Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

U trenutku smrti produžavamo nečiji život

Autor: Valentina Mlađen

10.02.2013. 23:00
U trenutku smrti produžavamo nečiji život

Foto: Vedran SITNICA



Razgovor s obitelji najteži je dio u cijelom procesu transplantacijskog liječenja. Kada se o darivanju organa razgovara za života, sve je puno lakše, i za obitelj i za liječnika. Ispitivanja su pokazala da se obitelji koje su pristale na darivanje u kasnijem razdoblju lakše nose s gubitkom voljene osobe, kaže dr. Ninčević


„Trebala sam novu jetru, hitno… i onda se pojavio donor u Hrvatskoj,” jedna je od brojnih izjava osoba kojima je život spašen donacijom organa na stranicama Eurotransplanta. U ovom slučaju hrvatske jetre spasile su Austrijanku Evu.
Milijun donorskih kartica
S više od milijun podijeljenih donorskih kartica Hrvatska donorska mreža obilježila je 15 godina donorske kartice i to s visokom pozicijom pa je tako Hrvatska danas vodeća u svijetu po broju donora i obavljenih zahvata. Donorska kartica jedan je od brojnih, ali ne i jedini način, na koji osoba može obznaniti da u trenutku smrti želi nastaviti tuđi život.
Zahvaljujući listi čekanja i dobrim ljudima koji u najtežem životnom trenutku imaju snage darovati organe svoga bližnjega spašeni su i mnogi zadarski životi.
O doniranju organa, donorskoj kartici i drugim temama vezanim uz transplantaciju razgovarali smo s dr. Nadom Ninčević, transplantacijskom koordinatoricom u OB Zadar čiji je zadatak prepoznavanje potencijalnog darivatelja organa, sudjelovanje u dokazivanju smrti mozga, razgovor s obitelji, organizacija eksplantacijskog postupka u suradnji s republičkim koordinatorom, te održavanje funkcije organa darivatelja.
Organi se uzimaju od osobe kod koje je proglašena moždana smrt, koju proglašava etički odbor koji se sastoji od tri liječnika i koji pacijentovo tijelo i njegove reakcije nekoliko puta pomno pregledaju u određenom vremenskom razmaku nakon postavljanja takve sumnje. Činjenicu da nam je netko blizak mrtav teško je prihvatiti, ali u trenutku kada liječnici obitelji postave pitanje žele li donirati organe potpuno su sigurni da za tog pacijenta povratka više nema.
– Donorska kartica pod motom “Život na dar” u optjecaju je od 1996. kao sredstvo za javno promicanje darivanja organa nakon smrti. Nema zakonsku težinu, ako potencijalni donor posjeduje karticu, uvijek se od obitelji traži suglanost i poštuje njihova odluka. Zato je važno još za života, dok smo čak mladi, zdravi, obavijestiti obitelj i najbliže prijatelje o svojoj odluci, upozorava dr. Ninčević istaknuvši kako smo svi mi u svakom trenutku potencijalni darivatelji, ali i moguće primatelji na što se obično ne misli dok se ne razbolimo. Zato je dobro o ovakvim odlukama razmisliti dok smo zdravi. Donorska kartica se može dobiti kod izabranog liječnika primarne zdravstvene zaštite ili kontaktom Hrvatske donorske mreže na www.hdm.hr, a nešto kartica je i kod dr. Ninčević te se mogu zatražiti u jedinici intenzivnog liječenja.
U Hrvatskoj je na snazi zakon pretpostavljenog pristanka koji kaže da se dijelovi tijela s umrle osobe radi presađivanja smiju uzeti ako se potencijalni darivatelj za života nije tome protivio u pisanom obliku. Pisanu izjavu o nedarivanju punoljetna, za rasuđivanje sposobna osoba daje izabranom liječniku primarne zdravstvene zaštite. Izjava se dostavlja u Ministarstvo zdravlja, a podaci se unose u listu nedarivatelja. Prije razgovora s obitelji provjeri se je li potencijalni donor upisan u listu nedarivatelja.
Hitnoća najvišeg stupnja
– Ako je upisan svi postupci vezani za donaciju se prekidaju. Odluka o nedarivanju uvijek se može opozvati. Unatoč ovako liberalnom zakonu, preporuka je Hrvatske liječničke komore i Hrvatskog liječničkog zbora da se traži suglasnost obitelji, što se redovno i čini, kaže dr. Ninčević. Upravo to je za svakoga koordinatora, pa i za nju najteži posao.
– Razgovor s obitelji je najteži dio u cijelom procesu transplantacijskog liječenja. Najprije ih se obavijesti o smrti, a naravno da su u žalosti, tuzi, očaju, ponekad u nevjerici, odbijaju prihvaćanja istine. Odmah nakon toga traži se pristanak za donaciju jer je liječenje transplantacijom hitnoća najvišeg stupnja, budući da je kod moždano mrtve osobe nemoguće održavati normalnu funkciju organa kroz duže razdoblje. Kada se o darivanju organa razgovara za života, sve je puno lakše, i za obitelj i za liječnika. Ispitivanja su pokazala da se obitelji koje su pristale na darivanje u kasnijem razdoblju lakše nose s gubitkom voljene osobe. I, naravno, da se na takav razgovor nikada ne može naviknuti, kaže dr. Ninčević. Na pitanje što ako obitelj odustane u zadnji čas, dr. Ninčević kaže kako se to još nije dogodilo.
Dodjela organa vrši se pri Eurotransplantovu uredu u Nizozemskoj, putem kompjutorskog programa, a prema strogo definiranim kriterijima. Kriteriji uključuju stupanj hitnosti, podudarnost u krvnoj grupi darivatelja i primatelja, tkivnu podudarnost, vrijeme provedeno na listi čekanja, odnosno vrijeme provedeno na dijalizi za bubreg. Pri dodjeli se nastoji da primatelj i darivatelj budu iz iste zemlje. Upravo zbog strogih kriterija teško je utjecati na listu na bilo koji način.
– Distribucija i određivanje primaoca slijepi su na materijalno stanje i društveni status. Faktori poput rase, spola, dobi, prihoda i društvenog statusa ne uzimaju se u obzir kod određivanja tko će dobiti organ. Liječnici i zdravstveno osoblje koje liječi bolesnika potpuno su odvojeni od timova liječnika za presađivanje. Zdravstveno osoblje koje se bavi transplantacijom obavještava se tek kada se svi napori za spašavanje života pokažu neuspješnim i kada se dokaže smrt mozga, te dobije dozvola obitelji za doniranje organa.


Na aktivnoj listi čekanja 224 hrvatska pacijenta




Zaklada Eurotransplant je organizacija koja pruža usluge transplantacijskim centrima, laboratorijima i donorskim bolnicama koje međusobno surađuju u sedam zemalja među kojima je, zajedno s Belgijom, Njemačkom, Luksemburgom, Nizozemskom, Austrijom, Slovenijom i Hrvatska. Na središnjoj listi čekanja Eurotransplanta 1. siječnja 2013. bila su 224 Hrvata na aktivnoj listi čekanja za transplantaciju. U 2012. godini na aktivnoj listi čekanja bilo je 418 registracija za transplantaciju organa te je za istu godinu zabilježeno 399 transplantiranih organa od preminulih donatora.