističe, cilj trgovačkoga društva je profit, a ne obrana javnoga interesa. Zato bi, kako smatra Komisija, korisnici usluga neminovno morali plaćati više nego sada. Osim toga, napominje se u izjavi, trgovačko društvo lakše je privatizirati nego javnu ustanovu što su Hrvatske vode danas.
– Transformacija Hrvatskih voda u trgovačko društvo moglo bi biti pogodovanje krupnom kapitalu, zaključak je sisačkog biskupa Vlade Košića, predsjednika Komisije Iustitia et pax.
Za komentar razvoja dodađaja oko predloženih zakonskih izmjena pitali smo zadarske predstavnike političkih stranaka, ekoloških udruga i Crkve.
Fra Josip Sopta, provincijal Franjevačke provincije Sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri sa sjedištem u Zadru, priznaje da je o navedenoj temi čuo samo preko vijesti te da se zbog brojnih jučerašnjih obveza nije stigao detaljnije informirati.
– O tomu tako mogu govoriti općenito. Dakle, voda isto kao i sunce i more te ostala prirodna bogatstva ne može biti privatno vlasništvo i na nju svi trebaju imati jednako pravo. To je načelo s kojim se, vjerujem, slaže većina, kazao je fra Fosip Sopta.
Slično se izrazila i predsjednica udruge Eko Zadar Atana Grbić koja je privatizaciju voda poput fra Josipa Sopte usporedila s privatizacijom sunca ili vjetra.
– Koliko je sad vidljivo izmjene Zakona o vodama idu u smjeru privatiziranja usluge dovođenja voda. Udruga Eko Zadar stoga je protiv takvih namjera jer voda kao i sva druga prirodna bogatstva mora biti dostupna svima. No privatizacija voda događa se već sada, a mi je sufinanciramo time što kupujemo skupu vodu u bočicama. Da apsurd bude veći ta je voda, a što je dokazano analizom čiji su rezultati objavljeni u nedavno emitiranoj emisiji “Potrošački kod”, kvalitetom i sastojcima jednaka vodi iz vodovoda, rekla je Grbić.
Politička klima
Ingrid Antičević Marinović, saborska zastupnica SDP-a, napominje da se već nekoliko godina osjeća politička klima čiji vjetrovi pušu prema privatizaciji Hrvatskih voda.
– Ovo je jedna ozbiljna opasnost. Ide se na stvaranje uvjeta za rasprodaju zadnjih hrvatskih bogatstava. Već kod prvih izmjena Zakona o vodama pred oko godinu dana SDP se usprotivio odredbama koje su aludirale na utiranje puta k privatizaciji. Tad smo uz pomoć medija i ostalih koji su nas podupirali uspjeli. No sad je na redu novi pokušaj, a obrazloženje je da će Hrvatske vode kao trgovačko društvo gospodariti vodom bolje nego javna ustanova. Koja li su to samo trgovačka društva u rukama države pokretači razvoja? Nažalost, riječ je o izvorima korupcije najgore vrste i o već oprobanom i dobro nam poznatom modelu. Jer nakon nekog vremena novo će obrazloženje biti da država nije sposobna voditi trgovačko društvo. A sljedeći korak se zna, komentirala je Antičević Marinović.
Da vode moraju biti i ostati nacionalno bogastvo, uvjerenja je i Željko Lončar, tajnik ŽO HDZ-a Zadarske županije.
– Gledajući tešku situaciju s vodama u svijetu, siguran sam da vode moraju ostati u vlasništvu svih hrvatskih građana. Mislim da se u ovom slučaju jako dobro može primijeniti indijska poslovica koja glasi: Ono što imamo posudili smo od svojih praunuka, zaključio je Lončar.