Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Dino Sakić majku je zatukao s pet udaraca čekićem u potiljak

10.03.2011. 23:00
Dino Sakić majku je zatukao s pet udaraca čekićem u potiljak


Divnu Morić (40), čije je mrtvo tijelo policija pronašla u srijedu navečer u gusterni unutar kuće njezine majke u Stankovcima, s pet udaraca čekićem u potiljak ubio je sin Dino Sakić (21). Mladić je svoj monstruozni čin nakon 30-satnog ispitivanja u prostorijama zadarske policije priznao, a kao motiv naveo je kraću prepirku s majkom koja mu je spočitavala zbog njegova ponašanja, lošeg društva, odlazaka u kladionice i rastrošnosti.
Prepirka je kulminirala nakon što mu je majka spomenula da bi, ukoliko se ne promijeni, mogli ponovno posjetiti stručne službe. Izgubio je kontrolu, majku udario šakom u glavu, a nakon što se ona srušila na pod između kuhinje i hodnika, otvorio je ormar u hodniku, izvadio čekić i zadao joj pet snažnih udaraca u potiljak. Preminula je na mjestu, a obdukcija je utvrdila nagnječenje mozga i frakturu lubanje. Njezino beživotno tijelo potom je odvukao u obližnju sobu, te počistio kuću i uklonio sve tragove koji bi upućivali na stravičan čin. Sljedećih šest dana spavao je u sobi tik do one gdje je odložio majčino mrtvo tijelo. U gusternu ga je bacio netom prije bakina povratka kući iz zadarske bolnice gdje je ležala 10 dana nakon operacije.
Uspješno razriješeno teško ubojstvo
Ne spominjući imena niti žrtve, a ni počinitelja, na tiskovnoj konferenciji u PU zadarskoj Darko Car, novoimenovani načelnik PU zadarske i Gašpar Begonja, načelnik krima, rekli su kakoje nakon višednevne potrage za 40-godišnjom ženskom osobom čiji je nestanak 6.ožujka prijavila njezina 65-godišnja majka okončan pronalaskom njezina mrtvog tijela tri dana kasnije. Razotkrivanju cijelog slučaja, kazali su, prethodili su razgovori s članovima obitelji i osobama s kojima je prije nestanka kontaktirala, kolegama iz Aerobaze Zemunik gdje je radila u autopraonici, analizom njezina uobičajenog kretanja i navika, pregledom njezina stana u Benkovcu i pretragom terena uz pomoć pasa tragača i policijskog helikoptera, a angažirani su i policajci iz susjednih policijskih uprava.
Sa sinom nestale pokušali su u nekoliko navrata stupiti u kontakt, a nakon što mu je baka rekla da mu majke i dalje nema, da ju policija traži pa da bi stoga bilo dobro da i on razgovara s njima, mladić je nazvao PP Benkovac i rekao im da se nalazi na Autobusnom kolodvoru u Zadru. Tamo je i pronađen te prepraćen u policijske prostorije, a nakon što su se”kockice mozaika” policajcima koji su vodili istragu pomalo počele slagati, zadržan je u dvodnevnom pritvoru koji mu je odredio istražni sudac. Temeljem njegova naloga pretražena je i obiteljska kuća njegove bake, majčine majke, Marice Morić (65), pa je nakon 11 dana na vidjelo izišla i mračna tajna skrivena u gusterni na gornjoj etaži visoke prizemnice Morićevih.
Suočen s policijskim nalazima mladić je potom sve priznao, nakon čega je kazneno prijavljen zbog teškog ubojstva i to iz koristoljublja. Naime, policajci su saznali da je mladić nakon majčina ubojstva prodao njezinu zlatninu privatnom nakupcu u Trogiru i to za iznos od 21 tisuće kuna. Jedan od lančića koje je prodao pripadao je njegovom pokojnom ujaku Mati, nakon rata umirovljenom malodobnom dragovoljcu Domovinskog rata, koji je prije pet godina u toaletu iste obiteljske kuće skončao od posljedica srčanog udara.
U šoku i nevjerici njegovoje ime bolno jecajući i naričući jučer ujutro u prizemlju kuće Morićevih spominjala nesretna starica. U posljednjih pet godina ona je sahranila supruga, sina i kćer, a nakon teškog zločina koji ju jeponovno zavio u crno, ostalaje, kaže, i bez jedinog unuka.
Starica shrvana bolom
Početkom godine mladić je izišao iz zatvora gdje je odležao jednogodišnju jedinstvenu zatvorsku kaznu zbog nasilja u obitelji, nekoliko krađa i posjeda oružja, konkretno puške koju je donio nedaleko od Doma za odgoj djece i mladeži u Zadru, gdje je bio smješten kao 16-godišnjak zbog problematičnog ponašanja, a ujedno i kako bi završio srednju školu. Školovao se za kuhara, no nije želio raditi pa čak ni u trgovini svog oca u Biogradu. Skitao je i lutao, a povremeno je dolazio baki gdje joj je pomagao oko ovaca.
– Znao je ponekad ovcama baciti sijeno i dati vode. S majkom se često prepirao zbog njegova ponašanja i zbog novca. Stalno je tražio 20, 50 ili 100 kuna. Davala mu je kada god je imala, a i ja sam – prisjeća se baka Marica još uvijek ne vjerujući da joj je unuk ubio kćer i da je posljednjih nekoliko dana njezino tijelo ležalo svega nekoliko metara od nje.
Nesretnoj ženi koja je sahranila sve svoje najbliže podršku je u ovim teškim trenucima dao njezin brat Krešimir Dimlić te susjede Slavka i Mara Morić. Jednako kao i baka Marica, nitko ni od njih nije primijetio ništa čudno, niti je posumnjao na Dina, iako je bio problematična ponašanja još od malih nogu.
 Brat i susjede pomoći će Marici Morić i oko organizacije pogreba ubijene Divne koji je planiran u subotu, 12.ožujka u 15 sati na mjesnom groblju u Stankovcima.


