Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Egipat obilježava godišnjicu Mubarakova pada

10.02.2012. 23:00
Egipat obilježava godišnjicu Mubarakova pada


Egipat danas slavi prvu obljetnicu pada Hosnija Mubaraka, uz pozive na građanski neposluh koji treba izložiti pritisku vojsku, sve češće na meti kritika zbog načina vođenja prijelaznog razdoblja u zemlji, i nagnati je da ode s vlasti
Egipat danas slavi prvu obljetnicu pada Hosnija Mubaraka, uz pozive na građanski neposluh koji treba izložiti pritisku vojsku, sve češće na meti kritika zbog načina vođenja prijelaznog razdoblja u zemlji, i nagnati je da ode s vlasti.
Vrhovno vijeće oružanih snaga kojemu je bivši predsjednik predao vlast kada je prije godinu dana odstupio s dužnosti, upozorilo je u petak navečer da neće popustiti pred “prijetnjama” i “pritiscima”, istaknuvši da je na djelu “urota” protiv države.
Prije godinu dana, 11. veljače 2011., nakon neviđene osamnaestodnevne narodne pobune protiv režima, potpredsjednik Omar Sulejman uputio je građanima putem televizije poruku kraću od jedne minute u kojoj ih je izvijestio o Mubarakovoj ostavci.
Skupina dvadesetak generala koja ga je zamijenila obećala je da će pomoći u prijelazu na demokraciju i predati vlast civilima čim to bude moguće.
No godinu dana poslije, aktivisti koji su pozivali na Mubarakov odlazak traže hitan odlazak vojske, koju optužuju da nastavlja politiku bivšeg režima i guši prodemokratski pokret.
Aktivisti su pozvali na jednodnevni štrajk u subotu i na građanski neposluh kako bi pojačali pritisak.
U petak su tisuće prosvjednika pošle prema ministarstvu obrane u Kairu oko kojega su postavljeni velik broj pripadnika vojne policije, oklopna vozila i bodljikava žica.
“Dolje vojna vlast! Narod želi maršalovu smrt”, izvikivali su nekoliko sati, misleći pritom na maršala Huseina Tantavija, predsjednika Vijeća.
Vojska se u petak kasno navečer oglasila priopćenjem na javnoj televiziji u kojemu ističe da je riječ o “uroti” i da neće “popustiti pred prijetnjama i pritiscima”.
Pozivi na štrajk podijelili su stanovništvo i političke snage. Muslimansko bratstvo koje ima većinu u nedavno izabranom parlamentu, usprotivilo se štrajku kao i velik broj Egipćana koji ističu da se tako šteti ionako slabom gospodarstvu.