Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Regata s kojom su jedrile ljepota i dobrota

Autor: Velimir Brkić

10.02.2013. 23:00
Regata s kojom su jedrile ljepota i dobrota

Foto: Velimir BRKIĆ



Dobra organizacija, velika regata, autentične nagrade, maštovite maske, Zaklada Ana Rukavina, veliki odaziv ljudi, mnogobrojna popratna događanja i izuzetno ljubazni domaćini obilježili su 13. “Karnevalsku regatu”


Najmasovnija maškarana regata na Mediteranu, trinaesta po redu međunarodna sportska manifestacija pod nazivom Karnevalska regata u organizaciji Yaht cluba Biograd okupila je 47 posada s 300-tinjak sudionika iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Češke, Slovačke, Italije, Švicarske, Njemačke, Mađarske i BiH.
– Karnevalska regata posebna je po mnogočemu, od samog regatnog polja na Pašmanskom kanalu nadohvat obale, pa do onih popratnih, devetodnevnih kopnenih događanja u koje smo ove godine, iskreno, uložili puno vremena i truda, rekao je Mile Uroda, predsjednik Organizacijskog odbora 13. Karnevalske regate.
Promocija nautičkog turizma
Osim Mile Urode u Predsjedništvu Organizacijskog odbora su Marija Šangulin, Marica Erlić, Boško Uroda, Franjo Jurić i Neven Nikša, dopredsjednik YC Biograd i predsjednik skupštine. Predsjednik regatnog polja je Baldasar Morožin, a predsjednik žirija Denis Morožin.
– Izuzetno dobro su nas pratili mediji tako da je regata privukla veliki broj gledatelja, kako onih domaćih, tako i onih sa strane. Regata se održava na relativno kratkoj stazi, za promatrače, od biogradske rive do Tkona na otoku Pašmanu i obratno. Fotografima i kamermanima je nadohvat ruke, kazao je Uroda te dodao kako uz maškaranu i humanitarnu notu popularnost regati donosi i činjenica da svi jedriličari rado dolaze u srce Jadrana, u Biograd na Moru.
Uz povoljan vjetar u leđa na biogradskom aktvatoriju i ove godine za šampionsku titulu borili su se svojevrsni jedriličarski vladari Pašmanskog kanala, Luka Šangulin iz Biograda na Moru i Robert Sandalić iz Zadra koji su zadnjih šest godina osvajali prva mjesta na ovoj jedinstvenoj regati. Tako je bilo i ove godine, prvo mjesto osvojio je Luka Šangulin, a drugo Robert Sandalić.
– Unatoč maškaranim posadama regata ima i izuzetan sportski naboj, borbena je, žestoka i neizvjesna već od samog starta kada su ‘stari’ lisci krenu u vjetar, objašnjava Uroda.
Regata ima veliku ulogu u promociji nautičkog turizma, postala je jedan od prepoznatljivih turističkih brendova Biograda na Moru.
– Najvažnije je da je proteklo sve u najboljem redu vezano za sigurnost posada i brodova, navodi Uroda dok sudionici regate degustiraju slasnu biogradsku čučku, kuhani fažol s pancetom, koji je u staroj gradskoj luci pripremila planinarska ekipa.
148 upisnika u Registar
Tradicionalna trinaesta maškarana regata postala je ‘obvezna’, jedinstveno jedriličarsko iskustvo koje spaja natjecateljski duh i tradiciju, a ove godine dobila je i novu, humanitarnu notu.
– Čak 148 mladih ljudi odazvalo se akciji upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, čime su dali svoj doprinos u spašavanju ljudskih života. U organizaciji Zaklade Ana Rukavina u marini Kornati dali su krv za tipizaciju sa željom da spase nečiji život, kaže Uroda.
Osim po dvodnevnom kvalitetnom jedrenju “Karnevalska regata” je poznata i po izvrsnoj zabavi. YC Biograd i Turističkoj zajednici pridružili su se Planinarsko društvo Belveder, Motoklub Duhovi, karnevalska udruga Tome krnjeval, Plesna škola Kiki i drugi.
– Karnevalska regata je poznata i po izvrsnoj zabavi. Još 2. veljače na Bošani kod kafića Škverić spektakularno je podignuta regatna zastava, te su nam za održavanje natjecanja dodijeljeni i ključevi Pašmanskog kanala. Nastavljeno je maškaranom feštom, Intropartyjem maskama. Veliki ples pod maskama s bogatim nagradama održan je u marini Kornati, neponovljivo, zaključio je Mile Uroda.
Dobra organizacija, velika regata, autentične nagrade, maštovite maske, Zaklada Ana Rukavina, veliki odaziv ljudi, mnogobrojna popratna događanja i izuzetno ljubazni domaćini obilježili su 13. “Karnevalsku regatu”.