Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Suspendirani Poljaković: Ja sam prijatelj homoseksualaca!

Autor: Valentina Mlađen

10.02.2013. 23:00
Suspendirani Poljaković: Ja sam prijatelj homoseksualaca!

Foto: Vedran SITNICA



Ljubav prema bližnjemu je imperativ za katolika. Homoseksualac jest moj bližnji. Pravi prijatelj će reći istinu i onda kada ona nije lijepa. Integritet znanstvenika i moral katolika mi ne dopušta da lažem, navodi Poljaković


“Kada sam govorio o homoseksualnosti uvijek sam rekao i nešto što novinari nikada nisu prenijeli. Naime, pravi i istinski, a izgleda danas i jedini prijatelji homoseksualaca su upravo katolici. Ljubav prema bližnjemu je imperativ za katolika. Homoseksualac jest moj bližnji. Pravi prijatelj će reći istinu i onda kada ona nije lijepa. Integritet znanstvenika i moral katolika mi ne dopušta da lažem. Kada bih lagao da homoseksualnost nije poremećaj, samo zato da bi se homoseksualci bolje osjećali i da bi me tapšali po ramenu, ja bih se prema njima odnosio kao prema malom djetetu kojem ne želim razbiti iluzije, čime bih prema homoseksualcima pokazao manje poštovanja nego što zaslužuju”, napisao je u očitovanju Povjerenstvu koje odlučuje o njegovoj sudbini na Sveučilištu u Zadru nedavno suspendirani profesor Ivan Poljaković.
Prof. Poljaković suspendiran je odlukom rektora Ante Uglešića 21. prosinca prošle godine zbog teške povrede radne dužnosti i to zbog izjava u kojima tvrdi kako je homoseksualnost bolest. Nakon što je odbijao davati bilo kakve izjave za javnost Poljaković je na portalu Katolik.hr objavio cijelo očitovanje pred Povjerenstvom, zajedno s opomenom rektora i rješenjem o suspenziji.
Uglešićev odgovor
U svom očitovanju Poljaković se žali kako je opomena stigla bez ikakve prethodne obavijesti i bez da je imao priliku očitovati se pred rektorom o tome o čemu je stvarno bilo riječi na tribini HRAST-a “Zdravstveni odgoj – pranje zuba ili pranje mozga”.
U opomeni koju potpisuje rektor Uglešić, poslanoj 9. studenoga prošle godine stoji kako prof. Poljaković kao sveučilišni djelatnik, a osobito nastavnik treba voditi računa o tome da kao osoba zaposlena u državnoj ustanovi poštuje zakone RH, dignitet akademske zajednice, ljudsko dostojanstvo te u svakom aspektu svojega javnog djelovanja treba poticati kulturu dijaloga, uvažavati različitosti, protiviti se diskriminaciji po bilo kojoj osnovi i izbjegavati sve vrste stereotipa i predrasuda.
– Sveučilište je središnje mjesto posredovanja, prenošenja i razvijanja ne samo znanja, nego i temeljnih općeljudskih i akademskih vrijednosti, ističe Uglešić.
Profesor Poljaković od rektora je zatražio da mu se navede kakve je to točno neprimjerene izjave davao, pozivajući se na pravo na slobodu mišljenja, izražavanje misli i slobodu govora i javnog nastupa te pravo na slobodu vjeroispovijesti i javno očitovanje vjerskog uvjerenja. Poljaković ne smatra kako su sporne njegove izjave u kojima je homoseksualnost okarakterizirao kao bolest, a uvođenje zdravstvenog odgoja usporedio s diktaturom jednako opasnom poput komunizma i fašizma, a stavovi homofobni.
Izjave u skladu s uvjerenjima
– U svojem političkom nastupu sam izražavao vrijednosne stavove koji su sukladni mojim političkim i vjerskim uvjerenjima. Nisam opazio da bih na tom skupu odstupao od normi razboritosti, korektosti i argumentirana uljuđena nastupa, sve ako su neki mediji i prenijeli mišljenje novinara web-portala “queer.hr” kako su moji stavovi “homofobni”.
Umjesto odgovora rektora, Poljaković je dobio oštro očitovanje prorektora Faričića, koji je Poljakovića upozorio na neprimjerenost očitovanja u sadržajnom i formalnom smislu, upozorivši ga kako njegova građanska prava ne mogu zadirati u prava drugih.
– Nije moguće da se bilo kojim vjerskim uvjerenjem stječe pravo na zdravstvenu kvalifikaciju. Uostalom, imajući na umu znanstveni diskurs, zdravstvenu kvalifikaciju može izreći samo liječnik, upozorio ga je Faričić.
Svoje pravo na govor o rodnoj teoriji Poljaković u očitovanju opravdava innterdisciplinarnošću ističući kako se rodnom teorijom među ostalim bave i jezikoslovci. Nakon ovog odgovora uslijedilo je i Rješenje o suspenziji, zbog narušenog ugleda Sveučilišta.
– Kojim sam ja to djelovanjem ustrajao u narušavanju ugleda Sveučilišta? Iznošenjem legitimnog znanstvenog stava? Zar se može donijeti rješenje o suspenziji a da se pri tome ne navede niti jedan konkretan razlog? Da, može, ali samo u totalitarnim režimima. Rješenje o suspenziji je u potpunosti protuzakonito, potužio se Povjerenstvu Poljaković.
Tko ne uvažava različitost?
Opomenom i suspenzijom, kaže, on je taj kojemu su povrijeđena građanska prava, posebice prava zaštićena Zakonom o suzbijanju diskriminacije – poticanjem na diskriminaciju na osnovi vjerskog, političkog ili drugog uvjerenja i uznemiravanjem u vidu verbalnog ponašanja koje uzrokuje strah, neprijateljsko, ponižavajuće i uvredljivo okružje, a rektora optužuje kako krši norme demokratskog ophođenja.
– Na osnovi svega izrečenog i dokumentiranog, utvrđujem da nisam ni na koji način narušio ugled Sveučilišta, niti na bilo koji način prekršio Etički kodeks. Naprotiv, smatram da je ovdje Sveučilište, zastupano po Rektoru, ono koje ne uvažava različitosti, koje je prekršilo Etički kodeks i osnovne norme jednoga demokratskog ophođenja, zaključuje.
Poljaković bi se javnosti o situaciji oko suspenzije uskoro trebao očitovati i na konferenciji za medije, a čeka se i odluka Povjerenstva o mjeri nakon “teške povrede radne dužnosti” koja bi u najgorem slučaju po Poljakovića mogla biti i otkaz.


