Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Gračačkoj Legalini novac za zapošljavanje žena i invalida

10.02.2014. 23:00
Gračačkoj Legalini novac za zapošljavanje žena i invalida


Udruga B.a.b.e. u suradnji s udrugama Mladi u EU iz Šibenika i Legalina iz Gračaca dobila je oko 90 tisuća eura kojima će unapređivati znanja i vještine lokalnih organizacija


U okviru europskog operativnog programa razvoja ljudskih potencijala jučer je jedanaest organizacija civilnoga društva potpisalo ugovore vrijedne deset milijuna kuna kojima će se poticati zapošljavanje mladih, osoba s invaliditetom i ostalih ranijivih skupina u društvu.
Riječ je o bespovratnim sredstvima iz EU fondova, a provedbu nad projektima nadzirat će Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, čija predsjednica Cvjetana Plavšić Matić ističe da su projekti nastavak aktivnosti koje su udruge i organizacije civilnoga društva radile godinama i zbog čega su prepoznate.
Skrb za djecu čiji su roditelji u zatvoru
Udruga Roda je uz podršku centra za razvoj civilnog društva Delfin i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje dobila 93 tisuće eura bespovratnog novca koji će utrošiti i na pomoć ženama koje služe kaznu u zatvoru u Požegi.
– Nama su se prije par godina u udrugu počele javljati mame koje su u zatvoru u Požegi i tada smo počele istraživati s kakvim se sve problemima susreću, istaknula je Ivana Zanze iz udruge Roda. Navela je da godišnje u Hrvatskoj ima 18 tisuća djece čiji su roditelji, ili otac ili majka u nekom trenutku u zatvoru. To je ogroman broj djece o kojima se udruge ne brinu, a poglavito su ugrožena djeca žena jer je u Hrvatskoj samo jedan zatvor za žene i to u Požegi.
90 tisuća eura bespovratnih sredstava
Za projekt “Djelujmo lokalno, ali jasno, kompetentno i glasno” udruga B.a.b.e. u suradnji s udrugama Mladi u EU iz Šibenika i Legalina iz Gračaca dobile su oko 90 tisuća eura bespovratnih sredstava kojima će kroz 14 mjeseci unapređivati znanja i vještine lokalnih organizacija civilnog društva iz područja zagovaranja i utjecaja na politike, što bi trebalo pomoći zapošljavanju mladih ljudi, žena i osoba s invaliditetom.
To se, naglasila je Sanja Sarnavka, pogotovo odnosi na Šibensko-kninsku županiju i Gračac. Uz ostalo, kroz projekt ćemo pokušati pronaći ljude koji su imali dobru poslovnu ideju, a nisu je mogli ostvariti, odnosno organizirati svojevrsni sajam ideja i odabrati one kojima bi mogli pomoći u ostvarenju njihova projekta, naglasila je Sarnavka.