Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Kultni slovenski performer oduševio Zadrane

Autor: Siniša Klarica

10.02.2013. 23:00
Kultni slovenski performer oduševio Zadrane

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Marko Brecelj, poznatiji kao frontman slovenskog Buldožera, gostovao je u subotu u Zadru. Široj publici poznatiji je po pjesmama s albuma “Pljuni istini u oči” na kojem je zajedno s tadašnjom postavom Boris Bele gitara i vokal, Borut Činč klavijature, Uroš Lovšin vodeća gitara, Štefan Jež bubnjevi i Andrej Veble bas bass napravio, po mnogim glazbenim kritičarima, prvu svjetsku punk ploču i to dvije godine prije službenog “uskrsnuća” ovog pokreta u rock and rollu. Danas je Brecelj prije svega performer koji je, nakon nedavne političke “pobune” u Sloveniji, privremeno emigrirao u Hrvatsku.
Između nastupa u Rijeci i Splitu, Brecelj se nakratko zaustavio u prostoru starog Kazališta lutaka u Zadru, mjestu koje je “okupirala” zadarska alternativa. U najzanimljivijem dijelu Brecelj se svojim performansom dotaknuo gradonačelnika Kopra Borisa Popoviča i njegove nabavke egipatskih palmi te pronevjera teških od 5 do 10 milijuna eura koje su predmet sudovanja u Sloveniji. Alegorija je to na gotovo istovrsna društvena zbivanja koja se događaju u zemljama nastalim nakon raspada SFRJ. Brecelj za sebe ističe da pripada jugoslavenskom kulturnom prostoru te da je umjetnik kojeg su “ukavezili” u državi Sloveniji što je samo jedan od razloga njegove emigracije. Sloveniju je napustio zbog zakazanoga javnog okupljanja onih koji podupiru Janeza Janšu i onih koji su protiv njega na istom ljubljanskom trgu istoga dana, 8. veljače 2013.
 Gostovanje Marka Brecelja organizirala je grupa zadarskih alternativaca okupljenih oko Okret potpora. Jedan od organizatora Breceljeva gostovanja Vedran Miočić Stošić osvrnuo se na nekadašnje kazalište kao jedan od mogućih prostora za okupljanje alternative, ali ne i jedini i koji svakako nije trajno rješenje za nezavisnu kulturnu scenu u Zadru. Zato je Okret potpora pokrenuo analizu svih mogućih gradskih prostora koji će u budućnosti moći primiti i ovako poveći broj gledatelja kao što je privukao Breceljev nastup u Zadru.