Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Nakon francuske šansone – “Le Montmartre”

Autor: Ante Rogić

10.03.2010. 23:00
Nakon francuske šansone – “Le Montmartre”

Foto: Sebastian GOVORČIN



U ugodnoj atmosferi jednog od galerijskih prostora Arsenala, uz francuske šansone, u srijedu navečer otvorena je izložba Borisa Žuže pod nazivom “Le Montmartre”. Izložbu je otvorio Zdravko Čulina, povjesničar umjetnosti, a u sklopu programa, s repertoarom francuskih šansona nastupio je Radovan Prstačić.
Boris Žuža izlaže portrete nastale tijekom večeri francuske šansone „Le Montmartre” održane u veljači u Arsenalu. U katalogu za izložbu, Zvonko Čulina, među ostalim, piše:
‘Na ovim izloženim radovima prevladavaju motivi, ali i melankolična sjeta za nedavnim, zapečaćenim vremenom (u kontrapunktu novourbanog Pariza), nadopunjenog ovovremenom stvarnošću u spektru rasplinjenosti i šarenilu umjetničkih ponuda svih vrsta vezanih uz ulični svijet umjetnika, talentiranih na svoj osobit način, ponekad i nedovoljno priznatih, bilo da je riječ o portretistima, slikarima veduta, pjevačima, glazbenicima, pantomimičarima, recitatorima, plesačima, žonglerima, komedijantima, glumcima itd., koji na ulicama i trgovima velikih gradova i turističkih odrdišta (u ovom slučaju Pariza), prolaznicima i trajnim znatiželjnicima prezentiraju svoje umijeće.
Autor crtežima pristupa na intrigantan način nastopjeći uskladiti onu osobitu množinu iznenađujućih mogućnosti i neočekivanih varijacija linija, koje u svojoj poetici i lepršavosti oblikuje u prozračan i prikladan likovni tekst.
Tako se na papirnatoj podlozi u ocrtavanju obrisa izmjenjuju crteži gotovo kristalne jasnoće, da bi opet na drugom mjestu crteži poprimili lelujavost toka izvedenih od skale finih do jakih kompozicijskih treptaja i pritisaka ruke, koji stvaraju ritmizirane prijelaze od užih do širih tragova, najčešće ugljene olovke, sepije ili pastela, pretočenih u geste koje pulsiraju osobitom životnošću.
Na kraju, Borisu Žuži, osebujnom umjetniku koji se oprobao i isprobava širok spektar tehnika i tematika, od konkretnih do apstraktnih umjetničkih varijacija, ovo je još jedan od (novih) likovnih priloga i uspješnica u tom smislu. S obzirom na njegov nemirni, znatiželjni i produktivni duh zasigurno će mu moćne kreativne muze biti i ubuduće sklone u novim izazovima i daljnjem umjetničkom traganju, na dobrobit njega kao umjetnika te okružja u kojem se kao umjetnik ralizira’.
Večer otvorenja izložbe prošla je zapravo u neformalnom druženju. Dok su okupljeni imali priliku isprobavati domaće kolače naizmjence su Zvonko Čulina i Radovan Prstačić recitirali, odnosno pjevali pjesme. Tako smo imali priliku čuti Čulinine dvadeset godina stare pjesme ili, pak, Prstačićevu izvedbu francuskih šansona, poput one o najpoznatijoj šetnici u Parizu Avenue des Champs Elysees.
Boris Žuža rođen je 1953. u Podgradini, kraj Zadra. U Rijeci je završio osnovnu i srednju školu, te studij likovnih umjetnosti na Pedagoškoj akademiji gdje je diplomirao 1973. U to vrijeme zalazio je u atelje poznatog riječkog slikara Romola Venuccija gdje je stekao nova likovna saznanja. 1974. u Zadru upisuje studij povijesti u umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zadru na kojem diplomira 1979. Živi i radi u Zadru baveći se slikarstvom i pedagoškim radom. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu, te je bio sudionik brojnih likovnih kolonija i humanitarnih akcija, kao i recenzent i medijator brojnih izložbi. Član je HDLU Zadar. U Galeriji Arsenal u listopadu je izlagao “Zvuk s obale boja”.
Izložba ostaje otvorena do 25. ožujka.