Tvrde kako su rektoru katolici nepodobni?




Na katoličkom portalu Katolik.hr Poljakovićevo očitovanje navedeno je uz kratki članak naslovljen i ne baš kršćanski “Za rektora Sveučilišta u Zadru važnije što kažu ‘Nastrani’ nego znanost”. U tekstu se navodi i kako su za rektora Uglešića znanstvenici katolici nepodobni, te kako na Sveučilištu u Zadru mogu predavati samo oni katolici koji su spremni pokloniti se novom zlatnom teletu – dženderizmu. Te tvrdnje u neskladu su sa stvarnim stanjem, budući da se rektor Uglešić, inače nećak preminulog nadbiskupa Marijana Oblaka, u više navrata deklarirao kao katolik te da je poznat po bliskoj suradnji s Crkvom.


“Homoseksualnost i dalje u klasifikaciji bolesti”


Iz očitovanja je jasno kako prof. Poljaković, niti nakon suspenzije, ne odustaje od svojih stavova:
– Kada se govori o rodnoj ideologiji, neophodno je reći istinu o homoseksualnosti. Pod pritiskom LGBT lobija homoseksualnost je skinuta s liste duševnih bolesti, međutim, to je učinjeno iz političkih, a ne znanstvenih razloga. Ne postoji niti jedan znanstveni rad koji bi empirijskim metodama dokazao da je homoseksualnost normalna pojava. Po međunarodnoj statističkoj klasifikaciji bolesti ICD-10 v.2010. homoseksualnost se i dalje liječi pod šifrom F66.1 kao egodistonička seksualna orijentacija, transseksualnost se liječi pod šifrom F64.0. Osim toga, i svi ostali poremećaji vezani uz seksualnost su i dalje na listi: fetišizam, voajerizam, ekshibicionizam, pedofilija itd.”