Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Ostanite vjerni Bogu i čuvajte predaju svojih otaca!

10.02.2012. 23:00
Ostanite vjerni Bogu i čuvajte predaju svojih otaca!


Blaženi Alojzije Stepinac pred svoju smrt napisao je duhovnu oporuku vjernicima u kojoj im poručuje da ostanu vjerni Bogu, Crkvi, da časte Majku Božju te da se ljube međusobno i da čuvaju predaju svojih otaca
“Ako pšenično zrno pavši na zemlju ne umre, ostaje samo; ako li umre donosi obilat rod. Tko ljubi svoj život, izgubit će ga. A tko mrzi svoj život na ovome svijetu, sačuvat će ga za život vječni”, evanđeoske su riječi blagdana Blaženog Alojzija Stepinca na temelju kojih se može promatrati njegov život. Blagdan Blaženog Alojzija Stepinca svečano je proslavljen svetim misama u istoimenoj župi u Zadru na Bilom brigu. Jedno od svečanih misnih slavlja u župnoj crkvi na Bilom brigu predvodio je p. Izidor Jedvaj, koji je u propovijedi uputio na veličinu Alojzija Stepinca. U velikom dijelu svog govora citirao je neke od članaka iz Hrvatske i inozemstva, koji su objavljeni nakon smrti Alojzija Stepinca.  
– Nalazimo se pred svijetlim likom vašega zaštitnika blaženog kardinala Alojzija Stepinca koji je u svom životu svijetlio svjetlom punim vjere, nade i ljubavi. Pred svoju smrt napisao je duhovnu oporuku vjernicima u kojoj im poručuje da ostanu vjerni Bogu, Crkvi, da časte Majku Božju te da se ljube međusobno. U poruci “Častite Majku Božju”, među ostalim kaže: “Bog je dao svojoj Crkvi Majku, a to je BDM, Majka Božja i Majka naša. Moji dragi vjernici, naši su djedovi i pradjedovi iskitili našu domovinu kao vijencem od zvijezda crkvama koje su posvećene Majci Božjoj. Njezina sveta slika visjela je na njihovim vojnim zastavama kad su oni išli u boj za krst časni i slobodu zlatnu. Čuvajte predaju svojih otaca.”
Kad je kardinal Alojzije Stepinac preminuo kao da je proplakao čitavi svijet. Nemoguće je donijeti sve izvatke iz novina i časopisa zapadnoga svijeta o pokojnom Stepincu, jer bi za to trebala čitava knjiga, rekao je p. Izidor Jedvaj predstavivši zatim nekoliko članaka iz dnevnih novina zapadno-kršćanskog svijeta kao odjek na smrt blaženika.
– U članku “Umro je mučenik kardinal Stepinac” među ostalim se kaže: “Nadbiskup je bio crkveni dostojanstvenik koji se usprkos svega, ispiranja mozga i mučenja, nije dao slomiti”. Mučenika Stepinca poštuju Hrvati kao sveca, “a za kojim žali Sveti Otac kao za svojim najvjernijim sinom”. “U samoći svog hrvatskog rodnog sela, interniran, ali ipak kod svoga naroda, teško trpeći, ali ne slomljen u svom uvjerenju do konca rata odsječen od svijeta, ali ipak u tome svijetu, poznat kao mučenik za crkvenu slobodu. Patnik je koji je ostao kod svoga naroda… Nije Crkva najveća u svojoj moći, nego u svojoj nemoći. Danas se čini da je Crkva strahovito nemoćna, ali u toj svojoj patnji, ona će uskrsnuti kada to bude Bog htio i presveta Djevica”, naveo je predvoditelj euharistije iz poznatih članaka o Alojziju Stepincu.
– Blaženi Alojzije Stepinac nije prolio krv u doslovnom smislu riječi, ali njegova je smrt uzrokovana dugotrajnim patnjama koje je podnio. Odvažno je izložio vlastiti život zbog svjedočenja Evanđelja i za jedinstvo Crkve. Isus dobri pastir je za Stepinca bio jedini Učitelj. Krist je sve do kraja nadahnjivao njegovo ponašanje pa je Alojzije Stepinac dao i svoj život za stado kojemu je bilo povjereno u posebno teškom povijesnom razdoblju. Dalje nastavlja Papa, on je sada u nebeskoj slavi okružen svima onima koji su kao i on “dobar boj bili”, hraneći svoju vjeru kušnjama i nevoljama, kaže propovjednik. Poželio je da župa Bili brig bude znak kardinala Stepinca u Hrvatskoj, a posebno u Zadru.  


 PROGLAŠEN BLAŽENIM U MARIJI BISTRICI 3. 10. 1998.


– Jedan francuski list nakon Stepinčeve smrti objavio je: “Kardinal Stepinac spada među heroje Crkve. Kardinal Stepinac izabrao je da ostane među svojim narodom, da ga podržava svojom prisutnošću i da mu ulijeva nadu svojim primjerom šutljive patnje. Taj narod ga danas oplakuje i čuvat će njegovu uspomenu”. Isti tisak biranim je riječima hvale i pohvale popratio smrt kardinala Stepinca. I talijanski tisak najvećim pohvalama ispratio je na vječni počinak kardinala Stepinca. “Sa Stepincem ne nestaje samo upravitelj jedne biskupije ili pobožan i revan svećenik kojega smo upoznali u teškim časovima. S njim nestaje nešto mnogo više, nešto što je ne samo ljudsko, gotovo jedan simbol”, prenosio je talijanski tisak. Zato nije čudo da je službena Crkva pristupila pokretanju procesa za proglašenje kardinala Stepinca blaženim i svetim. Proglašen je blaženim u Mariji Bistrici 3. listopada 1998. Pred milijun hodočasnika blaženi papa Ivan Pavao II. izrekao je čudesne riječi proglašenja kardinala Stepinca blaženim. U prigodnoj propovijedi Papa je između ostalog rekao: “Prepuni smo danas radosti u zajedničkom zahvaljivanju Bogu za novi plod svetosti što ga hrvatska zemlja pruža Crkvi u osobi mučenika Alojzija Stepinca, zagrebačkog nadbiskupa i kardinala svete rimske Crkve”.