Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Raffanelli: Novigrad je mjesto gdje je vraćena nada i vjera u dugo iščekivanu slobodu

10.02.2017. 23:00
Raffanelli: Novigrad je mjesto gdje je vraćena nada i vjera u dugo iščekivanu slobodu


Hrabrošću i žrtvom hrvatskih branitelja obranjen je Novigrad. Ovo je mjesto gdje su se našli sjever i jug, mjesto gdje su se ujedinili, kazao je kapetan bojnog broda Ivo Raffanelli, izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane Damira Krstičevića
Počasnim plotunom raketne topovnjače “Vukovar” usidrene u Novigradskom moru, topovskim udarima s tvrđave Fortica, polaganjem vijenca i paljenjem svijeća, u Novigradu je dvadeset prvi put za redom obilježena 24. obljetnica Vojno-redarstvene akcije Maslenica, obrane Novigrada i zadarskog zaleđa. 
Na impresivnim komemorativnim skupovima kod spomen-obilježja HRM-a, 2. gardijske brigade Gromovi i spomen-ploče 145. brigade u Novigradu uz visoke vojne, civilne i crkvene počasti obilježila se pogibija devet pripadnika Hrvatske ratne mornarice i pet pripadnika 2. GBR – Gromova.
– Hrabrošću i žrtvom hrvatskih branitelja obranjen je Novigrad. Ovo je mjesto gdje su se našli sjever i jug, mjesto gdje su se ujedinili, gdje je vraćena nada i vjera u dugo iščekivanu slobodu, kazao je kapetan bojnog broda Ivo Raffanelli, izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane Damira Krstičevića.
Naša obveza je, kazao je Raffanelli, da njihovu žrtvu cijenimo i poštujemo i da ne dopustimo da njihov san, a našu današnju stvarnosti, nikad nitko više ne ugrozi.
– Žrtva u Novigradu je na ponos i na spomen koji moramo sačuvati za generacije koje dolaze. Ne smijemo dozvoliti da nam ovaj veličanstveni komemorativni skup postane luksuz i obveza, da se žrtve prepuste zaboravu, ovdje u Novigradu i u svakom mjestu od Vukovara do Dubrovnika, naglasio je Raffanelli te zaključio:
Nakon polaganja vijenaca na spomen-obilježju HRM-a, istom se pristupilo i kod spomen-obilježja 2. gardijske brigade Gromovi. 
–  U 2. GRB Gromovi poginulo je 208 hrvatskih branitelja, preko tisuću je ranjeno. Od toga je iz 1. pješačke bojne, legendarnih Crnih mambi, poginulo 72 hrvatskih vitezova, petorica na ovom području, kazao je umirovljeni pukovnik Ivan Krupec.
Pukovnik u mirovini Boris Jacović, ratni zapovjednik snaga Druge gardijske brigade na bojišnici oko Novigrada, rekao je da je neprijatelj u želji da povrati izgubljeni teritorij u borbu uvukao svoje najbolje postrojbe vođene najboljim operativcima.
Molitve na spomenicima predvodili su novigradski župnik don Pavao Zubčić i vojni kapelan Tigrova i Gromova, don Milenko Majić. Program je već tradicionalno vodio Joso Radošević, umirovljeni ravnatelj ovdašnje škole, hrvatsku himnu Lijepa naša domovina izvela je klapa Težaci iz Paljuva, dok su u nazočnosti ravnateljice Branke Maroja recitirale učenice Tonina Baraba i Magdalena Buterin
Poslije obilježavanja i domjenka u Novigradu, odana je počast poginulim braniteljima u susjednom Paljuvu kod spomen-obilježja pokraj crkve Pomoćnice kršćana.