 JEDNOMJESEČNI PRITVOR


U 19 sati Sakić je priveden dežurnom istražnom sucu Županijskog suda u Zadru Borisu Babiću, gdje je potom sat vremena iznosio obranu,u nazočnosti svog odvjetnika Frane Grbića, koji je uz njega bio i prilikom policijskog ispitivanja. Sudac Babić odredio mu je pritvor u trajanju do mjesec dana zbog težine kaznenog djela.
Zanimljivo je da isti branitelj zastupa i Zorana Sorića (57) koji je u prosincu 2009. godine u podstanarskom stanu ubio svoju suprugu Ljubicu Filipović Sorić (39). Njezino je tijelo potom položio na deku ispod koje je postavio karton od televizijske kutije, srolao i obljepio ljepljivom rakom, a nakon što je zaglavio vrata stana i ulaza u zgradu, prethodno se uvjerivši da nema očevidaca, iznio ju na ramenu s četvrtog kata zgrade bez lifta i bacio u kontejner za smeće. Potom je pomno počistio mjesto zločina, uklonio sve dokaze svog čina i odselio se na drugu adresu. Ako je vjerovati njegovu priznanju policiji, tijelo nesretne žene i danas se nalazi na deponiju u Diklu ispod tona smeća. Sorić je još od priznanja, 4. prosinca prošle godine, u istražnom pritvoru u Zadru, a istražni postupak još je uvijek u tijeku.




 PREVARIO POLIGRAF


Mladić je tijekom kriminalističkog istraživanja negirao ikakvu vezu smajčinim nestankom, a za zlatninu koju joj je uzeo iz stana u Benkovcu i bankovnu karticu kojom je plaćao svoje prohtjeve, smislio je priču koja je prošla i na poligrafu te je u jednom trenutku čak i policajce poljuljao u uvjerenju da ima veze s majčinim nestankom. Ispričao je kako s majkom nije bio u dobrim odnosima, ali da je jednog popodneva navratio kod nje u stan te ju zamolio da se otušira. To mu je dozvolila, a on je, ispričao je, iskoristio tu priliku i uzeo joj rezervni ključ stana. Kasnije se vratio, pronašao zlatninu, uzeo je i prodao. Dok je imao novca putovao je u Šibenik, Split, Trogir i Zagreb.


 SIN BEŠĆUTAN I BEZ KAJANJA


Nakon što je punih šest dana spavao u sobi pokraj one u koju je odvukao mrtvo majčino tijelo nakon što ju je zatukao, Dino Sakić riješio se njezina tijela bacivši ga u gusternu unutar kuće te se uputio autobusom u Zagreb. Noću je spavao i putovao, danju se provodio i trošio novac. Nakon što je sav iznos od prodane zlatnine potrošio, vratio se u Zadar i baki nakon što ga je obavijestila da mu još uvijek nema majke. Bezočno je odglumio kuknjavu na telefon rekavši “ajme što ću ja bez moje mame, ajme di mi je mama…”


 MAJČIN MOBITEL ODBACIO U MORE KOD ŠIBENIKA


Koliko je mislio o svim detaljima i želio prikriti tragove govori i činjenica da je majčin mobitel nakon ubojstva bacio s Šibenskog mostau more. Tamo su ga, naime, pronašli policijski ronioci PU šibensko-kninske u četvrtak ujutro. Mladić je očito znao da će policija tragajući za njegovom majkom slijediti i signal njezinog mobilnog telefona, no plan zametanja tragova osujetila mu je policija.


 MARICA MORIĆ OSTALA JE BEZ SVOJIH BLIŽNJIH


– Ajme pusta kućo moja, što sam te gradila. Ajme sine moj, evo ti sestre, dolazi k tebi, dočekaj ju – riječi su kojima je Marica Morić oplakivala smrt kćeri Divne u srijedu ujutro u prizemlju obiteljske kuće u centru Stankovaca. Nesretnoj je ženi prije svega pet godina preminuo sin Mate u 29. godini života, a dvije godine kasnije i suprug. Prije godinu dana pokopala je i jetrvu s kojom je bila bliska, a u subotu na vječni počinak otpraća i kćer.